Altijd al willen weten hoe Google is ontstaan?


Google is ontstaan als zoekmachine. Larry Page en Sergey Brin zijn de oprichters van deze internetgigant.

Misschien vraag je je nog af wat een zoekmachine is? Of in ieder geval hoe je zou moeten verwoorden en uitleggen aan iemand die dat nog niet weet. Wikipedia geeft de volgende uitleg waar ik mij goed in kan vinden: “Een zoekmachine is een computerprogramma waarmee informatie kan worden gezocht in een bepaalde collectie; dit kan een bibliotheek, het internet, of een persoonlijke verzameling zijn.” En dan gaat het vooral om relevante informatie die past bij jouw zoekopdracht via de zoekmachine op het internet.

De geboorte van Google

Bij de geboorte van de zoekmachine verzonnen de oprichters een naam voor het systeem. “Googol” is een wiskundige aanduiding voor het getal 10100. Larry Page is een fervent wiskundige. Googol staat voor de bedrijfsmissie: alle informatie ter wereld bereikbaar voor iedereen en bruikbaar maken. Sean Anderson, medebedenker van de naam, en in die tijd een studiegenoot van Page, maakte een spelfout, waardoor de naam uiteindelijk ‘Google’ werd.

Larry Page en Sergey Brin

De uitvinders, Larry en Sergey, waren in 1996 nog aan het promoveren aan de Leland Stanford Junior Universiteit. Ze werkten daar aan een innovatief systeem om te kunnen zoeken op het internet: een zoekmachine. Tot die tijd was AltaVista dé manier om op internet je zoektocht te beginnen naar passende informatie.

Backrub

De voorloper van Google was Backrub. Een systeem dat gebaseerd was op “backlinks”, linkjes van een externe website die doorverbinden naar een andere website. Een backlink is dus vergelijkbaar met een citaat in literatuur en papieren uitgaves, dat verwijst naar een andere plek waar dat citaat vandaan gehaald is.
Larry en Sergey ontdekten dat sommige websites heel populair waren bij de zoekers op het internet. En dat die populaire websites vaak genoemd werden op andere websites. Die populariteit werd de basis voor wat later in dit blogartikel behandeld wordt: de ranking of de score van een website in de zoekresultaten. Deste populairder een website hoe hoger deze scoorde en dus op plek in de zoekresultaten belandde.

Stanford University

De eerste versie van Google zag het licht op de website van Stanford University. Daar viel de zoekmachine op in de academische wereld, maar ook daarbuiten. Brin en Page registreerden de domeinnaam van Google op 15 september 1997.

Google en investeerders

Ze lanceerden “Googol”, oftewel Google op 4 september 1998. Dankzij een financiële bijdrage van Andy Bechtolsheim, de medeoprichter van Sun Microsystems. Hij investeerde in augustus 1998 100.000 dollar bij wijze van startkapitaal en gaf hen de tip Google in te zetten voor de verkoop van advertenties. Op 4 september 1998 schreven de twee jonge promovendi Google als bedrijf in. De investering van Bechtolsheim maakte nog meer geld los van investeerders onder andere van Jeff Bezos, de CEO en oprichter van Amazon.
Het bedrijf ging van start in de garage van Susan Wojcicki, de huidige CEO van YouTube en de eerste marketing manager van Google.

Googleplex

In 2003 verhuisde het bedrijf naar de Amphitheatre Parkway in Mountain View, California, waar het hoofdkwartier nog altijd te vinden is. De campus is op die plek gedurende de jaren steeds meer uitgebouwd en wordt ook wel de Googleplex genoemd. In 2015 is Google ondergebracht onder de paraplu van Alphabet Inc., dat als technologisch bedrijf op de vierde plek van de wereldranglijst staat.

Android gebouw in Googleplex


Maar we lopen weer eens vooruit. Dat valt ook bijna niet te vermijden, want heden en verleden zijn in dit verhaal nauw met elkaar verweven.

Page ranking

Hoe dan ook, wat Google zo anders maakt dan de toenmalige zoekmachine van AltaVista was: “page ranking”. Het algoritme van Google kan namelijk zien welke internetpagina’s het vaakst bezocht worden in de zoektocht naar een bepaalde zoekterm. Zoekwoorden zijn daarom steeds belangrijker geworden voor de vindbaarheid van websites en webpagina’s. En de pagina’s met de meeste bezoeken en de beste vindbaarheid scoren dan ook het hoogste in de zoekmachine.

Ranking factoren

Naast zoekwoorden waren er meerdere ranking factoren die bepalen of een website of webpagina goed scoort. Tegenwoordig is vooral de snelheid waarmee een pagina laadt – en dus te zien is – een van de belangrijkste voor een hoge score. Ooit waren er 200 ranking factoren die als ongeschreven wet golden voor een goede vindbaarheid van een website. Maar die tijd is volgens Jan Dirkzwager voorbij.
Maar dit voert ons al weer verder in de tijd en verwijdert zich van het oorspronkelijke thema: hoe en wanneer Google ooit ontstaan is.

Google en het grote geld

In 2004 maakte Google zijn entree tot de beurs en was de zoekmachine 23 miljard dollar waard. De beste deal die Google ooit maakte, was de overname van Android in 2005. Het is nooit bekend gemaakt voor hoeveel de Android technologie verkocht is aan de internetmogol, maar dat moet grofweg voor ongeveer 50 miljoen dollar zijn geweest. Tot op heden is door die aankoop een Google account noodzakelijk voor het bijvoorbeeld het downloaden en installeren van apps op een Android telefoon. In 2016 was de waarde van het bedrijf gestegen tot 600 miljard en is daarmee een van meest waardevolle en machtigste bedrijven in de wereld.

Google en privacy

De privacy issues die hangen aan het verbinden van informatie die gebruikers toevertrouwen aan hun accounts met andere functionaliteiten in mobieltjes, laptops, tablets en pc’s zorgen ervoor, dat het bedrijf regelmatig in aanvaring komt met privacy waakhonden overal ter wereld. Meer informatie hierover vind je op Wikipedia.

Europees Parlement in Brussel

Google monopolie

Het monopolie dat het bedrijf creëert met het tegenwerken van concurrerende zoekmachines bij het verzamelen van gegevens zorgt bovendien voor een bijzonder machtige positie. De Europese Commissie volgt de activiteiten van Google dan ook met argusogen en heeft al een aantal keren fikse boetes opgelegd wegens het schenden van de privacy en machtsmisbruik.


Een reactie op “Altijd al willen weten hoe Google is ontstaan?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.