Overeenkomsten Van Ontpoppen En Storytelling
Iedereen ontwikkelt zich, groeit, wordt volwassen, leert, maakt vooruitgang. Wij ontpoppen ons net als vlinders. Als rupsjes komen we ter wereld. We gaan naar school, leren spelenderwijs, blokken voor onze tentamens, verkennen de omgeving en maken vrienden. We groeien, slaan onze vleugels uit. Met hoofd en hart. En wat met ons, met rupsen en vlinders en alles wat ooit jong en nu volwassen is, gebeurt, overkomt ook ons bedrijf, onze organisatie, carrière en onderneming.
Ik lees geregeld artikelen over storytelling. Omdat ik nieuwsgierig ben en wil leren van anderen. Maar als ik die artikelen en blogs lees, dan is het grappig dat ik juist in die verhalen een spannende verhaallijn mis. Geen creatieve woordvondsten, maar saaie opsommingen en feitelijkheden.
Droog
Mij staat het na aan het hart, dat juist die informatie zo droog wordt opgediend.
Als verhalenverteller die laat weten hoe je storytelling zou moeten aanpakken, kun je je toch niet onttrekken aan mooi taalgebruik? Waarom doen schrijvers dat? Willen zij hun geheimen niet prijsgeven?
Toverballen voor het brein
Désiree Battjes laat een andere kant van bloggen zien in haar artikel op de site van Frankwatching. Een verademing tussen al die andere blogs over storytelling, overigens. Citaat: “Van Afrikaanse orale Ubuntu-cultuur tot toverballen voor het brein.” Maar ook zij vervalt vervolgens in opsommingen en het opnoemen van sprekende voorbeelden.
Wat jammer nou.
Speech
Een ander blog gaat in op de techniek van openbare sprekers als hulpmiddel. En ja, de cadans in een spreekbeurt, speech of voordracht lijkt op die van de ontwikkeling van een rups in een vlinder. Je begint klein, je betoog zwelt aan, wordt volwassen bij wijze van spreken, laat van zich horen en komt daarna tot de conclusie en sterft hopelijk niet onmerkbaar een stille dood, maar laat indrukken achter. Kleurrijk, fladderend en zwevend in het brein om uiteindelijk te landen.
Overtuigend
Overtuigend schrijven of vertellen is ook een onderdeel van storytelling. Op het moment, dat de aandacht van de lezer of de luisteraar is gegrepen, kun je zijn of haar gedrag beïnvloeden. Ikzelf kan het niet helpen, dat – zodra ik een vlinder zie – ik ben afgeleid, het beestje alleen maar met mijn ogen kan volgen en al mijn aandacht voor andere dingen verdwenen is. Zo werkt het ook met een goed verhaal. Je wordt erin meegezogen en niets anders is meer belangrijk. En voordat je het weet ren je erachteraan, volg je wat er gezegd wordt en ben je, in reclameland althans, verkocht.
Emotie
Hoe komt het, dat het zo werkt? Het sleutelwoord is “emotie”. Een vertelling raakt het hart, spreekt aan en bespeelt de juiste snaren. En wat mensen over het algemeen aanspreekt zijn persoonlijke verhalen, kleurrijke beelden en herkenbare ervaringen.
Beeldend
Dus als we het hebben over beeldende verhalen dan draait het niet alleen letterlijk om beeld, plaatjes en foto’s. Het draait ook om herkenbaarheid. Ergens in ons brein vertalen we de verhalen van anderen in datgene wat wij zelf ooit hebben meegemaakt. Wij identificeren ons met die anderen, voelen de connectie en zijn daardoor eerder geneigd om te luisteren naar die ander. Op dat moment zijn wij “op ons zwakst”. En zijn we bereid om mee te gaan in wat de ander wil: het kopen van diens product of dienst, het lezen van meer artikelen of boeken van de schrijver of het doneren van geld of andere middelen voor een goed doel.
Gunfactor
Bij het bespelen van de juiste emotie komt de “gunfactor in beeld” en zijn wij bereid om die ander aandacht, aanschaf of steun te bieden.
PSST. Geheim!
Een Duits blogartikel laat zien hoe een belangrijk onderdeel van ons menselijk gedrag bespeeld kan worden aan de hand van een geheim. Niets is zo spannend als een “per ongeluk” losgelaten stuk informatie dat niet rondverteld mag worden. Als voorbeeld geeft Anne M. Schüller de verspreking van een vriendin van Joanne K. Rowling – bekend van de Harry Potter-reeks – dat „The Cuckoo’s Calling“ niet het werk van een debutant zou zijn, maar van Rowling. Waarna de slappe verkoop van het boek veranderde in die van een bestseller. Het ontpopte als het ware…