Opdrachten krijgen en vinden op internet


Eerder schreef ik al een blog over “Werk vinden op social media“. Daar vertelde ik, dat de methodes die daarin genoemd werden ook goed toe te passen zijn voor het krijgen en vinden van opdrachten voor ondernemers.

Bedrijven in Nijmegen


Misschien een beetje kort door de bocht. Ondernemers zijn niet voor niets voor zichzelf begonnen. En worden daarom ook niet graag vergeleken met werknemers of werkzoekenden. Maar ze hebben allemaal hetzelfde gemeen: ooit gaan ze wel eens op pad om werk te vinden. Of dat nu is onder een arbeidscontract, of in de vorm van een opdracht of van het leveren van producten of diensten aan klanten.

Offline en Online

Allereerst wil ik onderstrepen, dat je vooral klanten vindt, dankzij de combinatie van offline (in levende lijve) en online (virtueel, via social media) contact.

website

Het beste werkt het, als beide manieren elkaar aanvullen en zelfs versterken. De mensen die je tegenkomt in het dagelijkse leven en op netwerkbijeenkomsten kijken op de website of op social media voor meer informatie. Daar vinden ze wat ze nodig hebben, wat ze willen bestellen of aanvragen.

Social Media

Andersom werkt ook prima. Je ontmoet degenen die je alleen via social media kent of die je misschien ooit een keertje ontmoet hebt en alleen nog maar spreekt via social media. Zij zijn en blijven vaak over jou en je bedrijf op de hoogte, dankzij je posts en je reacties op Facebook, LinkedIn of Twitter. En andersom natuurlijk ook: jij weet waarschijnlijk precies wat iemand doet die je volgt op sociale media en die je een keer toevallig tegen het lijf loopt.

Adverteren

Als ondernemer, MKB-er of ZZP-er kun je het houden bij je dagelijkse of wekelijkse berichten op je tijdlijn of op de tijdlijn van je businesspagina op LinkedIn, Facebook, Twitter of Instagram. Heb je nog geen zakelijke pagina op deze netwerken en weet je niet hoe je het moet aanpakken om ze op te zetten? Roep dan de hulp in van Formule M.

Ik zoek contact

Algoritmes

Ondertussen veranderen de algoritmes van Facebook en zullen er binnenkort minder zakelijke berichten op de tijdlijnen van vrienden en kennissen belanden. Want Facebook wil zich meer richten op persoonlijke berichten en de zakelijke kant vooral leiden naar de betaalde advertenties. Adverteren zal dus steeds belangrijker worden als je als bedrijf graag in beeld komt van je volgers.

Bedrijfspagina LinkedIn

LinkedIn en Twitter

Ook op LinkedIn en Twitter is het mogelijk om te adverteren. De bedragen voor de advertenties zijn niet zo hoog en je bereikt er een groot publiek. Want in de advertentietools kun je de leeftijdsgroep, de gewenste advertentieregio, de interesses van de ontvangers en nog veel meer aanvinken. Zodat je doelgericht kunt adverteren.

Google Adwords

Best Price adverteren

Ook kun je een advertentie plaatsen op Google Adwords. Die verspreidt advertenties op het internet via de zoekmachine, via websites en via Gmail. Dit is aanzienlijk duurder dan op bijvoorbeeld Facebook. En ik vergelijk adverteren op Google Adwords met het schieten met hagel, terwijl Facebookadvertenties – naar mijn gevoel – veel beter gericht kunnen worden. Maar dat is mijn ervaring. Ik heb alleen heel lokaal geadverteerd en nooit landelijk. Dus misschien is dat de reden, waarom ik liever op Facebook adverteer dan op Google.

Ouderwets adverteren in de media is natuurlijk ook nog een optie. Denk maar aan het plaatselijke sufferdje of aan een wijkblad.

