Wat zijn de social media trends voor 2020?


Ja, daar is hij weer. De steeds terugkomende vraag: Wat zijn de social media trends? Ook voor 2020 staat ons weer het een en ander te wachten aan ontwikkelingen.

In deze tijd van het jaar verschijnen er altijd onderzoeken naar de trends voor volgend jaar. Zo ook over de social media trends voor 2020.

Social media trends voor 2020

TikTok voor de jeugd

TikTok

Bijna alle blogs noemen TikTok als nieuwe speler in het veld. Dit social medium is vergelijkbaar met het vroegere Vine, waarmee je video’s van een paar seconden kon plaatsen op Twitter. TikTok video’s duren 15 seconden en kun je met muziek plaatsen. Het beeldmateriaal speelt iedere keer opnieuw af, totdat degene die het bekijkt de video stilzet. “TikTok is interessant als je een jonge doelgroep wilt bereiken of de aandacht van een internationale jonge doelgroep zoekt”, aldus Elja Daae in haar blog.

Instagram en dropshipping

Voor Elja staat Instagram op nummer 1. Zij propageert het platform als “marketingmachine”. Daarbij valt het woord “dropshipping”. Geen idee wat dat is? Nou, met dropshipping heeft een winkel de producten niet op voorraad. In plaats daarvan koopt de webshop producten van derden en laat ze rechtstreeks naar de klant verzenden. Hierdoor heeft de verkoper het product nooit zelf in handen.

Stories

Volgens Frankwatching zijn de “stories” de nieuwe maatstaf. Bijna alle social media kanalen hebben nu de functionaliteit overgenomen. Zelf klik ik de stories altijd weg. Ik vind de flitsen, het geluid en de vele kleurtjes hinderlijk. De stories duren soms te lang. Andere keren weer te kort, waardoor ik de boodschap niet meekrijg. Maar wellicht behoor ik gewoonweg niet tot de doelgroep van dit fenomeen.

Groepen

Onlangs ontdekte ook ik de voordelen van de groepen op de diverse social media kanalen. Nuttig voor het stellen van vragen, voor het bereiken van je niche doelgroepen, het vinden en uitwisselen van kennis en informatie. Ook kun je met een beetje geluk je marketing kwijt in de groepen. Mits spaarzaam en doordacht. Want niemand houdt van spammers.

Directe benadering via Messenger of WhatsApp

Facebook Messenger is al een tijdje een manier om klanten direct te benaderen. Vanaf januari 2020 kan dat ook via WhatsApp.

Voice Search

In de Verenigde Staten is Voice Search meer ingeburgerd dan hier in Nederland. Er wordt reclame voor gemaakt op televisie. En in programma’s – zoals in Bright TV – zie je hoe je in de praktijk al heel veel kunt inspreken om dingen gedaan te krijgen van je elektrische apparatuur. Siri, Alexa en Google Assistent zijn al langer bekend, maar hier in Europa doen zij slechts schoorvoetend hun intrede. Misschien dat de negatieve nieuwsberichten over de Google spraakassistent daar aan hebben bijgedragen?

Toch zien de trendwatchers het zoeken via je stemgeluid als een van de nieuwe ontwikkelingen voor 2020. Vooral via de smartphone maakt deze manier van zoeken in de zoekmachines een opmars.

social content trends 2020

5 reacties op ‘Wat zijn de social media trends voor 2020?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.