Ontpoppen En Storytelling


Overeenkomsten Van Ontpoppen En Storytelling

Vlinders ontpoppen

Iedereen ontwikkelt zich, groeit, wordt volwassen, leert, maakt vooruitgang. Wij ontpoppen ons net als vlinders. Als rupsjes komen we ter wereld. We gaan naar school, leren spelenderwijs, blokken voor onze tentamens, verkennen de omgeving en maken vrienden. We groeien, slaan onze vleugels uit. Met hoofd en hart. En wat met ons, met rupsen en vlinders en alles wat ooit jong en nu volwassen is, gebeurt, overkomt ook ons bedrijf, onze organisatie, carrière en onderneming.

Ik lees geregeld artikelen over storytelling. Omdat ik nieuwsgierig ben en wil leren van anderen. Maar als ik die artikelen en blogs lees, dan is het grappig dat ik juist in die verhalen een spannende verhaallijn mis. Geen creatieve woordvondsten, maar saaie opsommingen en feitelijkheden.

Droog

Mij staat het na aan het hart, dat juist die informatie zo droog wordt opgediend.


Als verhalenverteller die laat weten hoe je storytelling zou moeten aanpakken, kun je je toch niet onttrekken aan mooi taalgebruik? Waarom doen schrijvers dat? Willen zij hun geheimen niet prijsgeven?

Toverballen voor het brein

toverballen

Désiree Battjes laat een andere kant van bloggen zien in haar artikel op de site van Frankwatching. Een verademing tussen al die andere blogs over storytelling, overigens. Citaat: “Van Afrikaanse orale Ubuntu-cultuur tot toverballen voor het brein.” Maar ook zij vervalt vervolgens in opsommingen en het opnoemen van sprekende voorbeelden.

Wat jammer nou.

Speech

Vlinder op bloem

Een ander blog gaat in op de techniek van openbare sprekers als hulpmiddel. En ja, de cadans in een spreekbeurt, speech of voordracht lijkt op die van de ontwikkeling van een rups in een vlinder. Je begint klein, je betoog zwelt aan, wordt volwassen bij wijze van spreken, laat van zich horen en komt daarna tot de conclusie en sterft hopelijk niet onmerkbaar een stille dood, maar laat indrukken achter. Kleurrijk, fladderend en zwevend in het brein om uiteindelijk te landen.

Overtuigend

Overtuigend schrijven of vertellen is ook een onderdeel van storytelling. Op het moment, dat de aandacht van de lezer of de luisteraar is gegrepen, kun je zijn of haar gedrag beïnvloeden. Ikzelf kan het niet helpen, dat – zodra ik een vlinder zie – ik ben afgeleid, het beestje alleen maar met mijn ogen kan volgen en al mijn aandacht voor andere dingen verdwenen is. Zo werkt het ook met een goed verhaal. Je wordt erin meegezogen en niets anders is meer belangrijk. En voordat je het weet ren je erachteraan, volg je wat er gezegd wordt en ben je, in reclameland althans, verkocht.

Storytelling en Emotie

Minstreel of troubadour

Hoe komt het, dat het zo werkt? Het sleutelwoord is “emotie”. Een vertelling raakt het hart, spreekt aan en bespeelt de juiste snaren. En wat mensen over het algemeen aanspreekt zijn persoonlijke verhalen, kleurrijke beelden en herkenbare ervaringen.

Beeldend

Dus als we het hebben over beeldende verhalen dan draait het niet alleen letterlijk om beeld, plaatjes en foto’s. Het draait ook om herkenbaarheid. Ergens in ons brein vertalen we de verhalen van anderen in datgene wat wij zelf ooit hebben meegemaakt. Wij identificeren ons met die anderen, voelen de connectie en zijn daardoor eerder geneigd om te luisteren naar die ander. Op dat moment zijn wij “op ons zwakst”. En zijn we bereid om mee te gaan in wat de ander wil: het kopen van diens product of dienst, het lezen van meer artikelen of boeken van de schrijver of het doneren van geld of andere middelen voor een goed doel.

Gunfactor

Bij het bespelen van de juiste emotie komt de “gunfactor in beeld” en zijn wij bereid om die ander aandacht, aanschaf of steun te bieden.

PSST. Geheim!

Een Duits blogartikel laat zien hoe een belangrijk onderdeel van ons menselijk gedrag bespeeld kan worden aan de hand van een geheim. Niets is zo spannend als een “per ongeluk” losgelaten stuk informatie dat niet rondverteld mag worden. Als voorbeeld geeft Anne M. Schüller de verspreking van een vriendin van Joanne K. Rowling – bekend van de Harry Potter-reeks – dat „The Cuckoo’s Calling“ niet het werk van een debutant zou zijn, maar van Rowling. Waarna de slappe verkoop van het boek veranderde in die van een bestseller. Het ontpopte als het ware…

Prinsjesdag

Of neem nou Prinsjesdag. Even een “saai” onderwerp. Elk jaar lekt er informatie uit naar de media, zodat zij alvast kunnen melden wat ons te wachten staat. Op een of andere manier zorgt dat ervoor, dat wij aandacht schenken aan het regeringsbeleid. Zou de informatie alleen op de dag zelf worden gedeeld, kan het zo maar zijn dat wij in de waan van de dag het nieuws missen.

Vertel je geheimen

In het Engels noemen we het lekken van informatie of een kijkje achter de schermen een “teaser“. Een plagerijtje, een aandachtstrekker of hoe je het ook noemen wilt. Ik spoor mijn opdrachtgevers aan te laten zien waar zij mee bezig zijn. Een kijkje in de keuken dus. Maar ook om vooraf, tijdens en… achteraf te laten zien wat het effect is van hun product of dienst. Maak je publiek ook eens nieuwsgierig en vertel je geheimen. Waarom niet?

Hulp nodig bij het ontpoppen?

Terugkomend op het begin van dit verhaal: heb je hulp nodig bij het “ontpoppen” van je bedrijfsverhaal? Neem dan vooral contact op. De contactgegevens staan hier op de website vermeld. Of maak gewoon gebruik van het contactformulier.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.