Hoe zoek ik zoekwoorden / keywords?


Zoek en vindZoekwoorden, zoektermen, keywords of sleutelwoorden. Ze zijn belangrijk voor de vindbaarheid van je bedrijf en je website. Voor mij is het gemakkelijk: ik zet een “brainstorm” op en ik “verzin” allerlei woorden, waarvan ik denk dat mensen die gebruiken om bijvoorbeeld mij en mijn tekstbureau te vinden. Meer en meer kom ik erachter, dat dat niet voor iedereen hetzelfde werkt.

Eigenlijk kwam het niet bij mij op, dat andere mensen wellicht wel eens moeite zouden kunnen hebben met het vinden van passende zoektermen. Ik dacht altijd, dat iedereen wel wist hoe je gevonden kon worden. Want waar ga je naar op zoek als je een schoenmaker zoekt? Je tikt toch gewoon “schoenmaker” in op Google? Of “schoenhersteller”. Of “schoenreparatie”. Of…

Hits

Misschien te simpel gedacht, want niet voor alle beroepen en bezigheden is het zo gemakkelijk. Een coach bijvoorbeeld, ja, daar zijn er zoveel van. En in alle soorten en maten. Hoe vinden mensen juist die coach, die zij op een bepaald moment nodig hebben? Het woord “coach” invullen op Google levert een veelheid aan “hits” op en dan misschien ook nog niet de juiste.

Zoektermen

Daarom ben ik op zoek gegaan naar hulpmiddelen, die het zoeken naar zoektermen gemakkelijker maken.Synoniemen

 1. Mijn advies is meestal om vooral op zoek te gaan naar synoniemen aan de hand van een gewoon woordenboek of in een synoniemenwoordenboek, die vaak gebruikt wordt door fervente puzzelaars. En ja, dat kan helpen.
 2. Een andere manier om achter sleutelwoorden te komen, is praten met anderen. Hoe zouden zij op zoek gaan om jou en jouw bedrijf te kunnen vinden op het internet?

Tools

Nu ben ik op zoek gegaan naar meer manieren om erachter te komen met welke woorden iets of iemand gevonden kan worden. Er blijken legio hulpmiddelen of “tools” op het internet te bestaan, die een handje kunnen meehelpen. Ik noem er hieronder een paar op:

 • WordStream Keyword Tool heeft een megagrote database en maakt het mogelijk om toegespitste zoekacties uit te voeren om zo de beste resultaten in de juiste “niche” te kunnen vinden. Je kunt er ook negatieve sleutelwoorden mee vinden, zoekwoordgroepen en specifieke zoektermen. De tool levert in de betaalde versie duizenden resultaten van keywords op, waarvan de top 100 gratis is.
 • Wordtracker is gemakkelijk in het gebruik. Het laat zien waar mensen naar zoeken, geeft suggesties voor zoekzinnen en laat zien hoeveel concurrentie bepaalde zoektermen opleveren. Je maakt daarvoor een gratis account aan. Dat is verplicht.
 • SEO Book Keyword Tool biedt marktonderzoek aan via Google, Bing en Yahoo. De zoekresultaten verbindt deze tool met wereldwijde zoekresultaten, met de resultaten van Google Trends, Google Suggest, Google Synonyms, Yahoo! Suggest en Keyword Discovery met verticale databases, zoals Topix, Google Blogsearch en Del.icio.us; et cetera.
 • Ubersuggest maakt gebruik van Google Suggest en andere soortgelijke services. Je krijgt direct duizenden ideeën voor sleutelwoorden die door echte gebruikers al worden ingezet en waar Ubersuggest onderzoek naar heeft gedaan. Het biedt bovendien verticale resultaten voor beeldmateriaal, nieuws, winkels, video en recepten.sleutelwoorden Keywordeye
 • Keyword Eye helpt je je sleutelwoordenonderzoek te versimpelen.
 • Keywordtool.io is vergelijkbaar met Ubersuggest. Deze tool heeft wat handigere toevoegingen, zoals het automatisch weergeven van het aantal zoekacties via adwords.
 • Global Search Volume MOZMOZ laat de top 10 zien voor elk sleutelwoord en laat de score zien van dat woord op basis van de huidige hitgevoeligheid van dat woord. De analyse van sleutelwoorden van de concurrent laat zien op welke woorden die scoort of niet scoort
 • KeywordSpy gaat alle activiteit na op het vlak van zoekacties binnen elke mogelijke branche. Dit maakt het jou mogelijk je marketinganalyse uit te voeren, je zoekmachinevriendelijkheid (SEO) op te zetten, de sleutelwoorden van je concurrent te bekijken en zoveel meer.
 • SEMrush helpt je de organische en betaalde sleutelwoorden van de concurrent op te sporen. Je kunt hoeveelheden, trends, cijfers en andere data op tien verschillende, regionale Google domeinen en op Bing bekijken. Verder kun je de top 10 organische sleutelwoorden van jezelf of van je concurrent bekijken en hun score in zoekmachines.
 • Keyword Discovery helpt de zoektermen te identificeren die jouw klanten gebruiken, die gerelateerd zijn aan je eigen zoekwoorden en de meest gebruikte spelfouten als ook de impact van seizoensafhankelijke trends in het zoeken op zoekmachines.
 • Advanced Web Ranking biedt een tool aan die data gebruikt van Google AdWords, Google Webmaster API, Google Trends, Google Suggest, 7Search, SEMRush, Wordtracker en Yahoo API Related Keyword Search. Deze tool helpt je efficiënte sleuteltermen te vinden en de beste zoekwoorden van je concurrenten te identificeren.
 • Google Suggest: je tikt in het zoekscherm van Google een woord in en je ziet meteen al suggesties verschijnen van Google zelf. Die suggesties zijn gebaseerd op de zoekacties die eerder zijn gedaan via Google. Handig, want zo weet je waarop andere mensen zoeken naar de term waar ook jij naar op zoek bent. Op die manier kun je gemakkelijk onderzoek doen naar bepaalde zoektermen.
 • Google Adwords Zoekwoordplanner: hiervoor heb je wel een account nodig op Google Adwords. Niet zo handig voor degenen, die dat niet hebben. Google Adwords is een betaalde planner voor zoekwoorden.
 • Google Webmaster Tools voor door anderen gebruikte zoekacties.

Meer informatie

Zoektermen-onderzoek-op-zoekwoorden-onderzoek-Zelf-zoektermen-onderzoek-doenMeer informatie over het vinden van zoektermen tref je aan op:


3 reacties op ‘Hoe zoek ik zoekwoorden / keywords?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.