Vindbaarheid begint bij Zichtbaarheid


De vindbaarheid van je bedrijfswebsite begint bij (online) zichtbaarheid. Want je kunt je website nog zo goed geoptimaliseerd hebben, technisch goed doortimmerd en zo mooi opgemaakt met mooie foto’s en een prachtige lay-out. Als de site alleen maar als visitekaartje werkt waar alleen mensen op terechtkomen die er toevallig over struikelen, dan heb je niets aan je website.

Dat betekent dus, dat je:

 1. Je website levend moet houden. Dat wil zeggen, dat je regelmatig de inhoud van je website ververst en de plug-ins update.
 2. Ook is het handig op social media te laten weten, dat je website bestaat.
 3. Of om in een nieuwsbrief te laten zien waar je over kunt adviseren, wat je te bieden hebt en wat voor activiteiten je organiseert. Zorg daarbij, dat mensen naar je website geleid worden via de aankondiging van je tips, nieuwe ontwikkelingen, producten en diensten.
 4. Verder biedt je in het “echte” leven (IRL) de mogelijkheid aan je contacten om meer informatie te vinden op je site.

Veel van mijn opdrachtgevers laten mij de vindbaarheid van hun website verbeteren (SEO). Ik druk ze vervolgens op het hart vooral te posten op social media en eventueel een nieuwsbrief uit te sturen naar hun klanten.

Vindbaarheid en Zichtbaarheid door Werelden te verbinden

Want zoals ik al in de intro zei, het heeft geen zin om te optimaliseren als je website alleen maar een visitekaartje is dat mensen toevallig tegenkomen bij het surfen. Alles is namelijk met elkaar verbonden:

 • Dat wat je laat weten op social media,
 • op je website,
 • in je nieuwsbrief,
 • via de mail of in je klantgesprekken
 • of op de netwerkbijeenkomsten waar je af en toe komt.

En een goede verbinding tussen al deze werelden zorgt ervoor, dat je uiteindelijk als bedrijf goed gevonden wordt. Online en in “real life”.

Het Zakelijk Dagblad heeft het in het artikel “5 redenen waarom je in 2020 zou moeten investeren in SEO” alleen maar over wat je moet doen met je website.

Kijk het kunstje af

Martijn de Klerk ondersteunt mijn opinie over bijvoorbeeld E-mailmarketing. In “36 SEO- & conversie-tips om de grote jongens te verslaan” geeft hij een gouden berg aan tips, waarmee je je zichtbaarheid kunt verbeteren. Heel slim kijkt hij het kunstje af van, zoals hij ze noemt, “de Goliath” van bedrijven. En hij spoort aan voor het eigen bedrijf te zoeken naar de gigant die als voorbeeld kan dienen. In dat onderzoek kun je de gaten vinden die je als kleine ondernemer kunt opvullen door meer (persoonlijke) service te bieden en te kijken naar wat die grote concurrent niet aanbiedt. Zijn artikel is dus echt een aanrader!

Schrijf, zoals je praat

Iets wat ik verder al jaren propageer, is: “Schrijf voor je lezers, niet voor de robotjes van de zoekmachines.” En: “Schrijf, zoals je praat.” Iets wat tegemoetkomt aan de nieuwste ontwikkelingen rondom vindbaarheid, SEO en ook als ranking factor belangrijker wordt. Denk maar aan het zoeken in de zoekmachines via Siri, Alexa of andere stemgerelateerde apps. Iets waar Mark van Tuel onder andere aandacht aan besteedt in zijn uitgebreide blogartikel op Frankwatching: SEO-trends in 2020.

Maar daar houdt het niet bij op. Je komt er een heel eind mee, maar voor goede vindbaarheid en zichtbaarheid is naast het bovenstaande nog veel meer nodig. Dan kom ik weer terug op de verbindingen die er bestaan tussen de verschillende netwerken, werelden en omgevingen, online of offline. Je zorgt dus voor de aanwezigheid van je bedrijf op netwerkbijeenkomsten en social media. Ook laat je zien, dat je een expert bent in jouw vakgebied. Plus je zorgt voor de beste service die je maar bieden kunt, zodat je klanten en opdrachtgevers terug blijven komen.

