Gebruik jij je plugins?


Plug in: aansluiting van de muis in de laptop.

Eigenlijk wel een goede vraag: gebruik jij je plugins?

Veel van mijn opdrachtgevers hebben op hun websites daar de nodige van. Plugins zijn kleine programmaatjes die zorgen voor de beveiliging, voor het maken van formulieren of voor het handzamer maken van je website. Ik ben al blij als ik Akismet ontdek op een website van een opdrachtgever. Of Yoast. Maar gebruiken ze die ook? Vaak niet!

Search Engine Optimization

Geregeld maak ik websites voor opdrachtgevers in WordPress of ik word gevraagd om een website beter vindbaar te maken. Ik ben goed in “zoekmachinevriendelijk schrijven”. Dat is een onderdeel van Search Engine Optimization, beter bekend als SEO.

Het technische gedeelte zouden webbouwers onder handen moeten nemen. Zoals het instellen van plugins ter beveiliging van de website.

Plugins

Het mooie is, dat ik vaak websites tegenkom waar de plugins wel geüpload zijn. Vaak al jaren geleden. Maar waar gewoonweg geen gebruik van wordt gemaakt.

Updaten

Een van de eerste dingen die ik vertel aan mijn klanten als ik een website voor ze maak:

  1. Zorg voor tijdige updates van de website en de plugins.
  2. Gebruik niet teveel plugins en controleer of ze niet met elkaar conflicteren.
  3. Houd de website levend. Een website is nooit af.
  4. Laat mensen weten, dat de website bestaat. Blog en publiceer de blogs ook op social media.

Vanzelfsprekend?

Nooit dacht ik eraan ze ook te vertellen, dat ze de plugins – die in het content management systeem van WordPress staan – ook echt moeten gebruiken. Vanzelfsprekend vond ik dat. Na jaren ervaring weet ik nu: “Nee, dat is niet vanzelfsprekend!”

Yoast scherm in WordPress

Yoast

Neem nou Yoast. Deze plugin werkt als een tierelier voor de vindbaarheid van je website. Mits je er gebruik van maakt. Alleen het installeren heeft namelijk geen zin. Je moet er ook wat mee doen. En Yoast is daar juist heel gebruiksvriendelijk in. Die vertelt je min of meer wat je moet doen om je tekst te verbeteren, zodat de blog of de pagina in de zoekresultaten terugkomt van Google. Een heel simpel systeem: zodra alle bolletjes in het scherm van Yoast onder je WordPress tekst groen zijn, ben je er al. En in dat schermpje staat ook precies wat je moet doen om al die bullets te laten verkleuren!

Akismet

Laatst kwam ik bij een opdrachtgever. Hij had de antispam-plugin Akismet geïnstalleerd. Heel goed! Ware het niet, dat de plugin niet geactiveerd was. Het kost natuurlijk wel wat om de API sleutel van Akismet te verkrijgen en daarna verzekerd te zijn van een adequate afweer tegen spamaanvallen. Maar die paar centen is deze plugin wel dik en dwars waard.

Angst en onzekerheid

AMP in Google: Accelerated Mobile Pages zijn webpagina's met statische content, geoptimaliseerd voor browsen op mobiele apparaten.

Vaak gaat het dan ook niet om die paar euro of dollars. Mensen weten gewoonweg niet hoe ze een dergelijke plugin moeten activeren. Vooral als de aanwijzingen in het Engels zijn en je een betaalscherm als popup krijgt. Dat zijn de momenten, waarop de angst en de onzekerheid toeslaan. Soms begrijp ik ook niet, waarom webbouwers hun klanten niet gewoon vertellen wat ze moeten doen om die plugins aan te zwengelen en te gebruiken.

AMP

Zelf ben ik daar overigens ook goed in, hoor. Veel van die plugins zijn Engelstalig en ook de handleidingen zijn in het Engels. Ik ben best wel goed in die taal, maar heb niet altijd zin in het lezen van lappen tekst in de gebruiksaanwijzingen. Zo kwam het, dat ik al een tijdje een plugin op mijn eigen website had geïnstalleerd voor AMP. Dat is er een die ervoor zorgt, dat je website ook op mobiele apparaten goed zichtbaar is. Natuurlijk gebeurt dat niet een-twee-drie na het installeren. Maar ik wist gewoon niet hoe het moest.

Uitzoeken

Uiteindelijk heb ik het uitgezocht, omdat ik toch merkte dat het steeds belangrijker wordt voor Google om ook mobiel vindbaar en goed zichtbaar te zijn. Het aha-moment bracht mij achter mijn laptop het schaamrood op de kaken. Zo simpel was het om die plugin niet alleen geïnstalleerd te hebben, maar ook goed te laten werken. Een bijkomend voordeel was bovendien, dat mijn website omhoog schoot in de zoekresultaten van Google. Wat wil je nog meer?

Expert gezocht?

Nee, ik heb dus echt niet de wijsheid in pacht en ook ik ben maar een mens. Toch ben ik benieuwd naar al die mensen die wel hun plugins geïnstalleerd hebben, maar geen idee hebben wat ze ermee moeten doen. Tijd voor een expert misschien? Ik kan je wellicht wel helpen. Maar wordt het te moeilijk, of moet ik te dikke handleidingen lezen, dan stuur ik je door naar experts die het wel weten. Deal?

Bel of mail mij dan. Kijk eens op de contactpagina voor mijn gegevens (telefoonnummer of mailadres) of vul daar het formulier in.

Ben je op zoek naar goede plugins voor je WordPress website? Kijk dan eens naar de volgende blogs of de onderstaande infographic:

Infographic Beste WordPress Plugins van PuurWeb

Een reactie op “Gebruik jij je plugins?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.