Soap als succesvolle Storytelling in Campagnes


Dura Vermeer Wervingscampagne

Er zijn legio voorbeelden van storytelling voor (reclame-) campagnes. Vooral de reclames die als een soap verder borduren in een doorlopend verhaal hebben veel succes.

Voor mij persoonlijk werkt de Jumbo-reclame goed. Alhoewel ik nooit bij de Jumbo kom. Vooral ook, omdat er geen filiaal bij mij in de buurt ligt. Hoe dan ook, supermarkten weten over het algemeen de juiste snaar wel te raken. Zij (of hun reclamebureaus) maken effectief gebruik van storytelling.

Zelf aan de slag met storytelling

Stel je eens voor, dat je een nieuwe campagne zou moeten beginnen? Waar ligt dan jouw startpunt?

1. Je bedenkt wie je wilt bereiken. Net zoals in een doodgewoon communicatietraject, dus.
2. Hoe wil je die mensen bereiken? Hoe spreek je ze aan?
3. Welk verhaal ga je ze vertellen?

Ik denk, dat daar altijd je eerste aandachtspunt ligt.

Voorbeelden Storytelling voor Campagnes

Zo vertelde Nike verhalen over bekende sportmensen. Dove haakte in op de discussie, waarin vrouwen in alle vormen en maten in hun zelfvertrouwen gesterkt worden.

Dove Reclame Campagne

Alhoewel, misschien is de Dove reclame niet het juiste voorbeeld. De campagne begon inderdaad goed, maar mondde uiteindelijk uit in een klein schandaal. In één van de advertentie wast een donkere dame zich met zeep van Dove en is daarna wit. Een slippertje van Dove wat meteen werd afgestraft met veel protest en op social media waar de campagne als “racistisch” werd bestempeld.

Dus denk van tevoren goed na over de eventuele gevolgen van een “leuk” verhaal of “ludieke” insteek!

Soap als succesvolle Storytelling: het Ontstaansverhaal

Tony Chocolony staat bekend om het welbekende ontstaansverhaal. Een ware queeste. Met een zoektocht naar de oorsprong van “pure” chocolade waarbij de boeren zelf profiteren van het succes en niet de fabrikant of tussenleverancier.

Reclamecampagnes

Nu hebben we het over reclame, maar niet voor iedereen is een uitgebreide reclamecampagne weggelegd. Al was het maar om de hoge kosten. Toch kun je ook als “gewone” ondernemer storytelling inzetten voor je bedrijf. Want verhalen vertellen kunnen we ook op social media, op de website, in onze e-mails of nieuwsbrieven of in Google Business.

Het “verpakken” van je verhaal

Zodra je de drie vragen beantwoord hebt die hierboven staan, kun je bepalen wat voor verhaal je vertelt. Want je weet dan wie je wilt aanspreken. Waar je dat zou willen doen. En wat je ze wilt vertellen. De “verpakking” kan in allerlei vormen gegoten worden. Denk aan een sprookje, een heldenverhaal, een interview, een ontstaansgeschiedenis, een soap of een gebeurtenis uit je kindertijd.

Belangrijk voor Storytelling

Hou daarbij een paar zaken in de gaten:

  • Speel in op de emotie van de ander. Dat kun je doen door een held in je verhaal te laten optreden. Dat kan ook een antiheld zijn. Deste beter wellicht voor de identificatie tussen hoofdrolspeler en lezer of toeschouwer. Of je laat de ander voelen, dat “het hem of haar ook kan overkomen.” Iets wat bijvoorbeeld in een Interpolis filmpje gebeurt, aldus Ralph Poldervaart in zijn gastblog op de website van Adformatie.
  • Laat zien, dat je een “probleem” of een “conflict” oplost voor een ander. En vertel hoe je dat doet. Een echt gebeurd verhaal doet wonderen wat dat betreft. Een anekdote of een ervaring met of van een klant. Vooral als je “de ander” voor je laat spreken, werkt dat als een tierelier. Zo maak je van je opdrachtgevers je ambassadeurs.
  • Vertel niet alleen over je successen, maar ook over je missers. En maak meteen duidelijk hoe je een dergelijke uitglijder hebt aangepakt. Jouw oplossing en jouw handelingen spreken namelijk boekdelen. Laten zien wie jij bent en hoe jouw bedrijf obstakels uit de weg ruimt.

Spotjes: de Soap van Telfort die aanspreekt

Telfort Reclame

Als laatste nog een voorbeeld uit de reclamewereld. Denk aan de spotjes van Telfort. Een voorheen rijke familie moet de eindjes aan elkaar knopen na de crisis. Een schot in de roos. Vooral als je bedenkt, dat de campagne midden in de crisis is begonnen. Op dat moment zullen vast heel wat mensen zich aangesproken gevoeld hebben, omdat ook zij de crisis in hun portemonnee hebben gevoeld. En misschien hun huis hebben moeten verkopen, nadat zij hun baan verloren hadden. Identificatie met de hoofdpersoon is wat dat betreft cruciaal. En volgens mij kent iedereen deze reclamecampagne. Waarom? Omdat hij de kijker direct aanspreekt.

Passend Verhaal

Een passend verhaal vinden voor jouw bedrijf is misschien wel moeilijk. Maar probeer vooral iets aan te grijpen wat bij je onderneming past. Zo heb ik een mooi voorbeeld gevonden voor hotels op horecatrends.com.

Bed time stories

De titel van het blogverhaal alleen al is goed gevonden: Bed time stories. Hieronder een paar voorbeelden die op het lijstje staan:
1. Een poppetje op het kussen waar je al je zorgen aan kwijt kunt. Dit poppetje vind je in een hotel in het Amerikaanse San Antonio. En het haakt in op de folklore van de Yanaguana indianen die de oorspronkelijke bewoners van dit gebied zijn.
2. Huisdieren of dieren uit de omgeving van het hotel zijn prima aandachttrekkers en hebben soms zelfs hun eigen Facebookpagina.
3. Een schelp op je bed met daarin een briefje, dat je met de schelp aan je oor de zee kunt horen zonder het koud te krijgen. Als je je raam namelijk opent om naar de zee te luisteren is het waarschijnlijk veel te fris.

Ideeën

Dus, als jouw bedrijf een – al dan niet belangrijke – maatschappelijke rol speelt in het dorp of in de stad waar het zich bevindt, zou je zomaar kunnen teruggrijpen op de geschiedenis van die vestigingsplaats. Of kunnen inhaken op plaatselijke gewoontes. Het is maar een idee.

Dura Vermeer Campagne

Meer ideeën kun je opdoen via deze websites:
Casestudy Dura Vermeer van MrWork
Storytelling: 5 inspirerende voorbeelden
Waar vind je een goed voorbeeld van storytelling?
Vijf storytelling campagnes die inspireren
TGIF: Zo pas je storytelling toe in je campagne

Of vraag tekstbureau Formule M eens naar de mogelijkheden. Kijk ook eens naar de diensten die Formule M in het pakket heeft, waaronder storytelling. En vraag om een offerte.
Ook is er meer informatie te vinden op de speciale website van Formule M, geheel gewijd aan storytelling.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.