SEO is meer dan alleen maar zoekwoorden (checklist)


Wist je, dat Search Engine Optimization (SEO) meer is dan alleen maar zoekwoorden plaatsen en metadata toevoegen? Steeds vaker blijkt uit het contact met mijn opdrachtgevers, dat ze niet beseffen wat er allemaal komt kijken bij SEO. Lees in dit blogartikel meer hierover en bekijk de infographic met daarin de checklist Technische SEO.

Nee, het is niet alleen maar je teksten goed vindbaar maken met de juiste zoekwoorden. En zelfs als het dat “alleen maar” is, dan kijk je toch ook naar de concurrentie op de zoekwoorden. Iets wat vooral van belang is bij het adverteren, maar ook voor de vindbaarheid van een website. Te vaak gaan mensen ervan uit, dat we vooral moeten letten op de robotjes van de zoekmachines. En vergeten dat het uiteindelijk draait om personen, klanten, opdrachtgevers. Andere mensen dus!

Echte mensen Formule M

Maar daar heb ik het al eerder over gehad. Lees maar dit artikel: “De beste SEO krijg je als ‘echte mensen’ je blogs lezen”.

Meer dan alleen zoekwoorden

Voor een goede optimalisatie (= verbeterde vindbaarheid) van de website is echter meer nodig dan alleen maar aansprekende teksten schrijven. Als we het alleen maar hebben over de marktleider in de zoekmachines, Google. Dan moeten we namelijk ook rekening houden met verschillende rankingfactoren. Die veranderen voortdurend. Omdat de zoekmachine steeds op zoek is naar manieren om websites in de juiste rangorde te presenteren in de zoekresultaten. Ingewikkeld verhaal, waar een SEO tekstschrijver wel raad mee weet. Maar waar jij je waarschijnlijk niet mee bezig wilt houden.

Samen met de webbouwer

Maar ook technisch is er het een en ander om rekening mee te houden. Vaak kan ik die verschillende onderdelen zelf oplossen, maar soms is het nodig samen te werken met de webbouwer. Denk maar aan speciale plugins, het regelmatig updaten van een website of de beveiliging van de site. Dus als je meer dan alleen zoekwoorden in je teksten wilt voor een hogere score van je site in de zoekresultaten van de zoekmachines. Dan komt daar echt meer bij kijken.

Checklist technische Search Engine Optimization (SEO) (infographic)

Daarvoor maak ik gebruik van een checklist met technische aandachtspunten voor SEO. Denk aan:

Infographic Checklist Technische SEO. Search Engine Optimization is meer dan alleen maar zoekwoorden in de tekst.

 1. Is er een XML-sitemap?
 • Is de XML-sitemap toegevoegd aan Google Search Console?
 • Is de XML-sitemap toegevoegd aan de robots.txt?
 1. Robots.txt
 • Heb je een robots.txt?
 • Zijn de juiste pagina’s/mappen geblokkeerd?
 1. Indexatie
 • Worden de juiste pagina’s geïndexeerd?
 • Heb je noindex tags ingesteld voor pagina’s die wel moeten worden gecrawld, maar niet geïndexeerd?
 1. Maak je gebruik van paginering bij vervolgpagina’s?
 1. Canonical tag
 • Heb je duplicate content een canonical meegegeven?
 • Heb je canonical tags op de juiste manier geïmplementeerd?
 1. 404-pagina’s en redirects
 • Is je 404-pagina gebruiksvriendelijk?
 • Heb je je 404-fouten gecheckt in Search Console?
 • Zijn je 404-fouten naar de juiste of meest relevante pagina teruggeleid? (redirecten)
 • Heb je je 404-fouten gevalideerd in Search Console?
 1. URL-structuur
 • Zijn je URL’s leesbaar?
 1. Laadsnelheid
 • Zijn je afbeeldingen geoptimaliseerd?
 • Is browser caching geactiveerd?
 • Zijn JavaScript bestanden verkleind?
 1. Structured data
 • Maak je gebruik van structured data?
 • Heb je je gestructureerde gegevens via deze tool getest?

Conclusie

Je ziet het. Er komt veel meer bij kijken dan alleen maar het toevoegen van de juiste sleutelwoorden en metadata. Bovendien vind ik een goede beveiliging en regelmatige updates van de website heel erg belangrijk. Want het bovenstaande heeft allemaal geen zin, als je website gespamd wordt of zelfs gehackt. Door je website goed te analyseren op technisch vlak, kun je de juiste stappen nemen. Zodat jouw website zoekmachinevriendelijker wordt en veilig.

Wil jij na dit ingewikkelde verhaal hulp bij het verbeteren van je website? Zodat jouw bedrijf beter vindbaar is in de zoekmachines? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Ik zoek contact


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.