Voor het inplannen van blogs is een contentkalender erg handig, vooral als het steeds weer een klus is nieuwe onderwerpen te bedenken. Mijn contentkalenders bestaan uit lijstjes met links naar blogs over bepaalde thema’s. Zodra mijn lijstje lang genoeg is, begin ik met schrijven. Maar het kan ook anders.
Mijn thematische landschap is simpel: ik schrijf over sociale media en (overheids-)communicatie.
Voor bedrijven kan dat veel ingewikkelder zijn. Schrijven over je expertise is een manier om content te genereren. Maar er zijn nog andere manieren om de aandacht op je bedrijf te vestigen.
Issuekalender

Met een kalender heb je de volgende mogelijkheden:
- Zoek relevant nieuws waar je op kunt inhaken.
- Zet in de kalender het moment, waarop je je medewerkers het woord wilt laten doen.
- Stel vragen.
- Houd een poll of een enquête.
- Vertel een verhaal en eindig met een cliffhanger.
- Zorg voor een follow-up van je verhaal.
- Schrijf een column.
- Plaats een video.
- Maak een diaserie van foto’s tijdens een evenement of van je producten.
- Of plaats gewoon een foto.
- Publiceer een presentatie.
- Bedenk een thema, waarop je je campagne wilt richten.
- Maak een win-actie, biedt een gratis product (bijvoorbeeld een whitepaper) aan of verloot iets van waarde. Zorg wel, dat deze acties gerelateerd zijn aan je bedrijf.
- Maak een infographic.
Inhaker
Karel Geenen waarschuwt in zijn blog Is jouw contentkalender up-to-date? voor het inspelen op politieke of religieuze onderwerpen. “Een goede inhaker moet altijd actueel en relevant zijn voor je bedrijf en bedrijfswaarden”, zo klinkt zijn aanbeveling.
Communicatieve misser
Aan de hand van een dergelijke kalender kun je content inplannen: per week, per dag, per maand, wat maar haalbaar en werkbaar is. Het voordeel van inplannen is, dat je vooruit kunt werken. Let wel op, dat de actualiteit je niet inhaalt. Publiceer dus niet blind, maar houd in de gaten wat er gebeurt in de wereld. Een communicatieve misser is snel gemaakt, zodra je dat niet doet.
Feestdagen
Een issuekalender kan houvast bieden, maar richt zich ook op bepaalde feestdagen, speciale herinnering- en aandachtsdagen of evenementen die niet echt van toepassing hoeven te zijn voor je bedrijf. De “issues” geven wel ideeën voor een brainstorm over thema’s die eventueel wel bruikbaar kunnen zijn voor publicaties.
Inspiratie
De links die ik klaarzet voor het schrijven over bepaalde thema’s gebruik ik vooral als inspiratie, soms om uit te citeren, maar nooit om van te kopiëren. De blogs van anderen vormen de basis van mijn verhaal, maar een-op-een kopiëren is uit den boze. Plagiaat is al eeuwenlang strafbaar, maar Google straft kopieergedrag af met een verminderde vindbaarheid in de zoekmachines. Probeer daarom bij het gebruik maken van andere bronnen origineel te blijven in je teksten.
Structuur
Een contentkalender biedt houvast en zorgt voor structuur, focus en overzicht.
Lees binnenkort meer over contentkalenders en kijk ook eens naar deze voorgaande blog:
5 reacties op ‘Hoe gebruik ik een contentkalender?’