Storytelling. Een voorbeeld.


Receptie

Storytelling? Wat is dat? Dat hoor ik geregeld. Daarom geef ik hieronder een voorbeeld van een eventuele aanbesteding, waarin gebruik is gemaakt van een bedrijfsverhaal. 

In het verhaal heb ik handig gebruik gemaakt van een persoonlijke ervaring bij een willekeurige gemeente waar ik ooit gewerkt heb.

Zo krijg je een authentiek verhaal, waarbij de lezer denkt: “Oh, dat kan mij ook overkomen.” En inderdaad, mij is het overkomen!

Storytelling. Een voorbeeld.

draaideur

Het is nog donker als ik door de gangen van het pand loop. Gelukkig kon ik toch binnen, ondanks dat het pasje mij eerst weigerde toe te laten. De portier was vroeg en heeft mij binnen gelaten. De lampen floepen een voor een aan tijdens mijn wandeling naar de zaal. Het is pas 7 uur ’s ochtends, maar over 2 uur staan de eerste bezoekers van ons evenement al voor de deur.

Facilitair bedrijf

Ik ben opgelucht, dat de verlichting het doet. Een paar weken geleden kon ik mijn weg amper vinden in het schemerdonker. Het facilitair bedrijf heeft dat euvel gelukkig verholpen. Maar ik had wel eerst drie keer moeten bellen en mij een paar ochtenden in het donker moeten behelpen. Sindsdien heb ik altijd een zaklamp in mijn tas. Ik zucht. Dat zou toch eigenlijk niet moeten?

Briefing

Mijn pas versnelt zich, want ik ben benieuwd of alles al goed is ingericht en klaargezet. Als organisator van dit evenement heb ik uitvoerig overleg gehad met het facilitair bedrijf. In de laatste briefing heb ik uitgelegd wat de bedoeling was en met klem erop aangedrongen, dat hun medewerkers een avond tevoren de zaal zouden schoonmaken, inrichten en klaar zetten.

Fruitvliegjes
Lege zaal

De zaaldeur opent zich automatisch. Gelukkig, die doet het ook nog. Maar dan sta ik in verbijstering stil. De zaaldeur sluit zich achter mij met een zacht zoemend geluid. De ruimte is leeg. Geen tafels, geen stoelen, geen microfoon of geluidsapparatuur. Ik wuif met mijn hand een zwerm fruitvliegjes weg die uit de prullenbakken omhoog komt en mij lastig valt. Nee hè. Wat nu? De gasten komen om 9 uur en nog niets is klaar?

Aanbesteding

Het bovenstaande verhaal is een rampscenario. Hopelijk niet herkenbaar. Of toch wel?

Denk dan eens aan [naam bedrijf]

 • Die zorgt voor het gebouwbeheer. Zodat uw medewerkers altijd binnen kunnen met hun pasje en alles goed functioneert in het pand.
 • Ook de schoonmaak is vanzelfsprekend tot in de puntjes verzorgd.
 • Bij evenementen staan we klaar om het werk uit handen te nemen en alles klaar te zetten en in te richten.
 • Ook het regelwerk met betrekking tot veiligheid, vergunningen en dergelijke nemen wij uit handen.

Kortom, op [bedrijf] kunt u vertrouwen.

Bewijs

Kunnen we dat bewijzen? Ja zeker!

Kijk maar naar de volgende cases:
1. Voor een luchtvaartmaatschappij draaien er via [bedrijf] tientallen diensten, waaronder het onderhoud van gebouwen, energiemanagement, projectmanagement, levering van maaltijden en diensten, zoals:

 • Kledingverstrekking aan grond- en vliegend personeel
 • Documentatiecentrum en reproductie
 • Schoonmaak
 • Afvalverwerking
 • Groenvoorziening
 • Personen- en goederenvervoer
 • Post- en koeriersdiensten

2. In het geval van een universiteit werken we samen met regionale leveranciers. De woordvoerders van de universiteit zeggen het volgende over ons:

 • “Daarmee gaat [bedrijf] verder dan de verzorging van [vul dienst in]. Het is een formule waar klanten letterlijk bereid zijn ervoor in de rij te staan.”
 • “Ook de samenwerking met [bedrijf] valt onder de noemer ‘daar zijn we heel tevreden over’.”
 • “De [bedrijf] is bereid mee te denken en mee te bewegen. Dat stellen we op prijs.”
 • “Ook zoekt [bedrijf] toenadering met regionale partijen .”

Waarom [bedrijf]?

[naam bedrijf] is actief bij kantoren, in zorginstellingen, op scholen en universiteiten, in gevangenissen, bij evenementen. Ons motto bij al onze diensten is [vul motto in]. Want door het dagelijks leven meer kwaliteit te geven, dragen we bij aan het succes van onze cliënten. Zodat u nooit meer in een extreme situatie terechtkomt, zoals hierboven in de casus beschreven.

Wat ons betreft goed voor een integrale inzet met één leverancier: …..

Tot zover het voorbeeld.

Op deze manier kun je aan de hand van een pakkend verhaal een aanbesteding inleiden. Herkenbaar. Vol inlevingsvermogen. En nog mooier, met een goede oplossing die daarna volgt in de rest van de aanbesteding.

Meer weten

Neem contact op met tekstbureau Formule M voor een verhaal die past bij jouw aanbesteding of offerte. Vertel ook jouw bedrijfsverhaal: de ervaringen uit de praktijk die je dagelijks tegenkomt.

Voor meer informatie over storytelling kun je terecht op de speciaal daarvoor ingerichte website.


5 reacties op ‘Storytelling. Een voorbeeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.