Bloggen vanuit gevoel en passie


dagboek

Bloggen is een manier om in beeld te komen als bedrijf of ondernemer. Ondernemers kloppen daarom vaak bij mij aan met de vraag of ik voor ze wil bloggen of hoe ze zelf kunnen bloggen.

Bloggen is van oorsprong bedoeld als dagboek. Misschien maakt dat het bloggen wat minder afschrikwekkend. Want volgens mij weten de meeste ondernemers wel wat zij willen melden, maar weten ze niet hoe. Ze kijken ertegenop en denken, dat ze allerlei toeren uit moeten halen om aan de slag te kunnen gaan.

Niets is minder waar.

Passie voor schrijven

Het gemakkelijkste is te schrijven vanuit het gevoel en vanuit passie. Laat de buitenwereld weten wat jou zo enthousiast maakt over wat je te bieden hebt aan een ander.

Want het bloggen heeft zich vanuit de dagboekvorm ontwikkeld in een manier om expertise en informatie naar buiten te brengen. Bloggers zijn daarom over mode, sociale media, nieuws of boeken gaan schrijven. Daaruit ontstond vervolgens de behoefte om informatie te delen met anderen via beeldmateriaal: het “vloggen”.

Vlogger

Wat ooit begon als een dagboek, mondde uit in een bron van informatie en werd langzamerhand ingezet voor de marketing van bedrijven en zelfs voor sollicitaties. Bloggen en vloggen zijn daarom twee uitstekende manieren om jezelf en je producten te verkopen.

Schrijftips

Als tip kan ik aan toekomstige bloggers meegeven:

  • Schrijf vanuit het eigen hart en het eigen gevoel.
  • Informeer anderen over interessante dingen waar jij de expert in bent.
  • Blog over de producten, diensten of activiteiten die je wilt verkopen.
  • Kijk gerust een keertje af bij andere blogs, maar kopieer ze niet. Combineer de informatie en maak zo je eigen verhaal in je eigen taal en stijl.
  • Bedenk, dat je ook je visie op jouw vakgebied kunt delen met een ander. Hoe meer discussie erover ontstaat, deste beter.

Vergeet niet, dat je om te bloggen ook andere manieren hebt dan te schrijven. Plaats eens een keer foto’s met commentaar, video’s waarin je laat zien en horen wat je wilt vertellen of maak eens een infographic met daarin tips voor klanten.

Een tekst voor een blog bestaat over het algemeen uit minstens 250 tot 300 woorden. Dat is belangrijk, omdat dan het bericht beter te vinden is voor de zoekmachines.

Miniblogs

Maar voor het bloggen heb je niet altijd een website nodig. Miniblogs zet je bijvoorbeeld op Twitter, Facebook of LinkedIn. In het laatste social medium kun je via Pulse ook langere verhalen kwijt. Twitter is bovendien onlangs de samenwerking aangegaan met Google. De tweets zijn miniblogs die daarom dan ook steeds vaker ook in de zoekmachines te vinden zijn.

Wil je meer weten over bloggen?

Ik heb een tipje van de sluier opgelicht over het thema “bloggen”. Wie weet geeft het ideeën om zelf aan de slag te gaan. Wil je echter meer weten, neem dan contact met tekstbureau Formule M op. Ik geef graag tips en kan ook het stokje overnemen om voor anderen te bloggen.

Eerder gaf ik al advies over het schrijven van blogs op deze website. De linkjes vind je hieronder.


2 reacties op ‘Bloggen vanuit gevoel en passie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.