SEO in 2016


SEO in de wolkenEerder meldde ik al, dat er nieuwe ontwikkelingen zijn bij Google. Dit heeft consequenties voor de vindbaarheid van websites.

Een aantal bloggers geeft inzicht in wat er allemaal veranderd is. Het is en blijft natuurlijk de vraag wat er allemaal ook echt nieuw is aan de veranderingen, die de bloggers signaleren. Hier volgt een samenvatting.

SEO volgens Dutchcowboys

Wouter Swagemakers geeft op Dutchcowboys het volgende rijtje op, waarvan ik toch denk dat een aantal punten al lang bekend was. Maar voor degenen die het nog niet wisten volgt hier het lijstje:

  1. Visuele content: Visueel versus tekstueel (wat werkt beter, denk je?)
  2. Microcontent: Hierbij moet je denken aan aanvullende tags, die in de HTML (of “onder water”, zoals ik het wel eens noem) meer informatie geven die voor Google begrijpelijk is.
  3. Optimalisatie van de website voor een goede zichtbaarheid op mobiele apparatuur: een website behoort “responsive” te zijn.Responsive websites
  4. Sociale media worden steeds belangrijker voor website. Zorg dus voor deelbaarheid op Twitter, Facebook, Google, LinkedIn et cetera. Geef je lezers de mogelijkheid via knoppen te delen, te liken of te retweeten.
  5. Google wil bovendien nog meer inzoomen: van stedelijk of regionaal niveau, naar wijk- en straatniveau.
  6. Ook in 2016 blijft Google veilige omgevingen belonen. Beveilig je website dus goed en beveilig ook de mogelijkheden om in te loggen in het content management systeem van je site.

SEO volgens Ompro

Mark van Tuel heeft zijn eigen visie op Ompro.nl gezet. Ook hier echter weinig nieuws.

SEO 2016 infographic

  1. Lange zoektermen: 4 woorden lang of langere zoektermen zorgen voor een specifieke vindbaarheid van websites. “In Google zoekt 70% van de gebruikers op zogenaamde longtail zoektermen. Dit betekent dat slechts 30% zoekt op korte termen”, aldus van Tuel. Ook dat was al lang bekend.
  2. Een responsive of adaptive webdesign is onmisbaar voor een website, want, zo weten we al lang, mobiele apparatuur wordt steeds belangrijker.
  3. Nog zo’n open deur: Schrijf content die de lezers graag willen delen.
  4. Schrijf voor je lezers, maar ook voor Google. (zie ook punt 2 hierboven: Microcontent)“Semantische code” noemt men dat.  Dat wil zeggen, dat je extra uitleg geeft over de informatie die je geeft op een website. Een datum of een adres zijn voor Google niet altijd gemakkelijk te ontcijferen. Zet er specifiek bij, dat het gaat om een datum of een adres.

Dus:

Bedrijfsnaam: Tekstbureau Formule M

Adres: Witte de Withstraat 54, 6512 HZ Nijmegen

URL: http://www.tekstbureauformulem.nl

Telefoon: +31 (0) 6-12632535

  1. Stimuleer interactie: zorg voor reactiemogelijkheden en voor deelknoppen. (waar hadden we dat meer gehoord?)
  2. Lokale SEO (zie ook punt 5 in het lijstje van Wouter Swagemakers): dankzij het toenemende gebruik van mobiele telefoons wordt lokale SEO voor meer bedrijven interessant, niet alleen meer voor bedrijven die vooral klanten uit hun eigen omgeving zoeken.
  3. Denk in onderwerpen: “De lengte van content zegt uiteraard niet altijd iets over de kwaliteit. Probeer onderwerpen van pagina’s breder te trekken. Optimaliseer niet meer iedere pagina voor één zoekterm maar denk ook aan synoniemen, variaties, gerelateerde vragen en direct gerelateerde zoektermen”, aldus van Tuel.
  4. Bouw aan online reputatie en biedt lezers je expertise aan. Onderbouwing, bewijsvoering en linken naar andere bronnen zorgen voor die online reputatie.

Meer hierover in onderstaande infographic. (Vergeet niet na deze beeldende uitleg door te lezen)Autoriteit opbouwen

    En als laatste punt in het lijstje van Dutchcowboys:

  1. Maak jezelf geliefd. Van Tuel legt uit: “Stel de bezoeker centraal. Zorg voor killer content en creëer een prettige gebruikerservaring. Alleen dan zal je hoog in Google komen.”

Conclusie

Ik blijf erbij: zolang je schrijft voor je lezers, komt het voor een groot deel al goed. Bovenstaande tips kunnen er bij helpen, maar zo veranderlijk als Google is, is geen enkele “regel” zaligmakend. Naast het schrijven van goed leesbare tekst adviseer ik altijd publicaties kenbaar te maken op de sociale media. Zodat de wereld weet, dat er wat interessants verschenen is en lezers de kans krijgen publicaties te delen met anderen.

Lees ook Google in beweging voor meer nuttige informatie over de veranderingen die er in 2016 te verwachten zijn op het vlak van zoekmachinevriendelijk schrijven (SEO)


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.