Werk Vinden Via Social Media


Walk en Talk Bibliotheek Nijmegen

In 2018 gaf ik een presentatie aan een groep werkzoekenden: “De speurtocht naar vacatures op het internet”. Want, werk vinden via het internet. Kan dat? Ja, dat kan. En sociale media dragen daar ook aan bij. Overigens zijn de tips die ik daar ga geven niet alleen geschikt voor werkzoekenden. Ook ondernemers, MKB-ers, ZZP-ers en grotere bedrijven kunnen hier baat bij hebben voor het vinden van opdrachtgevers of personeel.

Werk Vinden Via Social Media

De bibliotheek in Nijmegen houdt regelmatig Walk&Talks voor werkzoekenden. Een medewerker mij op of ik niet eens een keer een presentatie kon geven. Al pratende stelde ik uiteindelijk voor deze presentatie te houden. Als “ervaringsdeskundige” – voordat ik met mijn bedrijf begon was ik 2 jaar lang werkzoekende – maar ook als ondernemer heb ik een prima strategie ontwikkeld voor het vinden van werk en opdrachten. Bovendien weet ik ook als geen ander hoe ik mijzelf en mijn bedrijf goed zichtbaar en vindbaar kan maken op het internet.

LinkedIn

Vooral LinkedIn is natuurlijk geschikt voor het vinden van een baan of – wat veel ondernemers nog niet beseffen – voor het zoeken naar opdrachten voor je bedrijf. Niet voor niets voorziet LinkedIn geregeld in berichten over vacatures. Met de juiste instellingen krijg je ze zelfs in je mailbox. Bovendien kun je je prima profileren als werkzoekende of bedrijf op dit netwerk.

Mocht je “beet hebben” en op sollicitatiegesprek komen, kun je meteen ook alle informatie op LinkedIn vinden over het bedrijf waar je gesolliciteerd hebt. Maar ook over degene die je gesprekspartner zal zijn. Zeg nou zelf: het is veel leuker om met iemand over zijn of haar hobby’s te praten dan in een saai sollicitatiegesprek verzeild te raken.

Vergeet dus vooral niet je eigen hobby’s en je vrijwilligerswerk op LinkedIn te zetten. Want het werkt natuurlijk ook andersom: als een HR-manager of een recruiter je profiel heeft bekeken, kan hij of zij jou ook een paar leuke vragen stellen die je op je gemak kunnen stellen en minder zenuwachtig maken.

Mocht het nog niet zover zijn, volg dan de bedrijven waar je interesse in hebt om er te komen werken en meng je in de discussies, reageer op hun berichten en laat daarin zien wat je in je mars hebt. Maak contact met eventueel toekomstige collega’s. Want zij zijn de eersten die weten, dat er een functie vrijkomt in het bedrijf.

Ondernemers kunnen bovendien een bedrijfspagina aanmaken. Handig, vooral als ze op zoek zijn naar personeel. Ook op Facebook en Instagram is het mogelijk een speciale bedrijfspagina aan te maken. Daar kun je laten zien wat de onderneming te bieden heeft en waar de werknemers zich mee bezig houden.

Google

Wat veel mensen misschien nog niet weten, is dat je op Google zoekopdrachten kunt geven die rechtstreeks in je mailbox terechtkomen. Daarvoor ga je naar Google Alerts.

Je typt daar een zoekopdracht in. Net zoals je dat in Google doet om van alles op te zoeken. Daarvoor hoef je niet eens in te loggen, maar wel even je mailadres doorgeven. Dan krijg je de zoekresultaten in je mailbox. Je kunt precies aangeven hoe vaak je een mailtje wilt ontvangen, om welke regio het gaat en hoeveel resultaten je maximaal wilt ontvangen.

Twitter

Zoeken, vinden en gevonden worden. Dat kan heel goed via sociale media. Ook op Twitter. Zelfs als je geen account hebt! Hoe? Via twitter.com/search kom je in het zoekvenster van dit sociale netwerk. Daarvoor hoef je dus niet in te loggen. Typ in het zoekvenster eens #vacature, #functie (bijvoorbeeld #loodgieter) of  #werken. Zit op Twitter en heb je een account. Plaats dan eens een paar keer een bericht met de hashtag #zoektwerk. Dat trekt de aandacht van recruiters en headhunters.

