Hoe schrijf ik relevante content?


MagazinesRelevante content is de inhoud van een website, blog of miniblog (zoals Twitter), die gaat over onderwerpen die direct te maken hebben met de context waarin het gedeeld wordt.

Denk bijvoorbeeld aan tips voor het verzorgen van huisdieren op een website van een dierenarts of een dierenwinkel. Het zou bovendien fijn zijn, indien die relevante content ook gelezen zou worden. Daarom hier ook even kort aandacht voor hoe die informatie bij de lezers kan komen.

Interessant

Om een website goed gevonden te laten worden in de zoekmachines, zoals Google, is het belangrijk interessante verhalen, video’s of andere informatie te delen. Relevante content noemen ze dat. Waarbij, tussen twee haakjes, ook het beeldmateriaal belangrijk is: die moet ook zo relevant mogelijk zijn, want Google waardeert relevante plaatjes en relevante tekst. Overigens niet alleen Google, maar ook de lezers.

Delen

Ik raad bovendien altijd aan teksten, video’s, infographics, foto’s of wat er ook maar gepubliceerd gaat worden op een website, tegelijkertijd te laten zien en te melden op de sociale media of op andere websites. Een advies dat gedeeld wordt in de blog “What if Content Could Come to You Rather Than Making You Go to Content?”.

WordPress

WordpressIk roep daar meestal ook nog achteraan, dat dat in het systeem van WordPress goed gefaciliteerd wordt. Daar kun je eenmalig onder andere je Facebook, LinkedInprofiel en Twitteraccount vermelden en bij het publiceren van je blog aanvinken op welke platformen er een bericht uit mag gaan om de publicatie wereldkundig te maken. Want het zou toch wel fijn zijn, als al die interessante informatie die je verzameld hebt ook gelezen zou worden, of niet soms?

Terug naar “relevante content”.

Wat is relevante content?

Andreas Bouman geeft een goede definitie voor de term in zijn blog “Wat is relevante content?

Prijs voor schrijvers Pulitzer“Relevant is een synoniem voor ‘passend’, maar kan ook ‘waardevol‘ betekenen. Beide betekenissen van het woord zijn belangrijk.”  Google wil bezoekers naar toepasselijke en voor hen nuttige pagina’s leiden. Maar dan de hamvraag: Hoe maak je relevante content? Dat is nog niet zo gemakkelijk. Kwaliteit gaat in ieder geval boven kwantiteit. Het is beter een steengoed bericht te schrijven, dan 100 onzinnige teksten. Beter 1 blog met 3 superhandige tips dan 10 artikelen die niets toevoegen.

Helemaal mee eens, inderdaad!

Contentonderlegger

typen op computerRobert van der Schaaf beveelt in zijn blog “Relevante content creëren doe je zo!” een contentonderlegger aan voor contentcreatie. Interessant, want die kende ik nog niet. De contentonderlegger houdt rekening met drie belangrijke punten:

  1. Ken je bezoeker.
  2. Formuleer je kernboodschap, die de oplossing biedt voor het probleem van je bezoeker.
  3. Bepaal je contentrichtlijnen. Die hebben te maken met je huisstijl / tone of voice en met de keuze van je fotografiestijl.

Tone of voice

De tone of voice heeft te maken met de volgende overwegingen:

  • Hoe lang mogen de zinnen zijn?
  • Wel of niet vaktaal gebruiken?
  • Je/jij of u?
  • Wel of niet humor toepassen?
  • Overtuigen we op basis van onderzoek en statistiek of liever op basis van casussen en voorbeelden?
  • Lichten we een tipje van de sluier op of geven we meer weg?

Onderbouwen

Ik ben er een voorstander van relevante informatie te zoeken over de onderwerpen waarover ik blog die mijn eigen blogs ondersteunt en onderbouwt. Niet dat ik dat nodig heb, maar omdat ik op die manier kan laten zien dat ik niet de enige ben die er zo over denkt. Deste aannemelijker wordt het wat ik te zeggen heb.

Bovendien leer ik er op die manier zelf ook nog wat bij. Elke keer weer.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.