Het geheim achter storytelling


Het geheim achter storytelling

Van ondernemers hoor ik geregeld de vraag: “Wat is dat eigenlijk? Storytelling?” Het geheim achter storytelling is dan ook in nevelen gehuld. En het is niet gemakkelijk uit te leggen wat het is en hoe het tot stand komt. Hier opnieuw een poging om een tip van de sluier op te lichten.

leren schrijven is als leren lopen
Oefening baart kunst

Als kind kruip je over de grond. Het duurt even voordat je op je benen kunt staan. Je eerste stappen zijn wankel. Je valt. Staat vervolgens weer op. Je struikelt. En als je dan eindelijk kunt lopen, struikel je nog regelmatig over die onhandige stelten.

Zo ben ik na menig schoolreisje met kapotte knieën thuisgekomen. En mijn moeder was daarom nooit verbaasd, eerder geërgerd als ik weer gehavend thuiskwam. “Oh nee, nu is je lange broek weer stuk…” Zelf herinner ik mij vooral de smak die ik altijd maakte als ik weer eens over ‘niets’ struikelde. Naar adem happend en snikkend de pijn verbijtend. Toch duurde het even, voordat ik niet meer over mijn eigen benen struikelde.

Blijf proberen. Oefening baart kunst

Zo gaat het ook met schrijven. Vooral als je niet geoefend bent, lijkt het net of je alleen maar wat kunt krabbelen. Alsof er niets zinnigs uit je pen of je computer rolt. Het enige wat je dan misschien wilt, is opgeven. Mijn advies is, zet door! Blijf proberen. Net zoals je hebt leren lopen, leer je vast ook schrijven. Misschien dat dit blogartikel je daarbij helpt.

Het geheim achter storytelling

Een paar handige tips heb ik uit een aantal artikelen over storytelling gehaald. Eén van die tips luidt: “Schrijf beeldend”.

Tips voor storytelling

Hoe?

  • Beschrijf in detail wat er gebeurt. Dus vertel niet alleen de feiten, maar omschrijf hoe het voelt, hoe het eruit ziet en hoe je situaties beleeft. Neem je lezer mee in die ervaring.
  • Zorg voor mentale beelden. Zorg ervoor, dat je lezers voor zich zien hoe het is om in een bepaalde situatie te zitten. Gebruik daarvoor metaforen, vergelijkingen en bijvoeglijke naamwoorden die het gevoel versterken.
  • Laat daarbij vooral de belangrijke aspecten zien die belangrijk zijn voor je verhaal. Beschrijf niet alles, want sommige dingen zijn voor een lezer gemakkelijk zelf in te vullen. Laat ook wat aan de fantasie van je toehoorder over. Dat maakt een verhaal juist spannend en betrekt die ander in je verhaal.

Een paar tips van mijzelf zijn:

  1. Schrijf vanuit je eigen ervaring, weef persoonlijke gevoelens door je tekst. Een voorbeeld van hoe ik zelf mijn ervaringen in verhalen verwerk vind je onder andere in het artikel Schrijven geeft mij een stem.
  2. Een tip die ik nooit genoeg kan herhalen is: neem eens een keer een gesprek op. Veel ondernemers zijn goed in het vertellen van hun verhaal als ze met opdrachtgevers, prospects of collega’s praten. Ze zijn zich er soms niet bewust van, dat ze hun luisteraars boeien als ze vol passie en vertrouwen over hun werk praten. En dat zo’n gesprek juist hetgeen is wat ze ook willen overbrengen op papier of in hun blogs.
  3. Ernest HemingwayDenk niet te lang na over wat je wilt schrijven. Zet je ideeën op papier. Schaven en mooi schrijven kan later ook nog. En soms is dat niet eens nodig. Als je teveel nadenkt over wat je wilt opschrijven, heb je kans dat je je verhaal niet kwijt kunt. Omdat we altijd zelf onze ergste criticasters zijn. En dat terwijl goed vaak goed genoeg is. Je hoeft namelijk geen Hemingway of Simon Vestdijk te zijn om de aandacht van je potentiële klanten te trekken.
  4. Daarmee kom ik op een allerlaatste tip die ik ook al eerder in andere blogs heb gegeven: Schrijf zoals je spreekt.
  5. Wil je je taalgebruik oppimpen en je meer literair taalgebruik toeëigenen? Lees dan vooral veel literatuur. Want ook op dat vlak geldt dat hoe meer je in aanraking komt met goede schrijvers, hoe meer je ook van ze leert.
  6. Nog een belangrijke tip die elke beginnende schrijver ter harte zou moeten nemen: schrijven is schrappen. Dus schrap vooral alles wat niet van belang is voor je verhaal. Dat kan betekenen, dat je alle woorden schrapt die overbodig zouden kunnen zijn. Of zelfs hele stukken tekst, monologen of andere nietszeggende delen die niets toevoegen aan je plot en je verhaal alleen maar saai en droog maken.

Contact

Wil je leren hoe je zelf kunt bloggen? En wil je daarin gebruik maken van storytelling?

Via het samenwerkingsverband Social Media Duo geef ik regelmatig workshops met daarin oefeningen, tips en handige trucs voor het schrijven. Kijk op de website voor meer informatie daarover of neem contact met mij op.

Lees meer over storytelling
How to write a short story

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.