Twitter Search

Facebook

Ook op Facebook kun je met hashtags laten weten, dat je op zoek bent naar werk. Facebook is alleen geen vacaturesite. Kijk dus uit met te vaak berichten plaatsen over je zoektocht. Als je dat te vaak en te veel doet, verlies je waarschijnlijk vrienden. Dat geldt overigens voor alle netwerken. Laat weten, dat je op zoek bent. Maar met mate.

Profileren

Of je nu op zoek bent naar een baan of naar opdrachten, je maakt de meeste kans als je laat zien wat je kunt, wat je wilt en zoekt en waar je goed in bent. Profileren is voor bescheiden mensen niet gemakkelijk. Ik kan daarover meepraten. Maar dankzij mijn bedrijf heb ik geleerd daar enigszins overheen te stappen en mijn eigen modus daarin te vinden. Hoe ik dat doe?

  1. Ik plaats af en toe een video. Vooral als ik eens de kans heb om met iemand samen te werken, dan is het leuk om samen een filmpje te maken. Gewoon met de mobiele telefoon op een standaard en zo spontaan mogelijk laten weten waar je naar op zoek bent.
  2. De drempel om alleen op het celluloid te schitteren heb ik helaas nog niet genomen. Pitchen gaat mij in mijn eentje namelijk niet zo goed af. Maar daarvoor heb ik andere methoden gevonden.
  3. Want je kunt ook met behulp van foto’s laten zien wat je kunt. Die foto’s kun je met behulp van apps of Powerpoint in een MP4 zetten. Muziekje erachter of even inspreken en je hebt een presentatie die je via YouTube of Vimeo kunt publiceren. Ook Slideshare, Instagram of andere sociale media zijn geschikt om een dergelijke diashow “de wereld in te schoppen.”bedrijfpromotie
  4. Vergeet niet de mensen te bedanken die je filmpjes, foto’s of berichten liken. En reageer op anderen, zodra ze je een tip geven. Dit zorgt er weer voor, dat je bericht onder de aandacht komt van een schare mensen die het nog niet gezien hebben.
  5. Of help eens een ander. Wie weet denkt die persoon binnenkort ook aan jou.
  6. Sluit je aan bij groepen en laat daar je expertise zien. Denk mee met anderen als ze ergens een vraag stellen waar jij toevallig veel over weet.
  7. Doe mee aan de discussies, praat mee en – opnieuw – help anderen. Neem elke dag even de tijd om dat te doen en het werpt z’n vruchten af. Met de smartphone is het tegenwoordig dankzij de apps steeds gemakkelijker om geregeld te kijken naar berichten of reacties.
  8. Maak eens een website met WordPress.com of een ander systeem waarmee je gemakkelijk websites kunt maken. Zet daar in eerste instantie je curriculum vitae op en laat zien wat je in je mars hebt. Dat kun je uitbouwen met het maken van blogs (artikelen) of vlogs (video). En die laat je weer uitgebreid zien op de sociale media.
  9. Schrijf eens een lang artikel over je werkgebied of branche in Pulse op LinkedIn. Als je een boeiend thema aankaart, heb je kans dat je stuk viraal gaat. Hoe dan ook, het is weer een kans om jezelf voor de schijnwerpers te werpen en zichtbaar te worden voor de buitenwereld. En wie weet, ook voor je toekomstige werkgever of opdrachtgever.
bloggen via LinkedIn Pulse

Contact

Ja, werk vinden via internet, dat kan. Klinkt het bovenstaande te simpel of juist heel moeilijk? Neem eens contact op met tekstbureau Formule M voor meer informatie. Wij weten de weg in het oerwoud van mogelijkheden te vinden die sociale media te bieden hebben. Want soms is simpel al een uitdaging en blijkt moeilijk juist gemakkelijk te zijn. Mail en vraag naar de mogelijkheden of gebruik het contactformulier op deze website.

Ik zoek contact

UWV

Overigens is het ook altijd mogelijk om via de website van het UWV / het werkbedrijf vacatures te vinden. Maar dat zal wel algemeen bekend zijn.

https://platform.twitter.com/widgets.js


2 reacties op ‘Werk Vinden Via Social Media

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.