Schrijven Geeft Mij Een Stem


Ja, schrijven geeft mij een stem. Het verhaal over Formule M begint in een klein dorp waar ik mijn eerste woordje leer lezen en schrijven. Het landt uiteindelijk gedurende een jaar in een wereldstad aan de andere kant van Europa en eindigt, ja waar eindigt het? Het einde is nog lang niet in zicht!

Parque Guell Barcelona 1997

Schrijven geeft mij een stem. En omdat ik van schrijven mijn beroep heb gemaakt, geef ik via het schrijven voor opdrachtgevers mijn klanten een stem.

Ooit als kind was ik timide en maakte ik mijzelf het liefst onzichtbaar. Hetzelfde geldt voor mijn “gewenste” opdrachtgevers: zij willen zich laten zien en weten vaak niet hoe. Misschien niet omdat ze verlegen zijn, maar wel omdat ze echt niet weten hoe zij dat moeten doen.

Social Media Of Marketing

En het is ook niet gemakkelijk de weg te vinden in het oerwoud van bijvoorbeeld social media of marketing. Daar gaat vaak een leerproces aan vooraf. Net zoals ik geleerd heb mijn stem te laten horen. Niet alleen op schrift, maar ook in het “echte” leven.

Barcelona

Een doorbraak was mijn buitenlandse avontuur: mijn studie in Barcelona die ik dankzij de Erasmusbeurs daar kon voltooien. Voordat ik naar Spanje ging, was ik nog het teruggetrokken meisje van vroeger. In Barcelona leerde ik mijzelf redden, ontdekte ik mijn eigen identiteit en begon ik mijn stem beter te gebruiken.

Barcelona met de Sagrada Familia nog in aanbouw in 1997

Overval

Ik leerde voor mijzelf opkomen, toen ik werd overvallen in een bank. Ik wilde pinnen, maar dat lukte steeds niet. Een veel voorkomend probleem indertijd. En ik ging dan ook van bank tot bank om te proberen de transactie gedaan te krijgen. In Barcelona doe je bij dat soort handelingen altijd de deur op slot. Maar na 5 banken en nul op mijn rekest vergat ik bij de laatste bank de grendel erop te schuiven.

Pinnen

Ik was bezig met pinnen, toen de deur open ging. Een man met een witte bomberjas kwam binnen. Ik fronste mijn wenkbrauwen, maar sloeg er verder geen acht op. Ik pakte mijn geld uit de automaat en opeens voelde ik, dat die vent achter mij stond. Er flitste heel onnozel een geërgerde gedachte door mijn hoofd: “Ah, nee. Die vent wil wat van me.” En ik dacht daarbij niet aan het geld…

Mes

Ik uitte mijn ergernis in het Spaans, begon te draaien, ondanks dat hij mij had verteld vooral niet te bewegen. Ik voelde iets in mijn been prikken en heel naïef dacht ik, dat hij een pen in zijn hand had. Ik draaide nog meer, voelde het prikken toenemen en zag in de spiegel, dat hij een mes in zijn hand had. “Geef me je geld.” Ik reageerde geërgerd en zei in het Spaans: “Ja, jaaa.” En ik gaf hem het geld.

Jammeren

“En nu pinnen.” Ik besefte dat ik nog niet van hem af was. Ik draaide mij naar de pinautomaat en begon te jammeren in het Nederlands. Niet omdat ik bang was, maar omdat ik toneel wilde spelen. Op het moment zelf was ik namelijk helemaal niet bang. Ik gooide in het Spaans nog een paar zinnetjes erdoor, dat ik hem niet begreep en deed net alsof ik op dat moment helemaal de taal niet meer machtig was.

Stemgeluid

“Geef mij je pas”, zei hij, terwijl hij nerveus om zich heen keek. Op straat liepen veel mensen, dus ik verhief dan ook mijn stem steeds meer. “Geef mij mijn geld terug. Ik ben maar een student en ik heb dat geld hard nodig.” Ik weet niet meer of ik dat in het Nederlands of in Spaans zei. Maar dat maakte niet uit, want het harde stemgeluid trok de aandacht van de mensen buiten.

pincode betaalpas
betaalpas

Pincode

Ik besloot hem mijn betaalpas te geven. “Wat is je pincode?”, probeerde hij mij nog te ontfutselen, maar omdat ik weer begon te jammeren draaide hij zich gefrustreerd om en liep naar de deur. Daar stonden al meerdere mensen te kijken, maar niemand hield hem tegen. Hij had het mes namelijk nog in zijn hand.

Ik was 100 gulden en een bankpas armer, maar wel een ervaring rijker. Want in crisissituaties reageer ik namelijk vaak rustig en afstandelijk. Ik houd mijn hoofd koel. Zo leerde ik mijzelf kennen en voor mijzelf opkomen.

Taal

Op dat moment heb ik in Barcelona mijn stemgeluid leren gebruiken. Mede door dit voorval, maar ook door het leren van een andere taal. Spaans klinkt rauw en moet vooral luid uitgesproken worden. Ik ben nog nooit een Spanjaard tegengekomen die zacht en binnensmonds praat.

Kort En Bondig Schrijven

Hetzelfde geldt voor het schrijven. In mijn carrière ben ik eindredacteur, freelance journaliste, webredacteur en communicatieadviseur geweest. In al die beroepen moet je kort en bondig en vooral duidelijk schrijven. Begrijpelijk schrijven is voor mij dan ook erg belangrijk. Net als snel schrijven, want een deadline wacht niet op je.

En daarom laat ik tegenwoordig mijn stem luid en duidelijk horen, op schrift en met een stevig geluid. En het einde is nog niet in zicht. Wie weet waar ik hierna beland?

Contact

Wil jij ook je stem laten horen?

Neem dan eens contact met mij op. Ik weet als geen ander hoe jouw verhaal impact kan hebben en indruk kan maken. Storytelling is daar een middel voor, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Een gebalanceerd gebruik van middelen, strategisch ingezet, kan wonderen verrichten voor je promotie.

Wil je meer weten over Barcelona? Dat kan natuurlijk ook. Want ik ben altijd in voor een kop koffie en een goed verhaal. Ook als dat niets te maken heeft met Formule M. Dus bel of mail mij. Om wat voor reden ook.

Casa Batlló Barcelona

2 reacties op ‘Schrijven Geeft Mij Een Stem

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.