Aanbevelingen voor de Vlaamse overheidscommunicatie


Bierkaartje Luc Gallopin

Koen Delvaux deelde in januari 2014 zijn gedachten over de Vlaamse overheidscommunicatie op toecomst.com. Hij pleit in zijn blog voor “decentralisatie van communicatie als innovatiemotor voor de overheid”.

Delvaux pleit in zijn blog voor het aangaan van gesprekken via niet-communicatieprofessionals.

“Mijn moeder zal niet veel begrijpen van de titel van deze blogpost. Moest er staan “Laat de Jos van de jeugddienst het eens komen uitleggen, in plaats van ons dat folderke van de minister in onze handen te stoppen” dan wist ze tenminste waarover het ging”, zo licht hij zijn statement toe.

Begrijpelijke communicatie

Begrijpelijke communicatie verloopt van mens tot mens en hoeft niet altijd via professionals te verlopen. “Zodat mensen niet alleen begrijpen wat we willen zeggen, maar ook voelen wat het voor hun kan betekenen”, aldus Delvaux. Hij ziet daarbij, naast het persoonlijke gesprek, de sociale media als adequaat middel.

Interne communicatie

Via bijvoorbeeld Yammer of Wiki’s kunnen overheden de discussie aangaan met hun medewerkers en zo hun ideeën spits krijgen en intern verduidelijken. Bovendien benadrukt Delvaux, dat de boodschap pas goed overkomt als intern iedereen begrijpt wat die boodschap inhoudt. Alleen dan kun je die naar behoren overbrengen naar buiten.

Voortdurende campagne

Het bijkomend voordeel van het aangaan van een gesprek tussen medewerkers op de werkvloer en de buitenwacht is, zo stelt Delvaux, dat bij het opraken van het budget de campagne niet hoeft te stoppen, omdat de interactie al is aangegaan en voortduurt. Ook omdat het thema leeft bij de medewerkers, waardoor ze erover blijven praten.

Belangrijk is, dat de medewerkers representatief zijn voor de organisatie en bestaat uit een mix van enthousiaste leidinggevenden én mensen van de werkvloer.

Wie is Koen Delvaux?

Koen Delvaux is consultant innovatie management bij Medemerkers, waar hij samenwerkt met Luc Galoppin die zich vooral toelegt op verandermanagement in SAP projecten. Zij specialiseren zich in “korte en krachtige adviesprojecten”.


2 reacties op ‘Aanbevelingen voor de Vlaamse overheidscommunicatie

  1. ToeComSt.com is de site van het project Visie en strategie Vlaamse overheidscommunicatie 2014-2020. Meer uitleg over het project hier – http://toecomst.com/2013/11/27/inhoudelijk-en-verwante-projecten/ – en elders op de site. Na het cocreatietraject mondde e.e.a. uit in één strategische en vijf operationele vijf doelstellingen voor de Vlaamse overheidscommunicatie, na te lezen in de Beleidsnota 2014-2019 Algemeen Regeringsbeleid. Op de blog gaan we in de toekomst verder met het belichten van cases en methodes die de doelstellingen helpen realiseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.