Storytelling en MKB


Storytelling en MKB? Wat hebben die met elkaar te maken?

Steeds vaker ontdekken MKB bedrijven hoe nuttig storytelling kan zijn. Het persoonlijke verhaal zorgt ervoor, dat bedrijven zich onderscheiden van andere bedrijven.

MKB en Big Data

Midden- en Kleinbedrijf en en het nut van storytelling

Zo heeft iedere ondernemer zijn eigen geschiedenis, ervaring en klanten. Opdrachtgevers die op zoek gaan in een oerwoud van aanbod kijken naar welk bedrijf het beste bij ze past. Daarom willen meer en meer ondernemingen hun zakelijk verhaal kwijt, laten ze zien wie er voor het bedrijf werken of wat voor product of dienst er geleverd wordt.

Storytelling: persoonlijke ondernemersverhalen raken

“Vertrouwen is iets ongrijpbaars, onzichtbaar als de ziel”, zo schrijft Reinier Rombouts heel treffend in zijn gastartikel op baaz.nl. “De verteller van het verhaal, maakt vertrouwen tastbaar.”

Vertel vanuit jezelf? Nee, vertel vanuit je klant!

“Als verteller begin jij je verhaal vanuit jezelf”, zo beweert hij. Dat is iets wat ik wil tegenspreken. Als verteller begin je jouw verhaal vanuit je klant en je laat zien hoeveel je met die opdrachtgever gemeen hebt. De herkenning zorgt ervoor, dat iemand voor jouw bedrijf kiest. Zoals iemand zijn vrienden uitkiest of een partner.

Herkenning

“Een goed bedrijfsverhaal is geloofwaardig en komt authentiek over. Het speelt in op je gevoel en niet op je ratio”, zo stelt David Brinks op zijn blogsite copytips.nl. En bevestigt vervolgens mijn bewering: “Het belangrijkste van een corporate verhaal is dat iedereen zich erin herkent.”

Starbucks

Hij geeft in zijn blog een treffend voorbeeld van Starbucks. Geen kleine jongen, maar een grote speler in de horeca. De keten gaf deelnemers de kans om hun liefdesverhalen te vertellen die hun oorsprong hadden bij de koffieleverancier. Rondom Valentijnsdag was deze campagne een groot succes. Honderden corporate verhalen leverde de actie op en Starbucks kreeg er in het voorbijgaan ook nog het stempel in mee, dat het een goede plek was om mensen te ontmoeten.

Flipje Tiel

Storytelling is van alle tijden. Wie kent er niet de stripverhalen van Flipje Tiel. (Oh, ben ik al zo oud, dat jij je dat niet herinnert!) Ook Van Nelle koffie maakte gebruik van verhalen. Misschien zijn er nog mensen die bekend zijn met de verhalen van Piggelmee. Ben de Graaf schrijft daarover in zijn blog “Oldskool storytelling: Piggelmee, Piet Pelle en Flipje Tiel.” De Graaf: “Verhalen plakken, beklijven, verbinden, roepen emotie op, maken abstracte bedrijfsstrategie behapbaar en herkenbaar.”

En wat toen kon, kan nog steeds.

Telfort

Kijk maar naar Telfort, Interpolis en Coca Cola. Ralph Poldervaart laat over een aantal campagnes op de site van Frankwatching zijn licht schijnen. “Telfort – Genieten zonder te veel te betalen” is waarschijnlijk de meest herkenbare campagne van nu. De reclamereeks begon in de crisistijd. Een voormalige miljonair moet wennen aan het gewone leven en laat zien hoe dat met weinig geld kan. Daarbij maakt hij – natuurlijk – gebruik van de diensten van Telfort en laat hij zien, dat je op goedkope wijze toch kunt genieten van bijvoorbeeld je eigen thuisbioscoop of van een tropische vakantie zonder je huis te verlaten.

Storytelling Vakantie

Inspirerende campagnes

Een andere blogger ten slotte, Enzo Greco, laat filmpjes zien van 6 inspirerende campagnes op de website van communicatieonline.nl. Kijk er eens naar en laat ze op je inwerken. De ideeën die eruit voort kunnen vloeien maken waarschijnlijk onderdeel uit van de volgende campagne die je gaat inzetten.

Tekstschrijver nodig?

Na het lezen van al deze informatie en het zien van de voorbeelden, kriebelt het misschien wel. Als je het niet zelf kunt, zou je misschien een tekstschrijver nodig kunnen hebben. Neem vooral contact op als je meer wilt weten. We maken geheel vrijblijvend een afspraak om te kijken wat je nodig hebt en of er een klik is. Want alles is emotie, zo merk je ondertussen wel bij al mijn verhalen over storytelling, branding, campagnes en schrijven. Kijk op deze site hoe je me kunt bereiken of vul het contactformulier in.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.