Hoe schrijf ik een blog?


formulem.wordpress.com

Bloggen is voor mij een peulenschil. Als tekstschrijver blog ik iedere dag wel een keer. Anderen hebben er vaak moeite mee. Voor hen schrijf ik deze blog.

Heb je moeite met het bedenken van een onderwerp voor je blogsite?

Wat ik altijd doe, is speuren op sociale media en via Google naar onderwerpen, waarvan ik denk, dat anderen daar wat aan hebben. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon schrijven over je eigen ervaringen, je werk en, heel belangrijk, tips geven aan anderen vanuit je eigen expertise.

Dat benadrukt Inge Sijpkens ook in haar blog “10 stappenplan voor het schrijven van een blog omdat iedereen dat kan”.

Soms is dat niet genoeg voor een heel artikel. Een onderwerp verzinnen is één ding, het schrijven over dat onderwerp is weer een ander ding. Maar hoe dan ook, stap 1 is altijd:

 1. Zoek een onderwerp

Zoekmachines

Voor de informatie kun je putten uit je eigen ervaring en je eigen fantasie. Het komt echter sterker over, als je deskundigen voor je laat praten. Je kunt daarvoor anderen interviewen. Dat vergt tijd en energie. En dat is iets wat je misschien niet altijd hebt. Bovendien, je mag dan misschien wel denken dat je heel origineel bent, maar vaak is het zo, dat er geen onderwerp op de wereld is waarover nog nooit geschreven is. Daarom speur ik het internet af naar meer informatie over het onderwerp, waarover ik wil schrijven. En ik ben niet de enige, zo blijkt. Ook Angèl Nijskens pakt het zo aan. Lees maar haar bericht op Marketingfacts.

Zij maakt bovendien zelfs gebruik van een aantal handige tools:

In een tweede blog schrijft ze over redactie en promotie van blogs en geeft daar ook tips voor het vinden van beeldmateriaal. Ik ga daar in dit blog verder op in bij punt 4.

 1. Zoek info op internet via Google, Twitter, Facebook of, lekker ouderwets, in de boekenkast!

Boek

Ik maak voor het verzamelen van informatie altijd lijstjes, die ik bewaar op mijn computer. Zodra een lijstje naar mijn idee lang genoeg is, ga ik aan de slag. Ik lees de artikelen, de papers, de onderzoeken en de boeken. Vanuit die berg informatie filter ik het belangrijkste eruit en daarover schrijf ik. Met een beetje geluk komen er uit het onderwerp weer andere thema’s naar boven en kan ik uit de informatie meerdere blogs filteren. Rutger Steenbergen beschrijft op de site van Frankwatching zijn werkwijze, die heel veel lijkt op de mijne.

 1. Geef je “informanten” credits!

informatie

De artikelen die ik schrijf doorspek ik met links naar de informatiebronnen, die ik heb gebruikt. Ere wie ere toekomt! Soms gebruik ik citaten uit de blogs van anderen en vermeld ik keurig waar ik ze vandaan heb gehaald. Mijn lezers kunnen zo ook de informatiebronnen bekijken die ik gebruikt heb voor nog meer info over de onderwerpen waarover ik heb geschreven.

 1. Plaatjes, foto’s en infographics

Uit de stapel informatie haal ik ook de afbeeldingen. Ook daarbij vermeld ik waar ze vandaan komen. Als er geen mooie plaatjes zijn, google ik op Afbeeldingen en zoek ik passend illustratiemateriaal. Soms maak ik zelf een fotootje voor bij een artikel. Dat laatste is het allerbeste, want dat is origineel. Modeblogger Marjolein beaamt dit in haar artikel “5 dingen die ik van bloggen geleerd heb”.

 1. Check, check, dubbelcheck, check!

 • Is je artikel / blog klaar, publiceer hem dan niet meteen. Kijk eerst even de tekst na. Loopt hij goed? Zitten er nog fouten in?
 • Kijk ook in de voorbeeldversie van je blog of alles goed staat. Je opsommingen, je plaatjes, je tussenkopjes et cetera.
 • Ik laat meestal een tekst een uurtje of langer liggen, voordat ik hem nakijk. Dan kijk ik er met een verse blik naar en zit ik niet zo in de tekst. Als ik meteen na het schrijven de tekst nakijk, kan het zijn dat ik foutjes mis en er overheen lees.
 • Het is ook handig, vooral voor beginnende schrijvers, je tekst eerst aan iemand anders te laten lezen.
 • Let op de logische volgorde in de tekst en let op eventuele herhalingen.
 • Wat dat laatste betreft, is het belangrijk te voorkomen steeds dezelfde woorden te gebruiken. Als een uitdrukking te vaak voorkomt, kijk dan naar eventuele synoniemen.
 • Schrap stopwoordjes (“dus”, “en”, “er”, “om”).
 • Vermijd “worden” en “door”. Deze woorden gebruik je in passieve zinnen. Actieve zinnen lezen lekkerder en zijn veel directer. Kijk maar: “Hij wordt gestraft door de meester” of “De meester straft hem”.delete
 1. Wacht met publiceren bij het maken van een serie

Soms heb je zoveel informatie, dat je een artikel in stukken kunt hakken. Het is handig om een blog, die al af is, opzij te leggen. Waarom? Omdat je soms bezig bent met een volgend artikel en je erachter komt, dat de nieuwe informatie die je voor dat stuk gebruikt eigenlijk beter geschikt zou zijn voor je vorige blog, die al af is. Zo kun je schuiven met informatie. Het staat zo slordig wanneer je na publicatie van een artikel dat stuk nog eens moet aanpassen en aanvullen met de nieuwe informatie. De lezers die je blog dan al gezien hebben, ontneem je dan de kans om de nieuwe info tot zich te kunnen nemen.

Meer weten over dit onderwerp?


3 reacties op ‘Hoe schrijf ik een blog?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.