Concurrentie en SEO: Weet jij wie jouw concurrent is?


Als je een bedrijf hebt of voor een onderneming de verkoop ter hand neemt, is het belangrijk om het antwoord op deze vraag te weten: “Weet jij wie jouw concurrent is?”

Gedegen marktonderzoek helpt bij het beantwoorden van die vraag. Dat is belangrijk, want bij het optimaliseren van je website hou je er rekening mee, dat je de juiste mensen aanspreekt in je teksten, met je uitstraling en je beeldmateriaal.

Concurrentie te lijf

Concurrentie en SEO

Op je website gebruik je dus de juiste woorden, heb je een huisstijl die jouw opdrachtgevers en klanten aanspreekt en laat je in je foto’s niet alleen zien wat je doet, maar ook hoe je dat doet en voor wie. Bezoekers van je website herkennen zichzelf in wat er op zo’n site staat. Dat maakt het belangrijk, dat jij weet welke vragen je potentiële klanten stellen. Zodat jij weet waarvoor je een oplossing kunt aandragen in de vorm van een product of dienst.

Hetzelfde gebeurt namelijk op de website van je concurrent of concullega. Als het goed is, laat die ook zien welke oplossingen (producten of diensten) hij aanbiedt. De truc is uiteindelijk om jezelf in die mate te onderscheiden van die ander, dat de juiste klant en opdrachtgever voor jou kiest en niet voor die andere ondernemer. Die persoon die voor jou kiest, is bovendien vaak – gek genoeg – iemand die op jou lijkt. En iemand die jou aardig vindt. Zelfkennis is dus dan ook een eerste vereiste.

Gluren bij de buren

Jezelf onderscheiden van de concurrent is het gemakkelijkst als je helemaal jezelf kunt zijn en als je weet wat jou anders maakt dan die ander. Stefan van de Wetering schreef voor Frankwatching Scoren met SEO: kijk af bij je concurrenten.

Goed advies, want je concurrent weet waar jij mee bezig bent. Een succesvolle “tegenstander” kan je veel leren. Je hoeft namelijk niet altijd het wiel uit te vinden. Tenzij je een startup bent met een innoverend, nog niet bestaande dienst of product. Maar ook voor zo’n ondernemer geldt, dat ook die niet het wiel helemaal hoeft uit te vinden. Want kijken naar wat er zich afspeelt op de markt en naar hoe andere ondernemers dingen aanpakken, kan elke entrepreneur leren verder te komen in het vak dat verkopen heet.

SEO en marketing

Search Engine Optimization (SEO) – het zoekmachinevriendelijk maken van je website – is niet voor niets belangrijk voor marketeers en business. En heeft ook heel veel te maken met dat stukje onderzoek naar de concurrent.

Volgens Van de Wetering baseert SEO zich op 3 pijlers:

 1. Techniek
 2. On-site content – Content die (het beste) antwoord geeft op specifieke vragen
 3. Autoriteit

Zoekwoordenonderzoek

Suggesties van Google

Bij het intikken van je zoekwoorden in de zoekmachines zie je waarschijnlijk suggesties van Google verschijnen die te maken hebben met het woord dat je intypt. Die suggesties kun je gebruiken voor je eigen teksten. Want dit zijn de woordcombinaties die zoekers gebruiken om jou en je concurrenten te vinden.

Dus zoekwoordenonderzoek staat aan het begin van je marktanalyse. Want klanten, opdrachtgevers en doelgroepen zoeken op het internet naar bedrijven, instellingen of organisaties die hen kunnen helpen. En daarvoor gebruiken ze bepaalde woorden in de zoekmachine. Bovendien steeds vaker in gesproken woord. Ook iets om in het achterhoofd te houden.

