Ook Jouw Verhaal Is Goud Waard


Geld 50 euro biljetten

Dit is wat ik ondernemers probeer duidelijk te maken: “Jouw verhaal is geld waard.”

Dus. Vertel aan iedereen die het horen wil, waarom jij doet wat je doet.

Waarom kiezen klanten voor jouw bedrijf? En wat maakt jouw product of dienst zo bijzonder? Op die manier kan het bedrijfsverhaal je geld opleveren. Want mensen houden van verhalen.

“Storytelling is de trend van 2018 waar goed opgelet moet worden. Om een connectie te krijgen met je klanten is het van belang dat je de beleving van de klant begrijpt en dat goed kan verwoorden. Een klant moet zich kunnen herkennen in een product of dienst, een goed verhaal helpt daarbij. Schrijf daarom in 2018 blogs waarin de lezer zichzelf kan herkennen.”

(Uit: https://www.spredle.com/online-marketing-trends-2018)

Branding

Een ondernemer moet volgens Sivaprasad Paliyath een weergaloze storyteller zijn. “Waarom?” vraagt hij zijn lezer. En hij geeft zelf al antwoord:

“Because a well-told story about your business can build your brand, get more customers, up business credibility, increase your customer confidence and can even get you investors, venture capitalists, and great associates who can grow your business.”

Brands by Brett Jordan

Branding en technologie

Sabine Metz richt de aandacht op kunstmatige intelligentie en technologie in haar artikel op frankwatching.com. Zij vraagt zich af of die ontwikkelingen de positie van marketeers bedreigen. Maar nee, dat gelooft zij niet. Want: “Branding staat of valt bij het menselijke vermogen om verhalen te vertellen.” Ze haalt Jeremy Abbett – voormalig werknemer van Google – aan: “Branding begint bij een persoon, die het verhaal van een merk uitdraagt naar de wereld. Technologie speelt daarin slechts een ondersteunende rol. Machines kunnen het ‘storytelling-vermogen’ van de mens immers niet vervangen.”

Klantbeleving

We maken in de toekomst wel meer gebruik van technologie als hulpstuk, maar blijven wel de controle over de machines houden, zo meent Metz. Klantbeleving wordt daarin steeds belangrijker, want die wil horen en ervaren in plaats van domweg een artikel aanschaffen. Daardoor zijn de idealen van een bedrijf en zijn medewerkers steeds belangrijker voor opdrachtgevers en prospects.

Informatie en data

Een andere manier om de interesse van te wekken voor je onderneming is het verstrekken van informatie.

Als voorbeeld noemt zij het merk Ben & Jerry’s, dat campagnes maakt die de buitenwereld bewust moeten maken van maatschappelijke thema’s.

Ben en Jerry reclame

Data verzamelen kan bedrijven helpen uit te vinden wat klanten belangrijk vinden. Op die manier kun je uitvinden wat ervoor nodig is om de klant tot aankoop te brengen. Het merk Axe bijvoorbeeld heeft op die manier een succesvolle campagne opgezet aan de hand van data van de Google zoekmachine. “Door te kijken naar het zoekgedrag van mannen, lukte het Axe om een persoonlijke band te creëren met de doelgroep”, aldus Metz.

Google Mannen Mogen...

Crossmediaal

Eduard Voorn interviewt in zijn blog Hille van der Kaa, hoofdredacteur van BN DeStem. Van der Kaa was voorheen docent Transmedia storytelling aan de Tilburg University en hogeschool Fontys. “It’s all about storytelling. Transmedia is je verhaal vertellen via verschillende platformen. Ik heb samen met een aantal collega’s ooit een verhaalconcept gemaakt voor de Efteling. De verhaallijn kwam terug in een boek, een show en een game.”

logo universiteit Tilburg

Een goed verhaal

Zij vertelt over de onderdelen die van een verhaal een goed verhaal maken:
• Held en / of hoofdrolspeler
• Achtergrond / decor
• Vraagstelling
• oplossing
• onderwerp

”Met deze ingrediënten stel je een verhaal samen waarmee je iets teweegbrengt, waarmee je mensen raakt. Het verschil tussen een verhaal en een platte commercial is iets wat waar of waarachtig is, iets wat echt zo gebeurd is of wat zo gebeurd had kunnen zijn. Op het moment dat een bedrijf iets verder weg staat dan de bakker op de hoek, moet je laten zien waarom mensen iets bij je zouden willen kopen.”

En: “Een goed verhaal zet aan tot actie. Je wilt niet dat de consument met afgezakte schouders luistert en denkt: oké, boeiend. Je wilt dat de consument denkt: dat is een tof verhaal; van die man of vrouw wil ik wel iets kopen.”

Tips voor storytelling

1. Luister ook naar de kassajuffrouw, de accountant, de schoonmaker, je medewerkers en je opdrachtgevers of klanten. En laat hen aan het woord om jouw bedrijfsverhaal te vertellen.
2. Vertel je eigen unieke verhaal in je eigen woorden.
3. Vertel ook eens wat er mis gaat in het bedrijf. Deel je ervaringen. En laat je oplossingen zien.
4. Zet sociale media in zoals Facebook, Twitter, Instagram of LinkedIn.
5. Waarom ben je ooit gestart met je bedrijf? Wat was je jouw drijfveer? Dat zou een goed startpunt kunnen zijn voor je verhaal.
6. Beloof niets wat je niet waar kunt maken.

Want jouw verhaal is echt geld waard. Het zorgt ervoor, dat anderen zich met jou en jouw product, dienst of bedrijf kunnen identificeren. Omdat wij allemaal liever zaken doen met iemand die we mogen en die begrijpt wat we nodig hebben.

Meer weten over het vertellen van je bedrijfsverhaal?

Wil je meer weten over storytelling en dus over het vertellen van je bedrijfsverhaal, neem dan contact met mij op via het contactformulier of via onderstaande knop. Bellen of mailen kan natuurlijk ook. Kijk voor de gegevens in de rechterkolom naast deze pagina.

Ook is er meer informatie te vinden over storytelling op de speciale website over bedrijfsverhalen voor het MKB.

Ik zoek contact

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.