Verhaal Over Zo Maar Een Klant


Berggebied Fontalba Pyreneeën

Het verhaal over Formule M gaat over toppen en dalen. Het is een reis door berggebied. Met prachtige uitzichten, maar ook met diepe ravijnen. Ik ben een klauteraar. Ook al zeg ik het zelf. Ik neem vaak niet de meest rechte route. En dat heeft allemaal te maken met dat ik gewoon heel erg nieuwsgierig en leergierig ben. Als jij mijn lezer bent, ben jij dat waarschijnlijk ook. Dus lees het verhaal over Formule M. Over hoe het allemaal begon.

Het Verhaal

De telefoon gaat. Een jonge stem aan de andere kant van de lijn vraagt of ik ook kan helpen bij het schrijven van een brief. Want hij wil een opleiding volgen en moet daarvoor een motivatiebrief sturen.

Nederlands

Zijn stem klinkt aarzelend als hij vervolgens zegt, dat zijn Nederlands niet zo denderend is. Ik stel hem gerust en ik zeg: “Natuurlijk kan ik dat. Stuur mij je brief en ik kijk ernaar.” Ik hoor de twijfel in zijn stem als hij vraagt: “Maar, hoeveel kost dat dan?”

Nederlandse taal

Offerte

Ik noem hem mijn prijs en druk hem op het hart erover na te denken. “Ik maak een offerte. Als je iets niet snapt, bel je mij op. Als je met mij in zee wilt, stuur je de offerte ondertekend naar mij terug en ga ik aan de slag.”

Voor zover vertel ik hem precies wat ik ook aan andere – misschien wel wat beter bedeelde – klanten vertel. Niets meer en niets minder.

Aanbod

Ik verzend mijn aanbod en krijg even later een telefoontje. “Hoe moet ik dat doen? Ik wil de offerte wel ondertekenen, maar hoe stuur ik hem dan op?” Gewoon even scannen en via de mail, vertel ik hem. Of maak een foto en sms hem dan. Even later krijg ik van hem een berichtje met daarin de ondertekende offerte. Ik laat daarna hem weten, dat ik voor hem aan de slag ga. En ik vraag hem nog wanneer de brief binnen moet zijn bij de opleiding. Dat is al snel. Aan het eind van de week. Het is woensdag.

Correcties

Donderdagochtend stuur ik hem dan ook zijn brief terug. Die staat vol met rode strepen, aanpassingen. Maar niet alleen dat. Ik geef hem ook tips hoe hij zijn motivatie kan verbeteren. En ik vraag hem die verbeteringen en aanvullingen aan mij terug te sturen. Aan het eind van de middag krijg ik van hem de benodigde informatie. Ik ga weer aan de slag. Even later krijgt hij van mij de brief met de zichtbare correcties terug. “Is het zo goed?”, vraag ik hem. Ik krijg een bevestigend antwoord.

Factuur

Pen en papier

Snel zorg ik ervoor, dat de brief “schoon” naar hem toe gaat. Ik krijg een bedankje en de vraag waar hij zijn betaling naar toe kan sturen. Op de verzonden factuur komt een snelle reactie. De betaling is dezelfde dag nog binnen. Dat iemand een factuur nog dezelfde dag betaalt. Dat komt bijna nooit voor!

Enige tijd later krijg ik weer bericht van de jongeman. Hij is aangenomen bij de opleiding! Machtig mooi. Dat voelt nog beter voor mij dan die factuur die zo snel betaald is.

En weet je wat? Het is nu enkele jaren geleden en deze jongen heeft nu een topbaan. Zijn diploma heeft hij glansrijk gehaald en we hebben nog steeds contact via LinkedIn.

Carrière

Onlangs zei ik nog tegen mijn partner: “Het voelt zo goed, dat ik – tenminste zo ervaar ik dat – deze jongen op weg heb kunnen helpen in zijn carrière. Eigenlijk voelt dat nog beter dan welk andere grote opdracht maar ook die ik heb mogen doen voor een groot bedrijf!”

Contact

Ben jij of ken jij ook iemand die hulp nodig heeft met het schrijven van een goede brief of bij het nakijken van bijvoorbeeld een scriptie? Schroom dan niet contact met mij op te nemen.


Een reactie op “Verhaal Over Zo Maar Een Klant

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.