Raak jij de weg kwijt in het bos van Google?


Het aanbod van deze internetgigant is groot. Heel groot. Vandaar dat jij wellicht wel eens de weg kwijt raakt en door de bomen het bos van Google niet meer ziet.

Vind je weg in het Google bos

Een deel van het Google aanbod

Ik help je graag op weg in het bos van Google. Want soms is het wel fijn om met een gids het woud in te gaan. Dit blogartikel belicht een paar van de meest bekende tools. Zonder daarin volledig te willen zijn. Hier en daar geef ik ook wat tips, zodat je optimaal gebruik kunt maken van dit omvangrijke aanbod.

Google, de zoekmachine

Google is in eerste instantie bekend vanwege de zoekmachine. Iedereen kent deze functie ondertussen wel. Wat je misschien nog niet wist, is dat je er op allerlei manieren kunt zoeken naar informatie. In een ander artikel laat ik trucjes zien waarmee je snel de info vindt die je zoekt met precies de goede zoekresultaten. Want zo maar wat intikken in het zoekvenster levert vaak hele rare resultaten op waar je helemaal niets aan hebt.

Tik maar eens het woord “postduif” in. Dan krijg je eerst de uitleg over wat een postduif is, alsof je dat nog niet wist. Bovendien wilde je weten waar je een postduif kunt aanschaffen. Of heb je een andere vraag over postduiven die in het rijtje niet terugkomt.

Google Postduif


Het kan soms moeilijk zijn om je zoekvraag specifieker te stellen. Google helpt je daar wel bij tijdens het intikken van je zoekvraag. Want vaak zie je een venster openklappen met allerlei suggesties die je kunnen helpen bij het zoeken.

Analytics

Waar Google ook om bekend staat is het fenomeen Google Analytics. De analyses die je daar kunt vinden met betrekking tot de bezoekers aan een website zijn vaak heel waardevol. De grafieken en cijfers verschaffen inzicht en Analytics biedt ook houvast om technische veranderingen aan te brengen die zorgen voor een betere gebruiksvriendelijkheid van de site. Erg belangrijk voor het aantrekken van meer bezoekers, maar ook voor bijvoorbeeld het adverteren via Google Adwords of Google Ads. Analytics beperkt zich niet alleen tot het meten van de toeloop via allerlei Google-ingangen, maar laat ook zien of het verkeer via Facebook, Twitter of een ander social medium komt. Handig, maar toch kan de informatie die dit platform biedt een overdosis zijn voor je bevattingsvermogen. Een beetje hulp daarbij is dan altijd welkom. Lees meer in het artikel dat gewijd is aan Google Analytics.

Google Business of Google Mijn Bedrijf

Deze service is al net zo veelomvattend als Analytics. Google Business zorgt (gratis) voor een betere vindbaarheid op het platform. Je kunt er berichten plaatsen en zelfs een website maken. Bovendien kun je ook daar in grote lijnen aflezen hoe de website presteert. En hoe bezoekers naar de site geleid worden. Als je het digitale inschrijfformulier goed hebt ingevuld, kun je als bedrijf een plekje krijgen op Google Maps, zijn in de zoekresultaten naar de website de openingstijden en het aanbod van je winkel of horecabedrijf te zien. En nog veel meer. Maar dat lees je in het artikel dat nog volgt over dit onderwerp.

Maps

Hij kwam al ter sprake. Google Maps. Dat is de geografische tak van de internetgigant waarmee je een aanduiding kunt krijgen op de (wereld-)kaart. Dat kan beperkt blijven met een simpele vermelding, maar is ook uit te breiden met een menukaart, de openingstijden, de posts die je plaatst via Google Mijn Bedrijf en sfeerfoto’s van het bedrijf. Een vermelding op Google Maps levert je bovendien ook een extra gelegenheid op om in een speciaal blok in de zoekresultaten terecht te komen. Met een beetje geluk troef je zo je concurrenten af. Je staat dan namelijk meteen onder de belangrijkste advertenties. En dan ook weer “gratis”.

Advertenties

En ik noemde al de advertenties van Google. Die kun je plaatsen via Google Adwords of via Google Ads. Het is niet mijn intentie volledig te zijn, want Google heeft werkelijk waar veel te veel te bieden. Maar dit zijn de belangrijkste onderdelen van het bedrijf die je waarschijnlijk nodig hebt om je onderneming online goed neer te zetten. Terugkomend op de Google Advertenties: er is een verschil tussen Adwords en Ads. En dat leg ik je graag uit in een apart artikel hierover.

