Branding: schrijven voor je merk


BrandingContent marketing is tegenwoordig onmisbaar voor een bedrijf. Voor de “branding” (het profileren en het bekend maken van je merk) is het belangrijk te laten zien waar je voor staat.

Steeds vaker vinden consumenten bedrijven door simpelweg te googlen op internet. De keuze valt uiteindelijk vaak op het bedrijf dat bovenaan in de zoeklijst staat.

Zoekmachine

Degenen die op het internet op zoek gaan naar informatie gebruiken over het algemeen de zoekmachine van Google, die nog altijd de markt domineert boven alle andere zoekmachines. Er verandert veel op het vlak van vindbaarheid op het internet. Een van de nieuwste ontwikkelingen is de samenwerking tussen Twitter en Google. Twitteraars hebben tegenwoordig het voordeel, dat zij gemakkelijker gevonden worden via deze bekende zoekmachine. Zo beweert althans Taylor Tomita in zijn blog “3 Ways businesses can use social media to boost on-site content engagement”.

Analytics

Tegenwoordig is het bovendien niet alleen mogelijk om in Google Analytics informatie te halen over gebruikers, volgers, vrienden, het aantal klikken op links et cetera, maar ook Facebook en Twitter bieden die mogelijkheid.

Interactie

Daarnaast blijft het belangrijk in gesprek te blijven met anderen. Interactie is en blijft het toverwoord. Direct en persoonlijk contact via de sociale media zorgt voor succes op het internet en op zakelijk gebied. Met de groei van engagement groeit ook de loyaliteit voor het merk.

schrijven voor je merk is meer dan profilerenZelfpromotie

Toch zitten er haken en ogen aan het gebruik van sociale media voor zelf-promotie. Evan LePage beschrijft dat luid en duidelijk in zijn blog op Hootsuite “The two things people hate most about brands on social media”. Zuiver en alleen zenden, het alleen over jezelf praten. Het zijn sociale “foutjes”, die ook in het dagelijkse leven in gesprekken onderling storen, maar ook op de sociale media niet in dank worden afgenomen.

Merk en trends

Een ander struikelblok voor succes vormt het verbinden van je merk aan trends. Vooral als je overduidelijk bepaalde trends voor je karretje spant en er bij de haren bij trekt. Wat mij brengt tot een volgend belangrijk punt: zorg voor relevante content. In een volgend blog over relevante content leg ik uit wat ik daarmee bedoel.

Zet je stempel voor je merkVoor nu geldt:

  1. Zorg ervoor, dat je een eigen stemgeluid laat horen: schrijf over onderwerpen waar jij en je bedrijf je mee bezighouden. Licht een tipje van de sluier op van de geheimen van jouw vakmanschap en geef tips.
  2. Vermijd onderwerpen die discussie opwekken, waarbij je tussen twee partijen moet kiezen. Tenzij je een goede mediator bent, natuurlijk, en kunt laten zien hoe je beide partijen nader tot elkaar kunt brengen.
  3. Vermijd politieke en gevoelige onderwerpen, tenzij je als bedrijf een standpunt wilt innemen die bij je bedrijf past. Bedenk altijd of je bedrijf zich wil associëren met een bepaald onderwerp.
  4. Probeer deel te nemen aan het gesprek, maar niet het onderwerp van gesprek te worden.
  5. Zorg ervoor, dat je lezers geen omweg hoeven maken van bijvoorbeeld Twitter naar Facebook en dan pas naar je blog op je website. Zet een directe link naar de relevante blog in je berichten.
  6. Zorg ervoor, dat de titel van je blog de lading dekt. Misleid je lezers niet.
  7. Negeer je criticasters niet, maar ga met ze in gesprek.
  8. Wis nooit een klacht uit je Facebookberichten of van andere uitingen op de sociale media. Dit schaadt je reputatie. Reageer altijd, zodat mensen weten dat je naar ze luistert.
  9. Schrijf voor je merk, laat je gezicht zien en daarmee het karakter van jou en je bedrijf.

OnlineVoor wie wel eens naar zichzelf op zoek gaat op het internet is dit blog wellicht ook nog wel interessant:

Je online reputatie gaat verder dan LinkedIn, Twitter en Facebook


2 reacties op ‘Branding: schrijven voor je merk

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.