SEO-tools

Patrick Heijmans heeft op de website van Marketingfacts een blog geschreven over handige SEO-tools die kunnen helpen in de analyse van de concurrentie. “Het belangrijkste doel van zoekmachines is om webpagina’s zo nauwkeurig mogelijk te matchen met zoekopdrachten van gebruikers. Pagina’s die beter overeenkomen met een zoekopdracht, worden hoger gerangschikt”, zo vertelt hij in het blogartikel.

gereedschapskist


Hij focust in zijn artikel op de volgende hulpmiddelen:

 1. SE Ranking
 2. SEM rush
 3. Ahrefs

En hij vergelijkt ze met elkaar. Er zijn buiten de middelen die Heijmans noemt nog een aantal andere te noemen, zoals:

 • Free Serp Checker Serprobot
 • Mangools
 • Ubersuggest
 • Google zoekwoordplanner
Semrush

Een aantal daarvan zijn betaalde abonnementen. Ubersuggest is in uitgeklede versie gratis, maar loopt ook vaak vast. Volgens de experts is dit bovendien geen betrouwbaar middel voor het zoeken naar geschikte zoekwoorden.

Google

Zelf gebruik ik het liefste Google als middel voor het zoeken naar geschikte zoekwoorden:

 • De Google zoekwoord- of keywordplanner is zo’n hulpmiddel dat handig kan zijn bij het bepalen van welke woorden je voor bepaalde pagina’s kunt gebruiken.
 • Zelf raad ik ook altijd Google Trends aan. Daar kun je allerlei mogelijke zoektermen ingeven en zien hoe vaak er gezocht wordt naar deze woorden. Daar kun je spelen met synoniemen en ze met elkaar vergelijken. Aan de hand van staafdiagrammen kun je dan zien hoe vaak ze gebruikt worden in de zoekmachine.
  Google trends
 • Ook de suggesties in de zoekmachine kunnen – zoals eerder gezegd – behulpzaam zijn. Zodra je wat intikt in het zoekveld van de zoekmachine zie je namelijk allerlei woorden en woordgroepen verschijnen die veel gebruikt worden bij het zoeken op internet. Die wetenschap kan je helpen om je teksten te optimaliseren, omdat dat de woorden en zinnen zijn die mensen gebruiken bij het zoeken. Maak gebruik van dit zoekgedrag en verwerk die zinsneden in je teksten.

Advies: combineer en vergelijk

Stefan van de Wetering raadt aan verschillende hulpmiddelen naast elkaar te gebruiken en met elkaar te vergelijken. Dat kan ik je ook aanraden. De verschillende tools geven namelijk vaak diverse uitkomsten en suggesties die je slim kunt inzetten voor het bepalen van je zoekwoorden voor je blogs of website.

Zoekintentie

Van de Wetering adviseert verder hoe je de zoekintentie kunt bepalen van de mensen die websites bezoeken met een hoog resultaat in de zoekmachines.

 • Wat zoeken deze mensen?
 • En welke vraag beantwoorden de websites (vaak van jouw concurrenten!) die hoog scoren?

Ga de concurrentie aan

Die vragen zijn dus ook belangrijk voor jou en jouw content. Als je jezelf wilt meten met de “tegenstander”, dan is het goed te weten welke vragen er spelen onder je doelgroep die je deelt met zo’n concurrent. Daar kun je namelijk op inspelen met oplossingen, antwoorden en adviezen.

Afkijken mag!

Ik kan dan ook niet genoeg benadrukken: afkijken mag! Want het wiel steeds opnieuw uitvinden heeft niet veel zin. Let er wel op, dat je niet kopieert maar de informatie gebruikt voor je eigen inbreng en zorg ervoor, dat je daar je eigen draai aan geeft.

Contact

Wil je meer weten over deze materie? Neem dan contact met mij op. Ik kan je helpen bij het bepalen van de zoekintenties van jouw prospects en leads, zodat je je mogelijke klanten en opdrachtgevers zo effectief mogelijk kunt benaderen. Ben je benieuwd hoe je beter vindbaar kunt worden en wat tekstbureau Formule M voor je kan doen? Kijk dan eens op tekstbureauformulem.nl.

Als je liever zelf aan de slag gaat en je wilt verdiepen in de mysteries van de Search Engine Optimization, bekijk dan  deze blogs. Daarin vind je meer informatie over SEO:


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.