Tips voor Storytelling


Ben je op zoek naar tips voor storytelling? Want, stel je eens voor: je hebt een bedrijf. En je wilt iets vertellen over je werk, je producten, medewerkers, klanten en opdrachtgevers. Dan spreekt een verhaal eerder aan als je persoonlijke ervaringen deelt en je een snaar kunt raken bij degenen die het lezen. 

De meeste mensen denken meteen aan het maken van films en video bij de term storytelling. Maar letterlijk vertaald betekent het simpelweg: het vertellen van verhalen.

Storytelling als hulpmiddel voor het vertellen van bedrijfsverhalen

In de reclame daarentegen gebruiken marketeers de term voor de manier waarop televisiespotjes zijn opgebouwd. Als tekstschrijver hou ik het op het vertellen van bedrijfsverhalen. Schriftelijk. In blogs of berichten op social media. Of voor het gebruik als script voor een vlog of een reclamefilm.

Films en sprookjes als inspiratie

Spannende films of sprookjes bieden bruikbare inspiratie voor storytelling. Want er zit een hoog “er was eens-” gehalte in. En een personage waarmee je je gemakkelijk identificeert als lezer of kijker (de held of antiheld). Plus een uitdaging waarmee het personage van doen heeft en een oplossing voor zoekt.

Marieke van de Rakt beschrijft het principe heel treffend in haar blog What is storytelling and why should you use it?  Haar (Engelstalige) verhaal begint zelfs met: “Er was eens…”. Van kinds af aan hebben we geleerd dat na zo’n zinnetje een spannend sprookje begint. Het is een zinnetje dat meteen de aandacht trekt en de fantasie prikkelt. Wat niet wil zeggen, dat elk verhaal zo moet beginnen. Als bedrijf wil je waarschijnlijk dan ook op een andere manier de aandacht trekken. En die manieren zijn er genoeg.

Emotionele band

“Verhalen zorgen ervoor dat de doelgroep informatie begrijpt, de informatie onthoudt en er een emotionele band mee krijgt”, aldus Iric van der Have in een ander blog over storytelling op de website van Matrix Events. Een uitspraak die Marieke van de Rakt in haar stuk ook onderschrijft.

Betrokkenheid

Aan de hand van je verhalen kun je namelijk betrokkenheid creëren door op het gevoel in te spelen van een ander. Zo leren potentiële klanten je onderneming beter kennen, raken ze ervan overtuigd dat jij ze kunt helpen en wek je vertrouwen. Storytelling is daarmee dan ook een belangrijk onderdeel in het (online) zichtbaar worden van een bedrijf.

Vertaalslag naar een eigen verhaal

De artikelen die regelmatig verschijnen over deze vorm van het vertellen van bedrijfsverhalen laten allemaal graag voorbeelden uit de praktijk zien. Die verduidelijken inderdaad heel beeldend wat de term inhoudt. De vertaalslag naar een eigen verhaal daarvoor is echter vaak nog wel wat moeite voor nodig. Want hoe doe je dat?

Tips voor storytelling

Ten Stripes geeft in het blogartikel Storytelling: alles dat je moet weten een aantal tips die daarbij kunnen helpen.

Infographic met tips voor storytelling

Dus:

  1. Kijk met een andere bril op naar verhalen in je organisatie.
  2. Vertel het verhaal achter de droge feiten.
  3. Gebruik veel voorbeelden.
  4. Verzamel en vertel anekdotes.
  5. Maak het persoonlijk en menselijk.
  6. Wees echt, deel lessen en ervaringen.
  7. Laat je personeel of klanten aan het woord.
  8. Kies verhalen die aansluiten bij je kernwaarden.
  9. Gebruik beeldspraak in je verhaal.
  10. Doe onderzoek naar je publiek, want daar kun je je verhaal op afstemmen.

Storytelling en Formule M

Antieke drukpers

Als tekstschrijver bij tekstbureau Formule M vertel ik graag bedrijfsverhalen, omdat ik daarin een hele hoop creativiteit in kwijt kan. Heeft Ten Stripes het over het bekijken van organisaties met een andere bril, vind ik het een uitdaging om mij te verplaatsen in de verhalen van bedrijven. En omdat ik een buitenstaander ben, kan ik het beeld schetsen van de ondernemingen dat de aandacht van hun opdrachtgevers en potentiële klanten trekt. In feite breng ik mijn enthousiasme over de organisatie over die ik net heb leren kennen. En ben ik in staat om met een frisse blik te beschrijven waar het bedrijf voor staat.

Kies jij voor Formule M?

Wil jij dat ik je jouw bedrijf leer kennen om de verhalen te vertellen die erin verborgen zitten? Laat jij mij de schatten ontdekken, de juwelen die het bedrijfsverhaal doen schitteren? Ik maak graag kennis bij een kop koffie of online. Breng het enthousiasme over van jouw onderneming en laat mij je helpen met het schrijven van boeiende teksten voor website, brochure, flyer, social media, script of advertentie.

Klik op onderstaande knop en ga naar de contactpagina. Bel of mail mij. Dan maken we een afspraak.

Ik zoek contact

Voor nog meer informatie ga je naar de speciaal daarvoor ingerichte website over storytelling.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.