Schrijf Jij Zoals Je Spreekt?


National Storytelling Week is vooral in het Engelstalige gebied in zwang. Bij ons zijn nu de nationale voorleesweken bezig. Waarschijnlijk op dezelfde leest gestoeld, maar aangepast in onze eigen Nederlandstalige terminologie.

De Engelse hashtag is #NationalStorytellingWeek. Bij ons heten ze de #nationalevoorleesweken. En wij zijn al de 24e januari begonnen. De Engelstalige versie begint de 27e.

Storytelling

Storytelling maakt natuurlijk een belangrijk onderdeel uit van deze weken. Want niets gaat er zo in als koek als een goed verteld sprookje of een spannend verhaal.

Ouders lezen in de groepen voor tijdens de #nationalevoorleesweken #watishettochleukopdetweemaster pic.twitter.com/9tdnpStKxo

— rkbs De Tweemaster (@De_Tweemaster) 23 januari 2018

Voorlezen

Voor veel mensen zal “voorlezen” vooral in verband staan met kinderen. En dat terwijl de traditie van het vertellen van verhalen – en het voorlezen – er een is die van oudsher ook voor volwassenen interessant is.

Al Pratende Noteren

Aan mijn opdrachtgevers – die soms worstelen om hun verhaal te vertellen en vooral om het op te schrijven – geef ik vaak de tip om al pratende te noteren wat ze zeggen. Jammer genoeg krijg ik dan vaak het argument te horen, dat spreektaal geen schrijftaal is. “Dat is toch iets heel anders”, zo beweren ze. Ik ben het daar niet helemaal mee eens.

Mooi Verwoorden

Natuurlijk kun je in je geschreven teksten misschien wel meer tijd besteden aan het mooi verwoorden van je verhaal. Je hebt er meer rust voor. Je kunt ervoor gaan zitten. Vertellen en spreken gaat veel spontaner en misschien ook wel wat slordiger.

Tips Voor Storytelling

Alam Oram geeft een paar eenvoudige tips voor storytelling:

 • Verzamel je verhalen.
 • Maak ze persoonlijk.
 • Zorg ervoor, dat ze boeiend zijn.
 • Vertel relevante verhalen.
 • Speel in op gevoelens.
 • Herschik je teksten voor een goede structuur.
 • Poets je teksten op totdat ze lekker lezen.

Klik op de infographic voor een grotere versie en de link naar het blog van Alam Oram.

Valkuilen Voor Het Schrijven

Te Lang Nadenken

Maar het grootste probleem van mensen die niet weten hoe zij hun gedachten op papier moeten zetten is meestal, dat ze te lang nadenken over wat ze willen zeggen. Dat ze de draad kwijtraken en vast komen te zitten. Waardoor het allemaal niet naar buiten kan komen en niet op papier komt te staan.

Notuleren Kost Tijd En Moeite

Je gedachten inspreken en later (laten) notuleren kan natuurlijk ook. Het is bewerkelijk en vergt uiteindelijk toch ook wel wat moeite om in het verhaal enige lijn en structuur te krijgen. Toch is dat een goed startpunt voor het schrijven.

Tips Voor Het Schrijven

Misschien is het niet eerlijk te beginnen over schrijven als ik een blog wil maken over de nationale storytelling week. Die woorden die dan verteld worden, worden voorgelezen uit een boek dat al geschreven is. Dat werkt natuurlijk helemaal andersom. Maar waar ik voor wil pleiten is toch dat je het ook kunt omdraaien.

Schrijf Op Wat Je Te Zeggen hebt

Je kunt voorlezen wat al opgeschreven staat. Maar je kunt ook noteren wat je te zeggen hebt. En begin desnoods met de woorden die je direct voor de mond komen. Later kun je altijd nog “bijschaven”: het mooier opschrijven en anders verwoorden.

Herschrijven En Herschikken

puzzel

Ik zal je een geheim vertellen: dat is precies de manier waarop ik schrijf. Ik typ de woorden die in mijn hoofd opkomen. Lees daarna het stuk nog eens na. Ik herschrijf en herschik de tekst, zodat er een logische lijn in ontstaat en het minder saai is om te lezen dan als ik het gewoon meteen vertel. Ik kan nadenken over mooie zinnetjes en prachtige bewoordingen. Zodat de tekst vloeit, stroomt en kabbelt. Je kunt het vergelijken met puzzelen. Ik noem het zelf boetseren met tekst. Ik kneed, vorm, snijd en strijk glad. Totdat het verhaal rond is. Dat vind ik namelijk het mooist. Een verhaal dat op een bepaald punt begint en dat eindigt waar het begonnen is.

Voorlezen

Soms lees ik mijzelf of mijn partner de tekst nog even voor. Op dat moment hoor je waar je tekst stokt, niet lekker loopt en merk je over welke woorden je struikelt. Dat laatste is ook belangrijk als je schrijft: hou het simpel! Op die manier begrijpt iedereen waar je het over hebt.

En zo kom ik toch weer terecht bij het voorlezen. Dus ook bij de National Storytelling Week en de Voorleesweken. Al draag ik dan wel alleen in besloten kring voor en niet voor de klas of voor publiek. Ik zou er niet aan moeten denken!

Nog Meer Tips

Eigenlijk was dat het einde van mijn verhaal. Maar dit leek mij ook wel handig voor de hardnekkige lezer die helemaal tot aan het eind van mijn relaas is gekomen. Mark Walker Ford heeft namelijk op Social Media Today nog een mooie infographic staan met de volgend tips om ervoor te zorgen, dat je verhaal niet saai wordt:

 1. Kies voor 1 thema, 1 call-to-action, 1 onderwerp.
 2. Begin met een pakkende zin.
 3. Gebruik korte woorden, zinnen en paragrafen.
 4. Hou het simpel. Vermijd jargon.
 5. Betrek je lezer en maak je teksten persoonlijk. Raak het hart.
 6. Wees niet voorspelbaar. Stel jezelf kwetsbaar op.
 7. Probeer het allemaal niet te mooi te schrijven, maar blijf duidelijk. Maak het niet te vaag.
 8. Stop met verkopen.
 9. Mensen onthouden verhalen die het gevoel aanspreken.
 10. Schrijf vol overgave en passie.
 11. Wees niet bang om speels te zijn of humor te gebruiken.
 12. Zorg voor een duidelijk leesbaar lettertype.
 13. Een plaatje is meer waard dan duizend woorden.
 14. Vertel interessante verhalen.
 15. Laat ook nog wat te raden over voor je lezer. Vertel niet alles!
 16. Wees niet te professioneel. Schrijf zoals je met een ander zou praten als je iets simpel uitlegt.
 17. Geef onverwachte “cadeautjes”. Verras je lezer.
 18. Twijfel niet aan jezelf.
Infographic Stop Boring Storytelling

Klik op het plaatje voor het artikel van Mark Walker Ford en voor een grotere afbeelding.


3 reacties op ‘Schrijf Jij Zoals Je Spreekt?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.