Je bent ondernemer, blogger of gewoon iemand met een boodschap. Schrijven op het internet is een vak apart. Want hoe hou je de aandacht van die lezer vast?
Die lezer die gewend is om snel te schakelen en te zappen op het internet. Hier een aantal tips, die helpen bij het schrijven van goede content.
De bevalling van het schrijven
Katie AKA The Wellness Mama vergelijkt het schrijven van een boek met het krijgen van een baby. Zij heeft beiden ondervonden en is van mening, dat het schrijven van een boek gemakkelijker is dan het krijgen van een baby. Het grote verschil is, dat een baby komt zodra de tijd daar is. Een boek schrijven of goede content moet je afdwingen, zo stelt zij.
Essentieel voor een tekst
Twee zaken zijn essentieel voor de totstandkoming van een goede tekst:
- Contentstrategie
- Het uiteindelijke doel
Stelregels
Om daartoe te komen heeft ze een aantal stelregels:
- Zorg voor goede omstandigheden om te schrijven, verwijder alle afleiding en zorg voor routine of zelfs voor een ritueel rondom het schrijven.
- Plan je schrijftijd: als je geen tijd hebt om te schrijven, heeft het geen prioriteit voor je.
- Zorg voor een planning in onderwerpen en verdeel ze over de week.
- Zet in grove lijnen je ideeën voor het artikel in 2 minuten op papier en gebruik ze het uur daarna om je stuk te schrijven.
- Schrijf 200 woorden en kijk het geschrevene daarna na.
- Scherp je tekst in 15 à 20 minuten aan en kijk hem nog eens na.
- Check daarna je beeldmateriaal: valt het op, is het interessant?
- Check je tekst met WordPress SEO van Yoast.
- Prikkel je creativiteit door het lezen van een grappige tekst, sta op je hoofd of ga nog eens na of je teksten wel volgens plan verlopen (content strategie).
Rutger Steenbergen ondersteunt mijn mening, dat het schrijven voor internet een vak apart is.
Call-to-action
Teksten op het internet moeten aansporen tot een “call-to-action”: de aansporing om door te lezen of een product te bestellen. Ik ben het niet met hem eens, dat teksten op internet niet mooi hoeven zijn. Volgens mij schrikken rechtstreekse aansporingen, zoals hij ze voorspiegelt in zijn blog, lezers alleen maar af.
Kort en bondig
Wel ben ik het met hem eens, dat kort en bondig het beste werkt. Niet omdat, zoals hij zegt, lezers lui zijn, maar omdat het medium erop is ingesteld snel door te zappen of door te klikken. En inderdaad: “Dit wil niet zeggen dat je geen lange tekst mag schrijven, maar deel hem op in korte alinea’s, gebruik bullets en opsommingtekens, varieer met kleur en tussenkoppen en versterk zo mogelijk met video. Trek de aandacht en hou die vast, op alle mogelijke manieren.”
Content schrijven
Lisa van der Veeke heeft een nog mooier lijstje staan in haar blog Content maken voor social media.
- blogs schrijven (of micro-blogs)
- infographics maken
- foto’s en filmpjes delen
- geluidsfragmenten online plaatsen
“Een tekst is het eenvoudigste en snelste te produceren”, meent Lisa. Of iedereen het daarmee eens is? Dat denk ik niet. Vooral ook, omdat ik nog altijd klanten heb bij wie dat allemaal niet zo gemakkelijk gaat.
Beeldmateriaal
Foto’s plaatsen gaat tegenwoordig gemakkelijk en snel met de smartphone. Instagram of Pinterest kunnen je daarbij helpen. Die plaatsen je beeldmateriaal gemakkelijk en snel door naar Twitter of Facebook. Je kunt in Instagram ook nog je foto bewerken. Wat wil je nog meer?
Bereiken
Is datgene wat ik hier voorstel toch een mysterie voor je? Neem dan gerust contact met mij op. In een korte instructie kan ik laten zien hoe je gebruik kunt maken van Twitter, Facebook, Instagram of Pinterest. Of je kunt het stokje aan mij overdragen. Niets is leuker, dan nadenken over hoe je mensen kunt bereiken op het internet aan de hand van een blog, een bericht op Twitter, Facebook, Instagram of LinkedIn of een pakkende foto van je product of dienst.
Een reactie op “Schrijven op het internet?”