Wat zijn de social media trends van dit moment?


Nu het social media landschap veranderd is, is het misschien goed om stil te staan bij de vraag: “Wat zijn de social media trends van nu?” Want na alle commotie op Twitter is het wel duidelijk dat veel gebruikers van dit medium vertrekken. Ze ruilen dit social medium in voor een ander of houden het gewoonweg voor gezien. Eigenlijk hebben we zo’n beweging al eerder gezien. Op Facebook bijvoorbeeld.

Dit zijn de social media trends van nu

Social media kanalen als zoekmachines

Het is grappig om te zien dat de voorspellers en trendwatchers voorzien dat naast het zoeken op Google ook het zoeken (en vinden) via de social media kanalen een trend is. Iets wat ik al jaren vertel aan mijn opdrachtgevers. Want als je naast je normale zoekacties op de reguliere zoekmachines ook gaat speuren op een social media netwerk, kom je namelijk heel andere informatie tegen.

Geavanceerd zoekvenster op Twitter. Je vult woorden, woordgroepen, precieze woordgroepen in. Of je sluit woorden in of uit in je zoekactie.

Zo is Twitter, alhoewel nu enigszins verguisd, een zoekmachine waarin je heel actuele info en documentatie kunt vinden. Gewoonweg, omdat een snel medium is waarop journalisten, schrijvers en onderzoekers hun publicaties naar buiten brengen. En ook, omdat er nog altijd mensen zijn die bij gebeurtenissen en calamiteiten als eerste hun foto’s en ervaringen plaatsen op dit platform.

Hetzelfde geldt voor YouTube, Instagram en TikTok. Aldus Celine Merkx op de website Fingerspitz.

Eerlijke en unieke content

“Er is meer behoefte aan ‘eerlijke’ en ‘authentieke’ content”, schrijft ze bovendien. Een trend die al jaren geleden is ingezet, volgens mij. En dus een trend die doorzet.

Via je mobiele telefoon krijg je al snel mee wat er gaande is in de wereld. Aan actualiteit geen gebrek. Kort maar krachtig is dan ook het devies.

YouTube Shorts

Vandaar dat YouTube Shorts ontwikkeld is. Waar je korte, beknopte nieuwsvoorziening kun vinden. Een ontwikkeling die in navolging van TikTok en in de slipstream van de populariteit van video past.

Het logo van YouTube Shorts laat een rode knop zien met daarop een driehoekje (net als het YouTube logo) en daarnaast in zwarte letters het woord Shorts.

Behoefte aan interactie

Ook niet nieuw is de behoefte aan interactie. Als organisatie of bedrijf is het namelijk altijd al onvermijdelijk geweest met de achterban in gesprek te gaan.

Webshops

En na corona is het bestellen via webshops gemeengoed geworden. Een ontwikkeling die niet meer weg te denken is.

Maar wat is er nu nieuw in social media land?

Creators

Volgens Sjef Kerkhofs zijn naast de – al haast ingeburgerde – influencers de creators in opkomst. Wat bedoelt hij daar nou mee? Het zijn de bezoekers, de volgers en de fans die op social media laten weten enthousiast te zijn over de plekken waar zij naar toe gaan. Of over de producten die ze hebben aangeschaft. En dat ook laten zien met foto’s, video of vlogs. In mijn ogen eigenlijk ook niet nieuw. Maar Sjef Kerkhofs weet in zijn met Engelse termen en jargon doorspekte artikel heel zeker, dat het een nieuwe trend is.

Mama Lobke laat weten dat zij en haar gezin het tof hebben bij Landal.

De opkomst van audio

Ook niet helemaal nieuw is de opkomst van audio. Dat begon ooit met Clubhouse. En daarvan zijn nu kloons te vinden op Twitter, LinkedIn en Facebook. Af en toe komen de live uitzendingen op mijn mobieltje oppoppen met alweer een discussie, debat of informatieve uitzending. Waarbij je vervolgens kunt zien wie er allemaal zijn aangehaakt. Wie de organisatoren zijn. Of hoeveel mensen er meeluisteren. De thema’s zijn divers. Voor mij geen optie, want ik hou er niet van. Zo zijn ook de podcasts niet aan mij besteedt.

Audio op je mobiele telefoon met live uitzendingen van debatten, discussies of andere bijeenkomsten. Je ziet op je scherm hoeveel mensen er zijn en wie er spreken.

Gaming

WordFeud bord met daarop woorden gelegd.

Het spelen van spelletjes is zo oud als Methusalem. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat gaming een hoge vlucht heeft genomen. Zelf ben ik verknocht aan Wordfeud. Dit digitale Scrabble speel ik graag ter ontspanning vlak voor het slapen gaan of als ik net wakker ben geworden. Na het spelen van het spelletje popt er altijd een advertentie op. Het moment voor de reclamemakers om hun klauwen in je te zetten en je mee te slepen in een promotie. Gelukkig weet ik snel de spotjes weg te klikken, maar ik ontkom er toch niet aan. Ondanks alles krijg ik toch veel van die aanbiedingen mee. Want in een flits zie je toch best wel veel.

Wat is mij opgevallen op social media?

Mij valt op, dat er steeds meer reclame gemaakt wordt op de sociale netwerken dan ooit tevoren.

Steeds meer reclame op Instagram

Je kunt Instagram niet open zetten zonder geconfronteerd te worden met promotiefilmpjes en aanbiedingen. Dat maakt voor mij dit medium minder interessant. Want ik wil graag weten wat de mensen die ik volg doen en beweegt.

Mensen trekken weg van Twitter naar bijvoorbeeld Mastodon

Uitwijken naar Twitter heeft tegenwoordig ook niet zoveel zin, omdat veel mensen zijn weggetrokken naar Mastodon. Dat is een medium waar ik nog zoekende ben. Mijn ervaring is, dat het geheel niet te vergelijken is met Twitter. En dat ik daar heel andere informatie aantref. Verder is het moeilijk om gelijkgestemden te vinden soortgelijk aan die van Twitter. Een tip van mijn hoster op Mastodon is om vooral je interesses op te zoeken aan de hand van hashtags.

Facebook volgt Instagram. Of andersom

Eigenlijk was ik nooit gecharmeerd van Facebook. Aangezien ook daar de praktijken die je op Instagram ziet zijn doorgezet, is mijn tegenzin om dit medium te benaderen niet minder geworden.

LinkedIn voor de goede gesprekken en informatie

Eigenlijk is op dit moment voor mij LinkedIn het meest aangename sociale medium waar ik goede gesprekken kan hebben en de informatie kan vinden die ik zoek. Wie had dat ooit gedacht?

De Social Media trends uit vorige jaren

Ben je benieuwd of er veel veranderd is in het social media landschap? Misschien is het leuk de blogs terug te lezen over de trends uit de vorige jaren. Lees dan:


Een reactie op “Wat zijn de social media trends van dit moment?

 1. Uit onderzoek van Newcom blijkt dat van alle social media TikTok en Instagram het hoogste scoren. Lees deze artikelen voor meer informatie hierover:

  1. https://www.newcom.nl/social-media-onderzoek-2023/
  2. https://www.marketingfacts.nl/berichten/social-media-in-nederland-2023/
  3. https://www.frankwatching.com/archive/2022/10/24/social-media-trends-2023/
  4. https://www.frankwatching.com/archive/2023/01/28/socialmedia-onderzoek-2023/
  5. https://www.mondomarketing.nl/social-media-advertising/stijging-in-social-media-gebruik-social-media-onderzoek-2023/

  Op nog een aantal meer websites is ook informatie hierover te vinden, maar deze vond ik de betrouwbaarste.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.