Hoe zorg ik ervoor, dat mijn bericht gelezen wordt?


Schrijven

Goede vraag. Want na het volgen van wat tips en aanwijzingen uit het blog “Hoe schrijf ik een persbericht” is er nog geen garantie, dat je bericht vanaf de stapel niet meteen in de papierbak terechtkomt. Een persoverzicht is daarbij één van die handige dingen, die ervoor zorgen dat je de aandacht van een journalist trekt.

Als je meent na het lezen van een paar tips meteen succes te kunnen hebben bij het laten plaatsen van een persbericht, heb je het mis. Daar komt nog wel wat meer bij kijken.

Veel mensen schrijven een persbericht, sturen hem lukraak op naar een krant, een tijdschrift of naar het plaatselijke sufferdje en wachten dan af.

En wat een verrassing: negen van de tien keer is de moeite tevergeefs. Het persbericht staat niet in de krant en bereikt dus zijn doel niet.

Zo trek je de aandacht met je persbericht

Wat wel kan helpen, is het volgende:

  1. Stuur je persbericht naar de juiste redactie
Huis-aan-huisbladen

Verzend je mail naar de personen die er wat mee kunnen. Een persbericht over een braderie in Nijmegen is waardeloos voor de stadsredactie van een krant die zich op Haarlem richt. Probeer ook uit te zoeken wie over welk onderwerp schrijft in de krant waar je je persbericht het liefste ziet verschijnen. Stuur het bericht gericht aan die journalist, dan maak je de meeste kans op plaatsing.

  1. Denk aan de toon van je mail

“Gelieve dit persbericht ter publicatie over te nemen.” Als je kwaad bloed wilt zetten bij een redacteur moet je precies zo beginnen. Voeg daar nog aan toe dat je “het bericht voor plaatsing ter goedkeuring wilt inzien” om er zeker van te zijn dat het rechtstreeks in de prullenbak belandt.

Over het algemeen geldt, dat een redacteur jou een dienst bewijst door iets met je nieuws te doen, niet andersom. Bovendien is het bij persberichten niet gebruikelijk om inzage te vragen voor publicatie. Het gaat hier namelijk om informatie die je zelf hebt aangeleverd, niet om een interview waar jouw woorden misschien verkeerd geïnterpreteerd worden.

  1.  Verstuur je persbericht niet als bijlage

Een bijlage openen is vervelend, vooral als je de ene keer Word moet openen en de volgende keer weer een pdf-bestand probeert te lezen. Een journalist ontvangt heel veel mail op een dag. Hoe minder werk hij moet doen, des te beter. Maak het zo gemakkelijk mogelijk, plak de tekst van je persbericht gewoon in het mailtje.

  1.  Lever een kant-en-klare tekst aan

Het doel is om je verhaal als nieuwsbericht in verschillende media terug te zien. Schrijf het daarom alsof het al zover is.

Waar je aan moet denken

Dus:
Blijf denken: wat heeft een redacteur hier aan? Schrijf je persbericht vanuit zijn perspectief, lees het met zijn ogen na. Wat levert het minste werk op? Heeft je boodschap nieuwswaarde? Roept je bericht geen onbeantwoorde vragen op? Houd het bovenstaande in gedachten en wie weet komt je persbericht de volgende keer wél in de krant.

Tijdstip

Voor het tijdstip voor het versturen van een persbericht geldt:

–        Let op de deadline van een krant, tijdschrift of ander publicatiekanaal.

–        Twee weken voor het evenement is mooi op tijd, drie weken eerder ook, maar dan raakt het bericht wellicht in de vergetelheid. Maar herhaling kan in dat geval ook goed werken!

–        Vraag naar het juiste en het gewenste tijdstip voor het versturen aan de redactie.

–        Veel huis-aan-huisbladen verschijnen op woensdag en hebben hun deadline op vrijdag of maandag. Kijk in het colofon voor de deadlines.

Persoverzicht

Pers- en communicatieadviseur Joeri Casteleyn biedt in zijn blog “Waarom je een persoverzicht moet maken, voordat je een persbericht schrijft” een goed overzicht voor een goed doordachte strategie bij het opstellen en versturen van een persbericht.

Persoverzicht

Wat is een persoverzicht?

Een persoverzicht geeft aan waar en wanneer jouw onderwerp de laatste tijd in de media is verschenen.

Welke periode geeft het persoverzicht weer?

Komt je onderwerp niet vaak in de media aan bod dan maak je een persoverzicht, dat een jaar teruggaat in de tijd. Voor andere onderwerpen heb je genoeg aan drie maanden. Belangrijk is dat je voldoende materiaal hebt om tot bepaalde conclusies te komen.

Wat zijn nu de voordelen van een dergelijk persoverzicht?

Het overzicht geeft weer hoe de media aankijkt tegen het onderwerp van je persbericht. Dat kan positief, negatief of neutraal zijn. Houd daar dan ook rekening mee bij het schrijven van je persbericht.

Journalisten

Het persoverzicht maakt duidelijk welke journalisten al geschreven hebben over jouw onderwerp. Leer deze journalisten en hun werk kennen: ga na waarover ze nog geschreven hebben en volg ze via Twitter en LinkedIn. Dit zijn voor jou de belangrijkste journalisten. Dit zijn de journalisten die al over je onderwerp geschreven hebben en dus interesse tonen in je onderwerp. Mits het nieuwswaarde bevat, uiteraard. Schrijf deze journalisten persoonlijk aan. Want, zoals journalisten onlangs lieten weten, persoonlijk aan hun gerichte persberichten werken het best.

Vermijd vakjargon

Via het persoverzicht ontdek je misschien, dat journalisten helemaal niet de woorden gebruiken die jij gebruikt of die je opdrachtgever gebruikt. Wat jij – of je opdrachtgever – als normaal taalgebruik beschouwt, zien journalisten vaak als vakjargon waarmee zij het grote publiek niet kunnen bereiken. En tijd om alles op te zoeken in de bibliotheek of in het woordenboek is er vaak niet.

Bibliotheek

Maak daarom zelf al die vertaalslag in je persbericht, want een journalist heeft daar vaak de tijd niet voor of heeft daar geen zin in. Haal het vakjargon eruit en vervang ze door de woorden die de media gebruikt. Je hebt namelijk maar een paar seconden om de journalist te overtuigen. Als hij dan woorden ziet die hij herkent is dat mooi meegenomen.

Kun je een persbericht schrijven zonder persoverzicht?

Ja, natuurlijk. Maar dan weet je niet hoe je doelgroep denkt over je onderwerp, wie er al geschreven heeft over je onderwerp en weet je evenmin of je de juiste taal gebruikt om je doelgroep – de journalisten én de lezers van het medium – aan te spreken. Het verkleint de kans, dat de media je persbericht oppikken.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.