Search Console

Met Google Search Console kun je je prestaties in de zoekmachine van Google verbeteren. Als je de tools en rapporten van Search Console tenminste kunt ontcijferen. En het zoekverkeer plus de prestaties van je site kunt meten. Dan kun je aan de hand van de kennis die jou dat oplevert je website verbeteren. En vervolgens daarmee hoger in de zoekresultaten terechtkomen. Google Search Console is bedoeld voor webmasters die de indexeringsstatus controleren en de zichtbaarheid van websites kunnen optimaliseren. Ben je een beetje handig en technisch, dan kan ook jij gebruik maken van deze tool. Tot 20 mei 2015 heette de service overigens Google Webmaster Tools. Ik vertel meer over dit onderdeel van Google in een volgend blogartikel.

Drive

Google Drive

Het administratiegedeelte vind je onder Google Drive. Daar kun je documenten (Docs), spreadsheets (excel), presentaties, formulieren, tekeningen en plattegronden (maps) “in de cloud” kwijt.

Ze zijn daar vanaf verschillende apparaten benaderbaar, zoals via je smartphone, je tablet, laptop of pc. Dus min of meer op elk apparaat waar jij maar bij Google kunt inloggen.

Alerts of Meldingen

In Google Alerts maak je meldingen aan op zoekwoorden die voor jou handig zijn. Die meldingen komen vervolgens automatisch in je mailbox na het ingeven van je mailadres. Op die manier kun je bijvoorbeeld op de hoogte blijven van ontwikkelingen in je vakgebied, nieuwe vacatures of je kennis op peil houden. Zorg er wel voor, dat je je zoekopdracht zo specifiek mogelijk maakt. Want een zoekopdracht “auto” levert informatie op over de nieuwste auto’s, tentoonstellingen over auto’s, ongevallen met auto’s, alles wat te maken heeft met de afkorting auto et cetera. Het kan dus zijn, dat je dan zoveel informatie binnenkrijgt waar je niet op zit te wachten.

Google Trends

Google Trends

Als laatste besteed ik aandacht aan Google Trends. Deze dienst van Google geeft aan de hand van grafieken inzicht in wanneer en hoe vaak op een bepaald woord gezocht is met de zoekmachine. In de vergelijkingen kun je bovendien steden, landen en talen in het zoekgedrag betrekken. De tool is niet iets waar je echt op kunt bouwen, maar laat wel momentopnamen zien en een ontwikkeling van zoekgedrag over langere tijd. Dus als je wilt weten welk zoekwoord voor jou het beste werkt, kun je met Trends een indruk krijgen welk woord het meest gangbaar is onder het publiek dat daarnaar op zoek is. Wil je het echter zeker weten, zul je toch meer in de materie van zoekwoordonderzoek moeten duiken. Trends is wat dat betreft een goed begin, maar niet zaligmakend.

Nog meer van Google

In het aanbod van Google is nog veel meer te vinden. Zo is er een speciaal onderdeel voor:

  • foto’s
  • agenda
  • mail (Gmail)
  • vertalingen
  • films en YouTube

Misschien lijkt dit al veel, maar het is slechts het topje van de ijsberg. In dit artikel staan de belangrijkste voor je bedrijf. Als je die onderdelen in de vingers hebt, kun je altijd verder kijken welke andere functionaliteiten wellicht handig zijn.

GSuite

Zorg er wel voor, dat je niet de weg kwijtraakt in dit doolhof van aanbod. Want niet elk onderdeel is “gratis”. Zo probeerde ik een keer GSuite uit, omdat ik nieuwsgierig was wat je ermee kon doen. Dit is een betaald onderdeel voor bedrijven. Via deze service kunnen o.a. Gmail, Documenten, Drive, Meet (voor beeldbellen) of Google Agenda bedrijfsmatig ingezet worden.

Heb je een bedrijf met personeel? Dan is dit misschien wel een mooie aanvulling en een handige toepassing.

Hopelijk zie je nu beter de bomen door het bos van Google. Een magnifiek aanbod voor een goede bedrijfsvoering. Alhoewel het voor sommige ondernemers misschien toch een oerwoud is waar je in opgeslokt en door overweldigd wordt. Omdat het af en toe toch niet helemaal duidelijk is waar je bepaalde toepassingen kunt vinden of waar ze voor dienen.

Wil je meer weten over het aanbod van Google?

Hou deze blogsite in de gaten voor meer informatie over het aanbod van Google. Ook kun je je vast inlezen. Dit zijn enkele artikelen die je ook kunnen helpen als gidsen door het doolhof van Google toepassingen.


3 reacties op ‘Raak jij de weg kwijt in het bos van Google?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.