Het persbericht op internet


Google

Voor persberichten die op het internet komen te staan of die elders geplaatst worden hier nog een paar extra tips.

Zorg er bijvoorbeeld voor, dat je er klaar voor bent, zodra een persbericht geplaatst is en reactie opwekt! Eerder in dit drieluik verscheen een blog over het schrijven van persberichten en over het maken van een persoverzicht.

Online persberichten

Persberichten stuur je tegenwoordig niet alleen maar naar de krant, maar publiceer je ook online. Dat vergt een eigen aanpak.

Unieke tekst

Gebruik bijvoorbeeld alleen unieke content bij het publiceren van het persbericht, want zoekmachines zoals Google beoordelen aan de hand daarvan een website. Unieke content zorgt dus voor een betere vindbaarheid via de zoekmachines.

Tips

Een aantal tips voor het publiceren en versturen van persberichten:

Schrijven computer
 • Verstuur een persbericht op naam van een journalist als je hem kent.
 • Klop jezelf niet teveel op de borst, probeer de tekst objectief te houden.
 • Een goed persbericht schrijf je in de actieve vorm. Voorkom woorden als ‘worden’, ‘kunnen’ en ‘zullen’.
 • Controleer de tekst goed op spelling- en taalfouten. Laat een collega de tekst nog eens kritisch lezen.
 • Houd de titel en tussenkoppen van het persbericht kort en krachtig.
 • Stop het persbericht niet vol met zoekwoorden. Schrijf altijd voor de lezer en niet alleen voor jezelf of voor de zoekmachines. Tussen de 3 en 5 zoekwoorden gebruiken is voldoende, maar laat de zoekwoorden het persbericht niet domineren.
 • Schrijf geen persberichten om een product of dienst te verkopen. Persberichten schrijf je en persberichten publiceer je uit interesse of vanwege de actualiteitswaarde.
 • Zoekmachines, zoals Google en Bing, lezen de persberichten, maar ook de titels en tussenkoppen van een persbericht. Schrijf het persbericht persoonlijk en besteed vooral veel tijd aan het schrijven van titels en tussenkoppen.
 • Gouden tip: laat meerdere personen binnen de organisatie persberichten schrijven of besteed dit eventueel uit aan een goede tekstschrijver. Dit zorgt voor afwisseling en komt de kwaliteit ten goede.
 • Zorg bij het schrijven van het persbericht voor een goede linkstructuur. Koppel gerelateerde zoekwoorden, die gebruikt zijn in het persbericht, door te linken naar een andere pagina in de website of laat deze doorverwijzen naar een product pagina. Let wel op: schrijf geen persberichten om te verkopen.
 • Gebruik altijd een goede afbeelding bij het persbericht, want die zegt meer dan 1000 woorden. Zeker op het internet. Slecht 1 op de 5 bezoekers leest het volledige persbericht, de rest kijkt alleen naar de foto, de titel en de kopteksten.
 • Zorg voor een relevante illustratie die aansluit bij het persbericht. Zoekmachines schatten een persbericht met relevante afbeeldingen hoger in.

Geplaatst, en dan?

Als je al het voorgaande hebt gedaan en het is opeens zover. Je persbericht wordt geplaatst, de media springen op je onderwerp in en willen informatie. Stel je voor! Dan is het wel zo belangrijk om daarop voorbereid te zijn. Zorg daarom voor het volgende:

 1. Informeer je organisatie
Nostalgie: telefoon

Als je een persbericht verstuurt dan heeft dat een bepaald effect. Eén van die effecten is dat de telefoon op de gekste plekken kan rinkelen. Zorg er daarom voor, dat iedereen die iets met het persbericht te maken heeft op de hoogte is. Zo voorkom je irritatie binnen de organisatie en verwarrende communicatie vanuit je organisatie naar de pers.

 1. Trekt je server het?

Meestal vermeld je in je persbericht een link naar een website. Wat gebeurt er met die website als er ineens een enorme hoeveelheid bezoekers op af komt? Kan je server dat aan?

Dit kun je testen met een zogenaamde “load test”. Je kunt daarmee testen tot hoeveel bezoekers het goed gaat. Vervolgens moet je zelf proberen in te schatten hoeveel bezoekers je kunt verwachten n.a.v. je persbericht.

Als het goed is, ben je nu er nu helemaal klaar voor. Plaats en verstuur dat persbericht! Succes.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.