Freddie van Mailchimp zorgt voor je mailing


Classic Freddie

Ik vroeg mij af, waar de naam Mailchimp vandaan komt en waarom het bedrijf deze methode om nieuwsbrieven te versturen, zo genoemd heeft. Oorspronkelijk zou hij Chimpmail heten, maar die domeinnaam was al bezet.

Nieuwsbrieven maken een belangrijk onderdeel uit van E-mailmarketing.

Een van de manieren om nieuwsbrieven te maken en te versturen is Mailchimp. Een gratis programma “in the cloud”. Je mag er, om precies te zijn, 12.000 e-mails naar 2.000 abonnees versturen zonder contract en zonder creditcard.

Mailchimp en Freddie

Ben Chestnut

“Monkeys send your email, so you don’t have to. Only they’re apes, not monkeys”, zo verklaart Ben Chestnut, een van de grondleggers van Mailchimp, raadselachtig. De officiële naam van het aapje, of de chimpansee, is Freddie. Hij is de belichaming, het gezicht van het mailprogramma, uitgebeeld in het logo.

Ontstaansgeschiedenis

In een interview met Doeswhat.com legt Ben Chestnut uit hoe Mailchimp ontstaan is. “In 2001 hadden we diverse klanten die hulp nodig hadden bij het versturen van nieuwsbrieven. Ze gebruikten over het algemeen grote, dure en onhandelbare software.” Chestnut en zijn collega’s besloten de code van een mislukt project te gebruiken voor een gebruiksvriendelijk programma om nieuwsbrieven uit te sturen. Pas in 2007 had hij met zijn medewerkers door, dat het programma aansloeg. Ze breidden het programma uit en verbeterden het.

Enthousiast

Als grote fan van dit e-mailmarketingprogramma kan ik natuurlijk enthousiast vertellen over mijn eigen ervaringen met Mailchimp. Dat mijn abonnees mijn nieuwsbrieven leuk vinden, omdat ik ze tips geef over zoekmachinevriendelijk schrijven (SEO), sociale media en communicatie. Of omdat ze mijn nieuwsbrieven prettig vinden om te lezen. Dat ik via de statistieken precies kan zien welke informatie mijn netwerk interessant vindt, omdat daar de meeste mensen op klikken en naar kijken.

Freddie

Zo kan ik wel uren doorgaan en enthousiast over dat poppetje vertellen, Freddie, die mij door dit te gekke nieuwsbrieventooltje is toegestuurd. Per post. Vanuit Amerika! Gratis! Dat ik een keer moest wachten, totdat mijn mailing was uitgestuurd en ik spontaan het aanbod kreeg het bouwpakket te downloaden om Freddie in papier te maken.

Voettekst van een nieuwsbriefIn- en uitschrijven

Of dat mijn abonnees zich vrij kunnen uitschrijven, als ze genoeg krijgen van mijn nieuwsbrieven. Zonder dat ik allemaal kapriolen hoef uit te halen om ze uit mijn mailinglist te halen. En dat mensen zich zonder problemen kunnen inschrijven op mijn nieuwsbrief via het formulier die op mijn website te vinden is.

RSS

Dat een van mijn klanten elke week een nieuwsbrief uit kan geven, omdat er elke week wel bloggers actief zijn op de site en Mailchimp zorgt voor het versturen van een mailing aan de hand van RSS.

Preview en testVoordelen

Wereldwijd gebruiken meer dan 8 miljoen mensen Mailchimp, zo beweert Budeco.nl althans. Die noemt ook een aantal andere voordelen van het programma:

 1. Dankzij “Preview and Test” kun je na het maken van je nieuwsbrief testen of al je linkjes werken, of de foto’s goed geplaatst en zichtbaar zijn, of je geen taalfouten hebt gemaakt en of je misschien iets vergeten bent te vertellen.
 2. In de “Footer”, de voettekst van de nieuwsbrief, zit heel veel extra informatie verborgen, die je kunt aanpassen. Je adresgegevens, je mailadres et cetera. Maar ook, standaard in het Engels, een link waarop lezers kunnen klikken om zich uit te schrijven, om de nieuwsbrief in de browser te kunnen zien of om aan te geven, dat er copyright zit op de inhoud van de mailing. De taal van die linkjes kun je zelf aanpassen in het Nederlands, als je wilt. Dat staat bovendien wel zo netjes.
 3. Kies een aansprekende onderwerpsregel, die uitnodigt om een nieuwsbrief te openen!
 4. In de betaalde versie van Mailchimp is A/B testing mogelijk. Daarmee kun je zien hoe verschillend opgemaakte nieuwsbrieven werken op de ontvangers. Zo kun je gemakkelijk een geschikt format of template kiezen voor je nieuwsbrief.

Tips

Frankwatching.com bracht vorig jaar al een blog uit van Tamara Wouda met daarin handige tips voor het versturen van nieuwsbrieven.

 1. Een e-mail is als een website. “Goede e-mails zijn html-gecodeerd, net als een website, en hebben één doel: de interesse van de lezer genoeg aanspreken, zodat hij klikt op een link”, aldus Tamara.
 2. Het ontwerp mag hooguit 600 breed zijn! Ontvangers krijgen de mails in hun mailbox en lezen de berichten vaak in verkleinde vorm. Dan is het handig een afmeting van tussen de 550 en 650 pixels aan te houden, zodat de ontvanger altijd de mail goed kan lezen en inzien.
 3. Gebruik lettertypes die gangbaar zijn en dus ook goed te lezen zijn voor de gebruikers.
 4. Titels en afbeeldingen trekken de aandacht!
 5. Zorg voor call-to-action: maak opvallende knoppen “Lees meer”, “Koop nu”, “Aanbieding” of “Meld mij aan”.
 6. Hoe is de lezer op de verzendlijst gekomen?De footer, de voettekst, bevat de volgende elementen:
 • het mailadres van de klant
 • de link om af te melden
 • vermelding van hoe de lezer op de verzendlijst is gekomen (bijvoorbeeld: “Je ontvangt deze e-mail omdat je je daarvoor hebt aangemeld op onze website.”).

Het is niet verplicht, maar wel aan te raden om ook de volgende elementen toe te voegen:

 • een telefoonnummer
 • links naar sociale netwerken
 • ‘stuur door naar een vriend’-link

Formulieren

Wil je ook helemaal uit je bol gaan met het maken van nieuwsbrieven op een leuke manier? Schrijf je dan in op Mailchimp.com. Vul alle formulieren in, die nodig zijn om je mailings te versturen.

Toestemming

En denk eraan: de geadresseerden moeten toestemming gegeven hebben om je nieuwsbrief te ontvangen. Hebben ze die toestemming niet gegeven of veranderen zij mettertijd van mening, dan moet er een mogelijkheid zijn om gemakkelijk uit te schrijven.

Zorg ervoor, dat je mailing niet gezien wordt als spam en neem je voorzorgsmaatregelen!

Eerder verschenen op deze blogsite de volgende artikelen:


Een reactie op “Freddie van Mailchimp zorgt voor je mailing

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.