Taalvervuiling


Taalfout

Ik ben waarschijnlijk niet de enige, maar mij valt op dat er steeds vaker slecht Nederlands wordt geschreven.

Zo zie ik berichtjes op Twitter, waarin mensen de woorden “na” en “naar” door elkaar halen. Jongeren gaan “na de stad” of “na school” in plaats van “naar de stad” of “naar school”. Kleine dingetjes. De invloed van turbotaal, misschien?

Taalvervuiling

Omdat het steeds belangrijker wordt je te laten zien op de sociale media, zakelijk of persoonlijk, is het schrijven op internet ook steeds belangrijker geworden. Toch zie je, dat het voor mensen steeds moeilijker wordt iets op te schrijven. Ze leren het niet meer op school of hebben last van “taalvervuiling” onder invloed van het snelle medium, waarmee de berichtgeving de wereld in gestuurd wordt.

Correcties

Ook journalisten blijken daar last van te hebben.

Peter Reijnen uit Goirle bijvoorbeeld haalt geregeld fouten uit de artikelen van Omroep Brabant. Deze omroep biedt lezers op de site zelfs de mogelijkheid correcties door te geven.

Handmatig schrijven

Pen en papier

Hoe het komt, dat mensen steeds minder goed het Nederlands beheersen, zal na dit blog nog wel een groot vraagteken blijven. Ik laat het aan “de wetenschap” over, of aan meer kundige mensen, om daar gedegen onderzoek naar te doen. Zo blijkt dat het handmatig schrijven van teksten, lekker ouderwets met een pennetje of potlood, steeds minder in zwang raakt. In Finland schrijven leerlingen zelfs alleen nog maar teksten op tablets en apps. Handmatig schrijven leren ze daar vaak niet meer.

Pen en papier

Maroesja Perizonius houdt op Welingelichtekringen.nl een pleidooi voor het schrijven met pen en papier. Zij draagt daarvoor de volgende redenen aan:

  1. Uit onderzoek blijkt, dat het met de hand schrijven goed voor je is en het helend kan werken als je bijvoorbeeld een ziekte probeert te verwerken. Door te schrijven houd je informatie beter vast en je zou er een beter gemoed door krijgen. De bezigheid van het schrijven zelf is, volgens Maroesja, kortom, gezond.
  2. Je creëert een blijvende herinnering.
  3. Het toont je bereidheid.
  4. Elk woord telt.
  5. Je gebruikt je creativiteit.
  6. Je hebt er je aandacht bij nodig.
  7. Het is tijdloos.

Ik kan daar nog een motivatie aan toevoegen: mij helpt het schrijven bij het nadenken. En ja, schrijven helpt mij ook bij het studeren en leren, zoals ook Maroesja aanhaalt in haar blog. Hoewel ik tegenwoordig het vaakste via de laptop of de mobiele telefoon schrijf, merk ik, dat de meeste creativiteit ontstaat bij het ouderwets schrijven met pen en papier.

Deel je mening

Maar dat is persoonlijk, denk ik, en ik behoor tot een oudere generatie. Ik ben benieuwd naar de lezers van dit blog, hoe zij daarover denken. Laat je reactie achter, als je je mening met ons wilt delen!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.