De beste gebruikservaring

En zo zijn we op het volgende punt aangeland: biedt je website bezoekers de beste gebruikservaring.

“UXO staat voor user experience optimization”, aldus Peijke Jansdaal op Marketingfacts.nl.

“Het uitgangspunt hiervan is dat we op de eerste plaats niet voor de zoekmachine optimaliseren, maar voor de beste gebruikerservaring.”

Jansdaal citeert ter verduidelijking De Nielsen Norman Group, een Amerikaans adviesbureau voor gebruikers- en gebruikerservaringen: “The first requirement for an exemplary user experience is to meet the exact needs of the customer, without fuss or bother. Next comes simplicity and elegance that produce products that are a joy to own, a joy to use.”

Usability

Jansdaal stelt, dat volgens Nielsen Norman vijf factoren de “usability” bepalen. Usability zorgt ervoor, dat mensen ook datgene vinden op een website waar ze naar op zoek zijn. En maakt wat dat betreft dus ook onderdeel uit van UXO. De 5 factoren zijn:

 • Learnability: hoe gemakkelijk voltooien bezoekers taken op je website?
 • Efficiency: hoe snel kunnen gebruikers iets vinden wat ze zoeken op je website?
 • Memorability: als bezoekers de website in tijden niet meer hebben bezocht, hoe snel vinden ze dan weer wat ze zochten?
 • Errors: hoeveel fouten maken ze op je website? Hoe erg is dat? En hoe gemakkelijk verbeteren ze deze fouten?
 • Satisfaction: hoe tevreden zijn mensen over de user interface van je website?

Uiteindelijk bestaat de user experience optimization (UXO) volgens Jansdaal uit 3 onderdelen:

 1. Content: dé reden voor een bezoek aan de website en dé manier om te voldoen aan de behoeften.
 2. Usability: de belangrijkste manier om een website te creëren die mensen graag gebruiken.
 3. Techniek: dit zijn technische randvoorwaarden die ten grondslag liggen aan een goede gebruiksvriendelijkheid. Denk bijvoorbeeld aan hoe responsief een website is op mobiele apparaten, hoe snel hij laadt, de hoeveelheid 404-errors en het ontbreken van dubbele content.

En dan nog Autoriteit

“Autoriteit… Tja. Dit is wat mij betreft een vreemde eend in de bijt en daarmee geen echte pijler. Een hoge autoriteit ontstaat namelijk door kwalitatief goede backlinks naar je website”, stelt hij bovendien. Hij geeft autoriteit een plek bovenop de drie bovengenoemde pijlers – content, usability en techniek – als verbinding naar de overkoepelende user experience. Zoals in de afbeelding hieronder.

User Experience Optimization

Structured Data Schema

Technisch gezien is een van de laatste verbeteringen aan websites – waardoor ze beter gevonden worden in de zoekresultaten van de zoekmachines – het aanbrengen van “structured data schemas” (schema.org). Google heeft daar zelf al een heel interessant Engelstalig stuk over geschreven dat inzicht kan bieden op wat dat precies is. Uiteindelijk gaat het om het aanbrengen van structuur binnen je website, waardoor je bezoekers, maar ook de zoekmachines, gemakkelijker de weg kunnen vinden naar waar zij naar op zoek zijn.

Contact over SEO

Zoals je ziet, heeft SEO niet alleen maar te maken met het op de juiste manier schrijven van teksten. Ook technisch komt het een en ander om de hoek kijken. Wil je er een expert bij roepen? Neem dan contact op.

Ik zoek contact

Lees meer over SEO op de website van Peijke Jansdaal.


Een reactie op “Vindbaarheid begint bij Zichtbaarheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.