De beste SEO krijg je als “echte mensen” je blogs lezen


Worstel jij met de vindbaarheid van je website en blogs? Houd dan vooral dit voor ogen: voor mij staat het begrijpelijk schrijven voor mijn lezers voorop. En ja, ik heb mij gespecialiseerd in Search Engine Optimization. Maar de beste SEO krijg je pas als “echte mensen” je blogs ook lezen. Dus uiteindelijk begint het allemaal met een interessante, goed leesbare tekst.

Eigenlijk gaat het hier om een cirkelredenatie: je website wordt gevonden, dankzij de robotjes en spiders van de zoekmachines. Die zoekmachines letten op het aantal bezoekers die een pagina krijgt. Wat weer zorgt voor een hogere score in de zoekresultaten.

Lezers

De lezers vinden je pagina’s onder andere dankzij die resultaten in de zoekmachines. En in dat laatste zit dan ook de crux. Want de zoekmachines blijven die pagina’s alleen maar vinden en ranken als ze gelezen worden. Als ze interessant genoeg zijn voor die lezers. En als die lezers niet afhaken en een tekst niet saai of taai is.

Social Media Strategie

Bovendien spelen nog andere factoren mee. Want:

  1. Struikelen lezers over je webpagina, omdat ze bij het zoeken in de zoekmachines aan het speuren zijn?
  2. Of leid jij hen naar je website met een slimme social media strategie en post je geregeld over wat er te vinden is op je site?

Social Media Beheer

Via de laatste manier neem je zelf de regie in handen. En heb je meer kans dat mensen je berichten lezen.

Ik vind het daarom belangrijk anderen erop te wijzen – naast het bloggen en het volgen van de regels voor SEO – ook actief te worden op social media en lezers op die manier naar de website te leiden.

Overigens, Formule M kan je eventueel helpen met je social media beheer als je daar wat moeite mee hebt.

200 factoren

Naast bovengenoemde factoren spelen er nog zo’n 200 ranking factoren mee die allemaal heel logisch zijn, maar waar je helaas onmogelijk met alle 200 rekening kunt houden.

Advies

Dus adviseer ik mijn opdrachtgevers dat zij – als ze zelf zakelijk willen bloggen – vooral hun hart, passie en gevoel moeten volgen. Schrijf zoals je praat. Dan laat je zien wie je bent. En kunnen je klanten voor je kiezen, omdat ze juist met jou graag in zee willen gaan.

Tone-of-voice

Een bewering waar Charlotte Snel het helemaal mee eens is. En waar ik zelf al vaker over geschreven heb als ik het over storytelling heb. Wat Charlotte ook aanhaalt in haar stuk is de tone-of-voice. Dat is de manier waarop jij jouw lezer aanspreekt.

Let op! Dan gaat het heel duidelijk niet om Jip-en-Janneke taal, maar wel over spreektaal en over duidelijk – niet wollig en vaag – taalgebruik.

Vermijd Vakjargon

spellingscontrole in Word

Vakjargon vermijd je het liefste als je mensen wilt aanspreken die niet thuis zijn in jouw vakgebied. Wil je juist andere specialisten of professionele vakgenoten aanspreken, dan is vakjargon juist wel een goed idee. Aldus Charlotte. En daar ben ik het helemaal mee eens.

Correct Nederlands

Ook is het nog altijd belangrijk voor je lezers om correct Nederlands te schrijven en te letten op je grammatica. Wil je niet dom overkomen en je lezerspubliek niet ergeren, let dan op de juiste schrijfwijze. Daar hebben we spellingcontroles voor – die overigens niet altijd optimaal werken – en het helpt als een ander je tekst nog even naleest of als je de tekst een dag laat liggen en daarna nog eens nakijkt.

Search Engine Optimization

Voor Search Engine Optimization loop je vooral achteraf door je tekst en kijk je of er bijvoorbeeld voldoende verbindingswoorden in staan. Die slik je namelijk vaak in als je met iemand praat, omdat je ook veel duidelijk kunt maken met je lichaamstaal. Die lichaamstaal kun je echter niet aflezen uit een geschreven tekst. Dus plaats ook die noodzakelijke verbindingswoorden, zoals “omdat”, “vervolgens”, “ook”, “dus” of “bovendien” in je tekst.

Opsommingen

Verder benoem je in spreektaal je opsommingen vaak niet los van elkaar, maar spreek je ze vaak uit in één lange riedel.

In geschreven taal gebruik je daarvoor het liefste:
• Getallen
• Opsommingstekens
• Bullets of streepjes

Dat maakt de tekst overzichtelijk voor je lezers en voor de zoekmachines. Zorg er dus voor, dat je gebruik maakt van deze tekens om zichtbaar opsommingen in je tekst te plaatsen.

Wil je meer lezen over bloggen en seo?

Als je meer wilt lezen over bloggen en seo, ga dan eens naar deze blogs voor meer informatie:

Zakelijk bloggen: begin er alsjeblieft niet aan 
Vijf manieren om via bloggen jouw online vindbaarheid te vergroten
Why storytelling is good for SEO
Using storytelling on product pages
Bloggen vanuit gevoel en passie
Bloggen als een pro: lees erover op Frankwatching

Contact

Heb je geen zin om zelf te schrijven en wil je dat werk overlaten aan een professional? Neem dan eens contact op via de contactpagina. Ik bespreek graag met jou wat jij je lezers te melden hebt!


2 reacties op ‘De beste SEO krijg je als “echte mensen” je blogs lezen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.