In Iedereen Schuilt Een Tarzan Of Een Jane


Corporate Story en storytelling

Twee termen die je veel hoort in de communicatie en de marketing. Ze zijn met elkaar verbonden. Lijken, voor mij althans, duidelijk in hun betekenis. Toch merk ik, dat anderen niet duidelijk voor ogen hebben wat ze inhouden.

Stel, je hebt een bedrijf. De concurrentie is moordend. Herkenbaar, of niet?

Wat zou het mooi zijn als je geen concurrentie zou hebben en alle klanten naar jou toe zouden komen. Maar helaas, die ideale wereld bestaat nu eenmaal niet.

Onderscheiden

Vaak vertel ik bedrijven, dat ze zich gemakkelijk kunnen onderscheiden van anderen. Ik leg ze uit, dat ze, hoe dan ook, anders zijn dan anderen. Ook al doen ze hetzelfde. Want ieders geschiedenis is anders. Dat maakt het ook zo mooi.

De oorsprong van elk bedrijf, de wortels waaruit het voortspruit, de kiem waar het uit ontstaan is, is voor ieder bedrijf anders. Er werken ook andere mensen. En elke onderneming pakt zaken op een eigen manier aan.

Corporate story

Dát zichtbaar maken, dat is de kern van de corporate story.

Zoals elk mens anders is, verschilt ook iedere business. Niet alleen de historie (het verleden) is voor elk op verschillende manieren ingekleurd, maar ook je ontwikkeling en levensfase kan er anders uitzien.

Iemand vroeg mij ooit of de manier waarop hij op dit moment zijn werkmethodes inzet ook onderdeel uitmaken van de corporate story.

Story is what gets people excited

Bedrijfsverhaal

Ja, dus. Een corporate story is niet een verhaal met alleen maar een begin en een eind. Jouw bedrijfsverhaal loopt continue door, ontwikkelt zich en daarmee verandert soms ook je klantenkring. En die ontwikkeling is al mede daarom wel zo nuttig om wereldkundig te maken.

Adverteren

Reclame maken, promotie, profileren en naar buiten toe treden als persoon, bedrijf, organisatie of instelling. Ze maken sinds jaar en dag onderdeel uit van onze carrières, onze florerende zaak en van het succes van onze inspanningen. Zonder kunnen we niet. Dat was al zo voor het internettijdperk, maar nu deste meer.

Literatuur

Verhalen vertellen

Er zijn verschillende mogelijkheden om onze verhalen te vertellen. Op schrift, in beeld, zoals met video of foto’s of mondeling. Een combinatie van die drie werkt ook prima. En we hebben allemaal ons eigen verhaal. En ik moedig iedereen aan zijn of haar verhaal te vertellen. Dag in, dag uit.

Tarzan en Jane

Het leven is geen sprookje. De wereld kan een jungle voor je zijn. Maar in iedereen schuilt een Tarzan of een Jane. Vertel daarom ook jouw corporate story, alsof het, in ieder geval voor jou, het beste liefdes- of levensverhaal is. En wees verbaasd over hoeveel andere mensen zich daarin kunnen vinden en herkennen. Die mensen zijn jouw klanten, vormen jouw doelgroep of bieden je een kans je toekomstige baan uit te voeren.

Tarzan en Jane: in iedereen schuilt een Tarzan of een Jane

Contact voor het vertellen van je corporate story?

Hulp nodig? Klop eens bij mij aan. Mailen mag ook. Of bel een keertje. Al was het maar voor een kop koffie of voor weer een ander levensverhaal. Neem gerust eens een keer contact met mij op.

Benieuwd naar mijn corporate story? Ga dan naar mijn pagina: Over Maureen Bol. Een ander voorbeeld is dit bedrijfsverhaal van bureauredacteur Marcia Timmermans op de website van VNO NCW.

Storytelling Infographic

2 reacties op ‘In Iedereen Schuilt Een Tarzan Of Een Jane

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.