Actief Opdrachten Zoeken

Als je succes wilt hebben met het zoeken en vinden van opdrachten via sociale media, dan hangen daar wel een aantal voorwaarden aan vast:

  1. Wees actief op social media. Dus ben niet alleen maar “aanwezig”, maar deel, geef reacties, doe mee aan de discussies en laat zien, dat je een expert bent in dat wat je doet.
  2. Ben je op zoek naar opdrachten? Laat dat weten.
  3. Zet de sociale media in die jou het beste liggen.
  4. Maar let er ook op, waar jouw klanten zich bevinden. Hoe bereik je ze het beste? Vraag desnoods aan je klanten waar ze het liefste mee bezig zijn. Is het LinkedIn? Of Twitter of Facebook? Of houden ze zich alleen maar bezig met SnapChat of Pinterest?
  5. Ben je aannemer, architect of huisdecorateur? Of heb je misschien een verhuisbedrijf? Leg je oor te luister en reageer, zodra je hoort dat iemand wil verhuizen, verbouwen of zijn of haar huis wil verkopen. Zoek steeds naar de aanknopingspunten voor een gesprek met je mogelijke klanten. Eigenlijk werkt het op sociale media net als in “het echte leven”. 😉

Zoekfunctie

Om het gemakkelijk te maken, kun je gebruik maken van de zoekfuncties van de verschillende social media platformen. Want ze hebben allemaal wel een zoekvenster, waarin je zoekwoorden kunt intikken. In het vorige blog vertelde ik ook over de service van Google Alerts. Daarmee kun je geregeld mail in je mailbox ontvangen, zodra er een bericht verschijnt op internet over een bepaald zoekwoord.

Google Alerts

Leads

Als je goede contacten onderhoudt via social media, zorg je er ook voor dat die lijst van connecties warm blijft. Dat betekent, dat je in contact moet blijven met je connecties en dat je contactpersonen je ambassadeurs kunnen worden. Zij zijn en blijven namelijk op de hoogte van jouw bedrijf, omdat jij geregeld post, reageert, aanbeveelt of een like geeft. En ze weten dus ook wie bij jouw bedrijf kan aankloppen voor een bepaald product of dienst. Ik ben mijn ambassadeurs altijd heel dankbaar en laat uitgebreid weten, dat ik het waardeer dat ze aan mij denken. En ik ben ook nog eens extra alert voor hen, want ook ik zie wel eens opdrachten voorbijkomen voor anderen.

Berichten Plaatsen, Reageren en Delen

Ik blijf op de hoogte van wat zij doen, omdat ik actief ben op sociale media, anderen aanbeveel, berichten bekijk, reageer en af en toe zelfs deel. Dankzij mijn acties komt mijn netwerk in beeld bij anderen. Bovendien weet ik wat er speelt. Want ook zij laten weten waar zij goed in zijn, waar zij naar op zoek zijn. En soms vragen ze letterlijk om opdrachten of klanten.

Storytelling Helpt

Voordat ik het vergeet: storytelling helpt. Want wie weet vraag je je ondertussen af hoe je dat allemaal zou moeten aanpakken. Wat vertel je op social media over jouw bedrijf? Het vertellen van je bedrijfsverhaal is dan een goede manier om je onderneming in het voetlicht te zetten. Laat eens weten hoe jouw producten gemaakt worden. Of wie er voor je werken en waarom ze voor je werken. Geef het woord eens aan een van je trouwe klanten. Vraag ze of ze iets willen vertellen over je producten of diensten en hun ervaringen met jouw bedrijf.

Storytelling

Moeilijk?

Neem dan contact met mij op. Vertel mij je verhalen en ik maak er iets moois van. Want elke organisatie herbergt ergens wel een pareltje. Denk hier maar eens aan:

  • jouw ontstaansgeschiedenis is nooit dezelfde als die van je concurrent.
  • misschien delen andere bedrijven wel dezelfde passie voor het product of de diensten die jullie leveren, maar uiteindelijk doet iedereen zijn werk anders. Laat dat zien. Deel het met mij. Ik schrijf het op, zodat jullie lezers kunnen smullen van jouw verhaal. De jouwe en die van jou alleen.

Voor meer informatie kun je kijken op de website over storytelling van Formule M. Of mail of bel mij gewoon een keer en maak kennis bij een kop koffie. Ik leg maar al te graag uit hoe ik jouw bedrijfsverhaal kan vertellen aan de buitenwereld.

Ik zoek contact

Een reactie op “Opdrachten krijgen en vinden op internet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.