Waarover schrijf je eigenlijk?


solliciteren via find job toets

Ik hoor vaak van anderen, dat ze niet weten waarover ze moeten schrijven. Vaak zijn ze dan ook niet actief op internet en willen ze geen gebruik maken van sociale media. Toch gaat dat op den duur knagen. Want steeds meer informatie krijgen we via Facebook of Twitter.

Solliciteren doen we via LinkedIn of e-mail. Je ontkomt er bijna niet meer aan om toch iets op te schrijven. Dat geldt voor werkzoekenden, maar ook voor ondernemers. Want ook voor vacatures klim je in de pen om de juiste kandidaten te werven.

Informatie zoeken voor inspiratie over waarover je kunt schrijven

Het is zo gemakkelijk om op Google informatie op te zoeken over een bedrijf of producten te vinden die je nodig hebt. Andersom werkt dat ook zo. Als je informatie, diensten of producten kwijt wilt aan anderen, wil je ook dat ze gevonden worden op internet. Dat mensen weten wat je te bieden hebt.

Blijft natuurlijk de vraag hoe je dat voor elkaar krijgt.

Schrijf over wat een ander interessant vindt

Wat vaak vergeten wordt is dat wat voor jou onbelangrijk of gewoon lijkt voor ander juist interessant kan zijn. Wat jij in het dagelijkse leven uitvoert, hoeft niet dezelfde bezigheid te zijn voor een ander. Vertel daar dan ook over. Vertel wat jou beweegt, waar je je mee bezighoudt. Vertel hoe jij  de dingen doet. En geef antwoord op de vragen die iemand anders over jouw bezigheden kan hebben. Dus verdiep je in de mogelijke vragensteller, want die is ook mogelijk een geïnteresseerde lezer, werkgever of wellicht zelfs een toekomstige klant. Op sociale media kun je bovendien de mening vragen van anderen, zodat je weet wat er speelt bij die ander en wat anderen belangrijk vinden.

Productieproces

robotarm

Zo vergeten ondernemers vaak, dat het productieproces interessant kan zijn voor hun klanten. Of wie er in het bedrijf werkt. Het is zo gemakkelijk om dan te vertellen over bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:

  • Hoe produceren wij…
  • Voor wie is dit product / deze dienst bedoeld?
  • Wie zijn onze medewerkers?
  • Hoe is het om hier te werken?
  • Wanneer is het bedrijf ontstaan en waarom?
  • Waarom maken wij…
  • Wat is de reden waarom wij dit doen?
  • Wat maken wij?
  • Wat maakt ons bedrijf zo speciaal?

Stel jezelf vragen en noteer de antwoorden

Dit zijn min of meer ook de vragen die ik stel aan ondernemers als ik webteksten voor ze ga schrijven. Het lijken open deuren, maar je wilt niet weten hoe vaak ik mensen tegenkom die heel lang moeten nadenken over bovenstaande vragen. Het is dan heel verrassend wat er uiteindelijk als antwoord uitkomt en natuurlijk ook wat voor teksten er uit dergelijke interviews voortkomen. Soms is het nodig, dat juist een buitenstaander eens kijkt hoe een bedrijf in elkaar steekt. Omdat soms datgene waar iemand goed in is een blinde vlek vormt voor hem of haar zelf.

Interview

Lukt het niet jezelf de juiste vragen te stellen en heb je last van een blinde vlek voor je eigen prestaties, kennis, kunde en vaardigheden? Denk dan eens aan een interview. Tekstbureau Formule M weet precies welke vragen gesteld moeten worden voor een interessant en pakkend verhaal.

Storytelling

Misschien heb je wel eens gehoord over de term “storytelling”. Mensen zijn van jongs af aan geïnteresseerd in verhalen. Denk maar aan de sprookjes, kinderverhalen en fabels die vroeger werden voorgelezen. De bovenstaande vragen kunnen goed beantwoord worden in een artikel, blog of in een bericht op sociale media. Storytelling – het vertellen van een verhaal – is een trend.

Corporate Story

De “corporate story” is nog zo’n term uit de reclamewereld die het goed doet. Dat is het verhaal achter het product of het bedrijf, de ontstaansgeschiedenis of de beschrijving van waarom een bedrijf onderscheidend, bijzonder of uniek is. Denk maar aan de reclames op televisie die steeds vaker een al dan niet verzonnen geschiedenis laten zien van een drankmerk of een bedrijf in mobiele telefonie. Authentiek zijn is daarvoor het codewoord. Maar het gevoel dat het waar is wat er verteld wordt, is vaak nog belangrijker dan of het ook echt waar is.

verhaal als sleutel tot succes

Het vraagt wat creativiteit om een dergelijk verhaal te “verzinnen”. En hoe dichter je bij de waarheid blijft, hoe beter het wordt ontvangen en deste meer succes je hebt. Onderscheidend vermogen is daarbij cruciaal. Leef je uit en laat zien wat jouw of jouw bedrijf uniek maakt!

Meer weten over waarover je kunt schrijven?

Neem dan vooral contact op.

Voor meer informatie over het schrijven van teksten kun je bovendien een blik werpen op de volgende blogs:


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.