Social Media trends verwacht voor 2019


Woordwolk social media trends 2019

Wat zijn de social media trends voor 2019? Een blik op een aantal blogs voorspelt misschien de tendensen voor het komende jaar. Wie benieuwd is, leest even door. Want hier geef ik een samenvatting van een aantal trendwatchers.

Eric van Hall van Mediaweb biedt maar liefst 21 punten aan die duiden op wat ons te wachten staat op het gebied van ontwikkelingen in social media. In zijn artikel “De 21 sociale media marketing trends voor 2019” verrast hij zijn lezers al met de opmerking “Privé lijkt namelijk de trend”. Een ontwikkeling die ik nog niet heb gesignaleerd.

Hij baseert zich op een artikel van Taylor Lorenz, technologie expert van The Atlantic.

Social media trends voor 2019 volgens de experts

Van Hall laat vervolgens een aantal social media experts aan het woord:

 1. Marissa Douma van Maxlead: “Het creëren van een goede content strategie zou in 2019 bovenaan het prioriteitenlijstje van ieder merk moeten staan.”
 2. Tijdelijke content, zoals in de “stories” op Instagram, SnapChat en Facebook, zijn volgens Wilco Verdoold van Loyals een niet meer weg te denken ontwikkeling.
 3. Die stories zijn van belang voor het winnen van de harten van een nieuwe aanstormende generatie. Na de millennials groeien jongeren die geboren zijn tussen 1995 en 2010 op tot de nieuwe generatie jong volwassenen. Een doelgroep waar de retailers zich meer en meer op gaan richten.Millennials vs Gen Z
 4. De social media netwerken overlappen elkaar steeds meer. Adverteren op LinkedIn lijkt qua interface op adverteren op Facebook. En Facebook waagt zich steeds meer op de banenmarkt en stimuleert beroepsmatige kennisdeling.
 5. Edwin Vlems van B2B Marketing: “Marketeers begrijpen eindelijk dat social media geen onderdeel van hun marketingmix is, maar van de personal brands van hun collega’s. Geen campagnes en inhakers, maar het delen door collega’s faciliteren en enthousiasmeren.”
 6. Privacy: gesloten groepen en adblockers. De uitleg van Wilco Verdoold is duidelijk en doet mij ook de schellen van de ogen vallen. “Bij Instagram heeft echter een veel grotere groep mensen een slotje. Ook de platformen houden rekening met meer beslotenheid. De standaard Facebook settings zorgen ervoor dat mensen alleen nog zichtbaar zijn bij hun connecties.” Dat laatste herken ik inderdaad.
 7. Ton Heerze van Webton: “User Generated Content (UGC) is content die fans van bedrijven gratis en vrijwillig creëren. De bedrijven kunnen deze content vervolgens inzetten voor hun eigen promotiedoeleinden.”
 8.  Influencers.
 9. Authenticiteit in de strijd tegen nep. “Het gaat daarbij niet alleen om nepnieuws, maar ook om nepvolgers en likes.”
 10. Adverteren en het creëren van content wordt duurder.
 11. Facebook is uit. Instagram is in.
 12. Social selling steeds beter voor de verkoop. Patrick Petersen van Atmost.nl: “Het is vooral de echte social selling die vanaf 2019 gaat scoren. Niet ongevraagd spammen in de inmail via LinkedIn of Twitter-dm’s voortduwen met automated wervende welkomstberichten, maar doelgerichte commerciële sociale media.”
 13. Reizen kopen via social media.
 14. Lokale sociale netwerken, zoals “mijnbuurtje.nl” of Nextdoor.

Ik houd het bij deze 14 tendensen die social media experts van Erik van Hall signaleert in zijn blog. Wil je de rest ook weten, verwijs ik graag naar het originele artikel.

Persoonlijk vind ik zijn artikel verfrissend. Als ik kijk naar andere stukken over social media trends voor 2019, dan blijven zij vooral hangen in een opsomming van trends die al in eerdere jaren gesignaleerd zijn.

Meer bronnen over social media trends voor 2019

Ben je toch benieuwd wat anderen te zeggen hebben over onze social media toekomst? Kijk dan ook even naar deze blogs:

The Next Web 2018: wat technologische ontwikkelingen betekenen voor je marketing (over Kunstmatige intelligentie (AI), blockchain en zonne-energie. Geschreven n.a.v. het congres The Next Web)
10 onmisbare socialmedia-trends voor 2019
7 Social-Media Trends to Prepare for in 2019
Future proof: social media trends 2019
5 of the Biggest Influencer Marketing Trends for 2019 [Infographic]
De trends volgens Justien Marseille
Why Some of Instagram’s Biggest Memers Are Locking Their Accounts

Influencers infographic

De blogs stippen allemaal enkele punten aan uit het lijstje je van Erik van Hall. Wat dat betreft is zijn stuk de meest volledige.


2 reacties op ‘Social Media trends verwacht voor 2019

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.