Tips voor het verbeteren van SEO


Tips SEO

In navolging van de vorige blogs over SEO en contentmarketing een aantal tips ter verbetering van de zoekmachinevriendelijkheid.

Alhoewel in de voorgaande blogs vooral goede content gezien wordt als bevordering van die vindbaarheid, denk ik bij mijzelf: “Baat het niet, dan schaadt het niet.”

Vanuit mijn eigen ervaring weet ik, dat de vindbaarheid van je website bevorderd wordt, als je op de sociale media meldt wat er allemaal voor nieuws op je site te vinden is.

Tips voor verbetering SEO

Het inzetten van een nieuwsbrief met links naar je website doet ook wonderen. En interessant illustratiemateriaal en korte filmpjes trekken altijd wel de aandacht.

7 tips

Het Taalcentrum-VU gaf op de website ooit 7 tips voor zoekmachinevriendelijk schrijven. De webpagina is ondertussen van het net gehaald. Maar ik gebruik de info hier maar toch. Tussen haakjes maak ik hier en daar opmerkingen over de beweringen:

1. Weet op welke zoektermen je lezers zoeken. Laat een in SEO gespecialiseerd bureau eventueel een analyse uitvoeren. (Ik spiek meestal bij de “concullega’s” van een website of kijk, als het om een bestaande website gaat, in het CMS systeem van de site naar de meest gebruikte zoektermen.)

2. Gebruik relevante zoektermen in de hoofdkoppen.

Tips SEO

3. Laat relevante zoektermen op een pagina ongeveer vijf keer terugkomen in de lopende tekst.

(Lianne Bleumink-Spin heeft dit al eens weerlegd met de woorden van haar directeur, Karel Geenen: ‘Het is zogenaamd belangrijk, dat een zoekwoord een bepaald aantal keer op een pagina voor moet komen. Dit aantal wordt uitgedrukt in een percentage en heet keyword density. De ‘ideale’ keyword density volgens de mythe is, dat 5 procent van de woorden moet bestaan uit het zoekwoord. Dit betekent dus, dat van elke 100 woorden er 5 het zoekwoord moeten zijn. Dit is onzin.’)

4. Trek je in de tussenkoppen niets aan van relevante zoektermen, maar dien vooral de lezer. Google baseert zich tegenwoordig nauwelijks meer op tussenkoppen.

5. Schrijf korte teksten, maar niet té: Google kan het onderwerp van de internetpagina het best bepalen als de tekst minimaal 250 woorden lang is.

6. Gebruik synoniemen. Google kan betekenisovereenkomsten herkennen.

7. Zorg voor unieke tekst. Google weet wanneer schrijvers hun keyword density – dichtheid aan zoekwoorden – proberen te verhogen door bepaalde tekstgedeeltes overdreven en onnatuurlijk vaak te herhalen.

Zoeken vinden loep

Tips van Daretoo

Daretoo.nl heeft daar nog wat aan toe te voegen. Ook hier weer opmerkingen tussen haakjes van mijn kant:

1. Online vindbaarheid begint bij de url. Volgens Daretoo bevordert het gebruik van woorden in de url (i.p.v. het gebruik van codes en cijfers in de url) de vindbaarheid op Google.

2. Kies je trefwoorden met zorg

3. Gebruik het gewenste trefwoord in de titel

4. Gebruik het trefwoord in 1 of 2 koppen

5. Zorg voor trefwoorddichtheid in de tekst

6. Beeld en online vindbaarheid

7. Externe links

8. Maak een hiërarchie in je navigatie en maak een sitemap

9. Doe aan linkbuilding: zorg voor inkomende links (Ik vertrouw meer op de expertise van Yoast.com, die deze bewering weerlegt in dit artikel: Linkbuilding, SEO and branding)

10. Interactie en deelbaarheid: Een webpagina waar bezoekers reacties achterlaten of een webpagina die door bezoekers gedeeld wordt via social media, wordt als relevanter gezien. Zorg dus voor interactiemogelijkheden op je site. Bijvoorbeeld met een Facebook, Google+, Pinterest of Twitterknop, een rating- of een reactiemogelijkheid.

Google vergrootglas

219 SEO tips

Ruben Bunskoeke doet er met ‘219 SEO tips om beter vindbaar te worden’ er nog een schepje bovenop. Hij verdeelt zijn tips onder de kopjes:

  1. Paginatitels tips
  2. Tips voor koppen
  3. Tips voor meta-beschrijvingen
  4. Tips voor domeinnamen
  5. Afbeeldingen en video’s
  6. Sleutelwoorden (keywords)
  7. Tips voor social media SEO
  8. Reactiemogelijkheid bieden
  9. YouTube
  10. Zet links onder de pagina naar sites waar meer informatie te vinden is over het onderwerp
  11. Pagerank
  12. Linkbuilding (zie punt 9 onder Daretoo.nl)
  13. Meer bezoekers door gastbloggers
  14. Content verbetering
  15. Website analyse
  16. Structuur van de website
  17. Tips voor WordPress SEO
  18. SEO techniek tips
  19. Handige zoekmachine optimalisatie tools zijn:
  20. SEA en SEO:
  • Probeer bij de zoekwoorden, waarmee je adverteert, ook een organische, goede plek in de Googleboom te krijgen. Dit zorgt voor een beter effect van je advertentie.
  • Kijk naar de resultatenpagina van het zoekwoord, waarop je wilt scoren op Google en kijk hoeveel ruimte advertenties krijgen.

Nog een goede tip vanuit mijn netwerk naar aanleiding van deze blogpost:

Googleplus discussie