Wist je dat Formule M ooit bij Defensie zat?


Formule M heeft – voordat het tekstbureau is ontstaan – ooit op contract- en detacheringsbasis gewerkt als communicatieadviseur en allround tekstschrijver / freelancejournalist. Wist je dat Formule M ooit ook bij Defensie werkzaam was?

Het was een van de leukste periodes in mijn werkzame leven.

Defensie in Hilversum

Indertijd begeleidde ik een pijnlijke reorganisatie binnen een onderdeel van Defensie in Hilversum. Pijnlijk, omdat er zoveel mensen of een andere baan moesten zoeken of op een heel andere manier moesten gaan werken. Voor mij als interim communicatieadviseur was het een uitdaging de medewerkers goed te informeren en te begeleiden. Dat was geen gemakkelijke taak, maar wel eentje die mij na aan het hart ligt.

Familiegevoel

Sindsdien heeft Defensie een warm plekje in mijn hart. Ik kwam erachter, dat deze perfect geoliede machine het familiegevoel als basis had. Medewerkers waren niet zomaar personeelsleden, maar vormden een hechte band. In hun vrije tijd zochten ze elkaar op, gingen soms zelfs samen op vakantie en hun gezinnen trokken met elkaar op. Dat maakte ontslag of het zoeken naar een andere baan ook extra moeilijk. Daar werden banden doorgeknipt die jarenlang gesmeed waren. Voor veel mensen verdween een sociaal vangnet, een vriendenkring en een achterban.

Contact

Want buiten Defensie contact houden, kan wel. Maar is toch anders. Dat voelde ik zelfs toen ik na anderhalf jaar tijd elders werk kreeg. Met een enkeling onderhoud ik nog steeds contact. Wat voor mij bijzonder is, omdat ik van andere interim banen niet veel contacten heb overgehouden.

Coronavirus en Defensie

Virus

Nu het Coronavirus rondwaart, hoor ik af en toe nog wat van mijn oud-collega’s. Het zijn er niet veel, maar een enkeling is actief op social media. Bijzonder, want Defensiepersoneel is meestal op zijn hoede voor “exposure”. Wat niet gek is, vanwege de risico’s die onze mannen en vrouwen lopen in oorlogs- en beveiligingssituaties. De mensen die wel op social media van zich laten horen, zijn vaak de communicatiemensen, gepensioneerden of degenen die een andere uitdaging hebben gevonden.

Onlangs zag ik een web artikel verschijnen over de inzet van ons leger in de bestrijding van Corona.  “‘Onzichtbare’ strijd tegen COVID-19“, zo heet het heel treffend. Even een opsomming van wat er allemaal klaarstaat, zodra de pleuris echt uitbreekt:

  • Beademingsapparaten
  • Opvang asielzoekers in de Willem Lodewijk van Nassaukazerne bij Zoutkamp, ten oosten van het Lauwersmeer
  • Mariniers die mogelijk vanuit Amerika aar Aruba gaan om bijstand te verlenen
  • Defensiemedewerkers naar het Landelijk Operationeel Coördinatiecentrum (LOCC) en het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)

Lees meer over de inzet van het leger in het blogartikel op de website van de Defensiekrant en hoe Defensie ingezet kan worden, mocht het nodig zijn.

Locatie Willem Lodewijk Van Nassau Kazerne
Locatie Willem Lodewijk Van Nassau Kazerne

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.