In hoeverre het allemaal waar is, weet ik niet, maar kleur schijnt een groot effect te hebben op het gedrag van mensen.
Kleur voor actie
Op je website kan een bepaalde kleur aanzetten tot actie of juist iemand ervan weerhouden actie te ondernemen. Ik ga er maar vanuit, dat degenen, van wie ik de informatie heb, weten waar ze het over hebben.
Michiel Knuiman van Evoworks bijvoorbeeld.
Hij blogt op de site van Frankwatching en is online marketeer. In zijn – hele lange – blog beschrijft hij onder andere het effect van bepaalde kleuren:
Rood (mijn lievelingskleur, toevallig)
is volgens Knuiman “een zeer fysieke kleur die de hartslag versnelt en urgentie aanduidt”. Dit stimuleert snellere actie, want rood is een synoniem voor “energie, moed, kracht, opwinding en warmte”.
Blauw
staat voor betrouwbaarheid, loyaliteit, oprechtheid en effectiviteit. Ook associëren wij blauw met communicatie, logica en koelte. Een donkere variant van blauw stimuleert helder denken, terwijl een lichte variant van blauw de concentratie bevordert. Blauw is bovendien wereldwijd dé favoriete kleur. (Maar niet de mijne, dus…)
Geel
is een jeugdige, positieve en opvallende kleur. Geel staat gelijk aan zelfvertrouwen, creativiteit en vriendelijkheid. Het juiste gebruik van geel zorgt voor emoties van zelfverzekerdheid en optimisme.
Groen
is de kleur van evenwicht, verfrissing, genezing, gezondheid en stabiliteit, milieuvriendelijkheid, gerustheid en vrede. Groen is dan ook een ontspannen en positieve kleur.
Paars
is rustgevend en associëren we met luxe, visie, kwaliteit, waarheid en spiritueel bewustzijn.
Oranje:
warmte, veiligheid, passie, plezier, fysiek comfort en eten. Oranje is een stimulerende kleur en zorgt zowel voor fysieke als emotionele reacties.
Roze
is een romantische kleur en een vrouwelijke kleur. Roze staat ook voor liefde, warmte, voeden en rust.
Grijs: grijs staat voor neutraliteit en is de kleur met de minst psychologische effecten. Door teveel grijs te gebruiken kan de kleur zelfs deprimerend werken, waardoor de kleur een remmend effect kan hebben.
Bruin
staat voor warmte, betrouwbaarheid, hulp en eerlijkheid. Bruin is een solide en betrouwbare kleur en zorgt voor een gevoel van rust. Bovendien wordt bruin in verband gebracht met de aarde en de natuur.
Zwart:
wijsheid, efficiëntie, veiligheid en aantrekkingskracht. Bovendien brengt zwart gevoelens van energie en ernst met zich mee.
Wit
staat voor hygiëne, helderheid, zuiverheid, eenvoud, verfijning en efficiëntie. Wit zorgt bovendien voor een verhoogde perceptie van ruimte. Wit kan er dan ook voor zorgen dat je website er fris en verzorgd uitziet.
Kleuren van bekende merken
De blog van Michel Knuiman geeft ook voorbeelden van websites van bekende merken, waarin kleuren een belangrijke rol spelen.
Jason Caldwell van Kissmetrics voegt daar nog een paar grappige wetenswaardigheden aan toe:
- Visueel beeld beïnvloedt 92,6 procent van de mensen bij de beslissing over een aankoop, zo blijkt uit onderzoek.
- Binnen 90 seconden weten mensen onbewust of ze een product willen hebben of niet. 90 procent van die afweging is gebaseerd op kleur.
- Lezers van tijdschriften herkennen kleuren advertenties 26 procent vaker dan zwart-wit advertenties.
- Heinz heeft ooit groene in plaats van rode ketchup verkocht. Wat ervoor zorgde, dat de verkoop de eerste 7 maanden opliep tot 10 miljoen flessen.
Mannen vs vrouwen
Kleuren werken ook anders op mannen of vrouwen. Dit stelt Sean Work van Kissmetrics in zijn blog True Colors – Breakdown of Color Preferences by Gender. Zijn conclusies zijn:
- Blauw is de meest populaire kleur voor mannen en vrouwen.
- Bruin is het minst geliefd bij mannen.
- Vrouwen vinden oranje het minst mooi.
- Deze data zijn alleen belangrijk als startpunt voor het maken van een ontwerp. De enige zekere manier om uit te maken welke kleuren op jouw publiek het beste werken, is ze uit te proberen.
Oh, grappig, Lotte Grimberg heeft hetzelfde artikel van Frankwatching gelezen en schrijft ook over kleurgebruik: http://www.deondernemer.nl/kennis/673555/Kleurenchecklist-voor-jouw-site.html
Meer informatie over het ontwerpen en vormgeven van je website: http://coschedule.com/blog/how-to-design-blog-graphics-with-free-tools/