Zoekmachinevriendelijk schrijven en de vindbaarheid op Google


Zoekmachinevriendelijke Wordle

Vaak vragen klanten mij om teksten die zo geschreven zijn, dat ze de vindbaarheid van hun website via Google vergroten. SEO, of zoekmachinevriendelijk schrijven, noemen ze dat. Ik lees en hoor er veel over, maar uiteindelijk komt het erop neer, dat teksten duidelijk, helder en gemakkelijk te begrijpen moeten zijn.

Search Engine Optimization (SEO)

Google’s wegen zijn ondoorgrondelijk. Search Engine Optimization (SEO), of wel zoekmachinevriendelijkheid, is bijna verworden tot een godsdienst voor webredacteuren. En dat maakt het dan ook enigszins dubieus: je gelooft er wel of niet in.

In de publicaties die ik lees over het onderwerp, komt steeds terug, dat Google vooral let op leesbare teksten waaruit duidelijk is op te maken waarover het stuk gaat.

Man met verrekijker

Het draait om content

Zo kom ik op Twitter dit bericht tegen van Rutger Steenbergen: “‏@seozwolle  20 mei “Good content is more important than SEO,” aldus Google Search opperbaas Matt Cutts. Dat hoor ik als tekstschrijver graag.” En daar ben ik het helemaal mee eens. Ondertussen is er wel een commercieel circus ontstaan rondom SEO. Je zou je website hoger kunnen laten scoren door:

  1. Het aanvragen van auteurschap voor je blogs en content op de website bij Google.
  2. Via Linkbuilding.
  3. Door je aanwezigheid en activiteit op Pinterest.
  4. Je koopt je hoge ranking in Google.
  5. Of, zoals @brandwriters op Twitter een spreker op DML14 citeert: “Een goede company page op LinkedIn is essentieel voor bedrijven. Het vergroot je vindbaarheid #DML14?”
  6. En @JanJaapBats laat op Twitter weten: “YouTube video werkt ook goed om op de eerste pagina van Google tevoorschijn te komen. Voor een betere vindbaarheid dus.”

SEO mythe

Allemaal onzin, aldus Lianne Bleumink-Spin van Yargon: “SEO mythes zijn van alledag. […]De wereld die de doe-het-zelf SEO’er dan betreedt, is er niet één zonder valkuilen en risico’s. In dit artikel ontkrachten we vijf belangrijke mythes waar je als beginnend SEO’er voor moet waken[…]”.

Specialisten?

Dat je SEO aan specialisten moet overlaten, volgens Bleumink-Spin ( en vooral het bureau waar zij in dienst is moet inhuren) moge natuurlijk wel duidelijk zijn…

Kracht van sociale media

Zelf vind ik, dat iemand met een goede pen en taalvaardigheid een heel eind kan komen in het zoekmachinevriendelijk maken van zijn of haar website. Ik geloof bovendien in de kracht van sociale media en andere hulpmiddelen om je website onder de aandacht te krijgen bij anderen.

Zoekmachinevriendelijke Wordle

Over het schrijven van vindbare teksten meer in het volgende blog: Contentmarketing zorgt voor waardevolle inhoud.


5 reacties op ‘Zoekmachinevriendelijk schrijven en de vindbaarheid op Google

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.