Familiebedrijven en storytelling


Nederland telt ruim 275.000 familiebedrijven. Zo blijkt uit cijfers van Nyenrode Business Universiteit. In 2017 telde het Centraal Bureau voor Statistiek al 276.900 familiebedrijven na onderzoek in het kader van het COSME programma van de Europese Unie. Familiebedrijven die waarschijnlijk fantastische verhalen opleveren voor storytelling.

Familiebedrijven in Gelderland

Als tekstbureau help ik mijn opdrachtgevers aan verhalen voor websites, blogs en social media. Zo ben ik actief voor een garage. Een familiebedrijf waar twee broers de opvolgers zijn van hun vader. En waar een schoondochter meehelpt aan de administratie. Waar ook een schoonvader regelmatig op pad gaat voor koeriersdiensten, kleine klussen en boodschappen. En de kinderen tijdens de vakantie een handje meehelpen als ze tijd vrij kunnen maken van hun studie.

Verhalen van familiebedrijven

In de media kom je regelmatig verhalen tegen van familiebedrijven. Soms wat minder positief. Vooral als het gaat om faillissementen of zwaar weer. Maar ook veel mooie verhalen.

Gelders familiebedrijvengilde

In Gelderland kennen we een heus Gelders Familiebedrijvengilde. Op de site laten ze weten, dat zeven van de tien bedrijfsvestigingen in Gelderland bestaat uit familiebedrijven.

Logo Gelders Familiebedrijven Gilde

De oprichters van dit gilde zeggen het volgende over hun belangrijkste reden voor het opzetten van de organisatie: “Wij dragen de familiebedrijven in Gelderland een warm hart toe en denken dat het mogelijk is om de toekomstige continuïteit van het familiebedrijf beter af te dekken. Door Gelderse familiebedrijven, kennispartners en de overheid samen te brengen binnen een platform dat we het Gelders Familiebedrijven Gilde hebben genoemd.”

Binnen het gilde ontmoeten de families elkaar, delen kennis, maken zich sterk richting de politiek, laten hun belangen behartigen om hun economische positie te beschermen en hun positie op de arbeidsmarkt te versterken.

Gelderland databank

De cijfers in de onderzoeken naar familiebedrijven zijn indrukwekkend en vertellen elk hun eigen verhaal. De data over Gelderse familiebedrijven zijn sinds kort beschikbaar op een site van de Provincie Gelderland, de Gelderland databank.

Familiebedrijven en storytelling

Ik merk, dat ik mij ga verliezen in cijfers en data. Maar wat ik natuurlijk vooral wil, is verhalen vertellen. En ik heb dan ook een aantal bijzondere voorbeelden van familiebedrijven en storytelling verzameld.

Zeeman

Een succesverhaal is dat van familiebedrijf Zeeman. Een winkel waar ik enorm veel bewondering voor heb, vooral omdat het van het oubollige en rommelige imago af begint te komen, dankzij een paar slimme koerswijzigingen. Bovendien maakt het gebruik van een lange familiegeschiedenis met een bijzondere “over-ons-“pagina op de website. In 52 jaar heeft het meer dan 1300 winkels geopend in Europa. Wat dat betreft is het een Nederlands bedrijf waar we trots op mogen zijn.

Van Bommel

Zo noemt De Ondernemer een ander Nederlands familiebedrijf – schoenenfabrikant Van Bommel – als voorbeeld. Net als bij de garage waar ik mij voor inzet werken er een paar broers samen. Die alle drie met hun eigen karakteristieken het gezicht vormen van het bedrijf. Lees voor de details vooral het originele artikel van De Ondernemer.

Bakker Hartog

In West-Friesland – in het dorpje Aartswoud – is bakkerij Hartog ontstaan. Dit familiebedrijf verhuisde naar Amsterdam op verzoek van kennissen uit de hoofdstad die het brood van deze bakker zo bijzonder lekker vonden. Fred Tiggelman – de huidige eigenaar van de bakkerij – vertelt in het artikel Storytelling door het oog van de bakker, dat het personeel enthousiast bij het horen van het bedrijfsverhaal. Storytelling – zo blijkt wel uit de woorden van Tiggelman – zorgt voor meer betrokkenheid. Zowel bij de medewerkers als bij klanten.

Dogfluencers

dogfluencers

De student Twan Tak stamt af van een familie die van oudsher al hondenvoer importeerde. Hij zet de traditie voort in een nieuw jasje: via zogeheten “dogfluencers”! Influencers op Instagram promoten voor hem zijn nieuwste merk hondenvoer. Op deze manier is storytelling in een modern jasje gestoken.

Inspiratie voor familiebedrijven

De inspiratie die ik opdoe aan de hand van deze artikelen en blogs wil ik inzetten voor familiebedrijven. Omdat ik geloof in het vertellen van verhalen. Niet alleen op de “over ons”-pagina of op de website, maar ook in miniblogs op social media, in offertes en aanbestedingen, in artikelen in tijdschriften of andere media. Bovendien wil ik mee kunnen denken over hoe je verhalen niet alleen kunt omzetten in tekst, maar ook in scripts om bijvoorbeeld in woord en beeld via video, vlogs en foto’s te laten zien wat familiebedrijven te bieden hebben.

Interessant? Neem contact op!

Vind je het bovenstaande interessant voor jouw bedrijf?

Of je nu een familiebedrijf hebt of gewoon een eigen bedrijf, neem vooral eens vrijblijvend contact met mij op. Ik luister graag naar verhalen en ik schrijf ze graag voor je op. Meedenken over promotiemogelijkheden kan ook. Indien gewenst maak ik ook een social media strategie voor jouw bedrijf, zodat je verhalen niet in het luchtledige blijven hangen maar hun weg vinden naar de buitenwereld.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.