Schrijftips Voor Ondernemende Figuren


Blanco papier

Wil jij als ondernemer gaan bloggen, maar staart je lege pagina je zo aan? Geen idee wat je moet schrijven? Hoe moet je beginnen? Tja, inspiratie is soms ver te zoeken. Zelfs ik heb daar als tekstschrijver soms last van. Misschien wat minder dan de gemiddelde mens, omdat het tenslotte toch mijn vak is. Maar ook ik zuig de verhalen niet zomaar uit mijn duim. Daarvoor doe ik onderzoek. En brainstorm ik erop los. Want ideeën – vooral creatieve ideeën – ontstaan niet van het ene moment op het andere. Daarom bied ik hier schrijftips voor ondernemende figuren aan. Voel je je aangesproken? Lees dan verder!

Eerder vertelde ik al, dat ik gewend ben om informatie te verzamelen. Als ik iets wil weten over een bepaald onderwerp – zoals bijvoorbeeld over hoe je ondernemers aan het schrijven krijgt – dan zoek ik net zolang op internet naar blogartikelen die over dat onderwerp gaan.

Schrijftips

Zo vond ik over dit onderwerp een viertal interessante blogs. Eén daarvan is van schrijver en communicatieadviseur Sasja Nicolaï. Zij geeft 7 tips in haar LinkedIn-artikel “25 schrijftips voor ondernemers, meteen aan de slag.” Misschien vraag je je af of je het wel goed gelezen hebt of dat ik het wel goed heb opgeschreven. Want 7 tips, dat zijn er geen 25… Dat klopt. De rest van de schrijftips staan in een e-book, dat zij aanbiedt in hetzelfde stukje tekst.
Maar voor wie wil eenvoudig wil beginnen, hier de 7 tips:

 1. Schrijf over je expertise, je ambacht, je specialiteit, je werk en je vakgebied.
 2. Laat de klant aan het woord en schrijf op wat die van jou vindt.
 3. Zorg voor een deadline als je gaat schrijven. Spreek bijvoorbeeld af dat jet stuk naar je collega opstuurt op een vooraf bepaald tijdstip.
 4. Kies een onderwerp uit waarover je wilt schrijven en schrijf alleen daarover.
 5. Geef je mening, laat zien aan ander hoe jij in het leven staat en hoe jij denkt, voelt en over wat jou gelukkig maakt.
 6. Doe net of je kennismaakt met die onbekende lezer, alsof die persoon echt voor je staat en jij vertelt over jezelf en wat jou zo bijzonder maakt.
 7. Begin je verhaal eens een keer met een persoonlijke ervaring.

Research en inspiratie

Eigenlijk zijn het bijna dezelfde tips als die van Faam Communicatie. Die heeft het – net als ik – ook over “research”. Deze schrijfster raadt aan onderzoek te doen. Want daaruit haal je jouw inspiratie. En die is toch echt een eerste vereiste om te kunnen beginnen met schrijven. Andere goede tips die zij geeft in haar blog zijn:

 • Probeer je te verplaatsen in “de klant”. Welk probleem los je voor je opdrachtgevers op? Wat zijn de oplossingen voor dat probleem? En maak van die klant geen speurhond, maar reik de oplossingen aan op een presenteerblaadje. Dus zorg voor die knop naar het bestelformulier en geef af en toe een linkje naar meer informatie.
 • Ook in dit blog is een deadline belangrijk. Omdat je anders eeuwig door kunt gaan met schrijven en schrappen. Bijschaven is inderdaad een onderdeel van het schrijverschap, maar zorg dat je tekst ook een keer klaar is. Dus zet een datum en een tijdstip in je agenda. En zorg voor die stok achter de deur.
 • Laat je teksten nakijken door een ander, want je bent soms blind voor je eigen fouten of onlogische gedachtesprongen.
 • En als laatste: zorg ervoor, dat je plezier hebt in schrijven. Want alleen dan kun je ontspannen teksten fabriceren, die prettig te lezen zijn en uit creativiteit ontspruiten. Niet iedereen is een Vondel, Multatuli of Vestdijk. Maar als je er lol in hebt, kun je ook humor gebruiken in je stukken en op die manier boeiend schrijven.

Interview

Deirdre Enthoven interviewde copywriter en schrijftrainer Liesbeth Chamuleau-Moolhuysen voor de tips in het blogartikel op Sprout.

Illustratie in het Battle artikel

En dan even tussen haakjes: denk zelf ook eens aan een interview van bijvoorbeeld een van je medewerkers of je klanten en opdrachtgevers. Of ga de discussie eens een keer aan met je collega of – heel gewaagd – je concurrent. Ooit schreef ik een dergelijk “battle”-artikel. Misschien vind je het wel leuk om het te lezen.

Kort, krachtig en leesbaar

Hoe dan ook. Liesbeth Chamuleau-Moolhuysen geeft een aantal goede tips tijdens dat interview die opnieuw veel weg hebben van wat hierboven al gezegd is. Nieuw is echter het volgende:

 1. Zorg voor pakkende kopjes, korte stukjes en veel tussenkopjes. Zo houd je de aandacht van de lezer vast. Vooral in dit internettijdperk willen bezoekers snel informatie. Dus houd het kort en krachtig.
 2. Gebruik de belangrijke zoekwoorden in de tussenkoppen, maar zorg wel dat de tekst leesbaar blijft. Zet die sleutelwoorden niet geforceerd in, maar schrijf vlot en boeiend.
 3. Vermijd vakjargon. Als je daar moeite mee hebt, raadt Chamuleau-Moolhuysen aan een tekstschrijver in de arm te grijpen.

Infograpic

Meer tips vind je in de infographic hieronder. Weliswaar in het Engels, maar heel duidelijk.

Contact

Vind jezelf toch geen held in het schrijven en durf je de strijd met het witte vlak of blad niet aan? Neem dan contact met mij op. Ik kan je vast een eind op weg helpen of je de zorg uit handen nemen.

Ik zoek contact
Schrijftips voor ondernemers

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.