Web analytics is een belangrijke tool voor marketeers, want meten is weten. Cijfers en grafieken zijn mooi, maar hoe interpreteer je ze? En nog belangrijker: wat doe je met die wetenschap? Webanalyse kan een goede hulp zijn, maar houd rekening met diens Januskop. Voordat je het weet, ben je op het verkeerde been gezet.
Web analytics kan je helpen bij je marketing. Want als je weet wie je website bezoekt, wat je bezoekers interessant vinden op je site en met welke woorden zij zoeken, voordat ze op je website aankomen. Ja, daar kun je veel mee.
Vragen
Maar wat doe je met die informatie? Hoe interpreteer je de cijfers? En hoe weet je of iemand echt klant van je wil worden of wanneer er spammers op je website zijn geweest? Hoe onderscheid je die twee bezoekers van elkaar?
Interpretatie
Digitaal marketing expert Yaniv Navot van Dynamic Yield verwoordt het heel mooi in onderstaande illustratie. Een foute interpretatie van cijfers en data ligt in een klein hoekje. Overhaaste conclusies kunnen je nieuw inzichten ondergraven en je de verkeerde beslissingen laten nemen, die funest kunnen zijn voor je onderneming.
Spam
Dennis Doubovski schenkt in zijn blog “Ruim je Google Analytics op: zo kom je af van spamverwijzingen“ op Frankwatching aandacht aan spam in Google Analytics. Hij laat zien hoe je in Google Analytics filters kunt aanbrengen, die de bezoeken van spamsites aan je website uit je data halen. Zodat je een “schonere” database krijgt, waaruit je betere conclusies kunt trekken over wie je website met gepaste aandacht bezoekt.
Tips
Rachel Leist van Hubspot geeft in haar blogverhaal “10 Analytics Mistakes I Learned the Hard Way (So You Don’t Have To)” tips naar aanleiding van haar eigen ervaringen:
- Denk niet, dat lage aantallen altijd een slecht teken zijn.
- Trek geen verkeerde conclusies bij het vergelijken van ogenschijnlijk gelijke pieken en dalen in grafieken. Het een hoeft niet met het ander te maken te hebben.
- Verwar bezoekers niet met pageviews (en vice versa).
- Verwar bezoekers die zich aanmelden voor gratis downloads niet met bezoekers die je website bezoeken, omdat ze je echt nodig hebben.
- Scheer niet alle verkeer naar je website over een kam.
- Kies de juiste soort grafiek voor de communicatie van je resultaten.
- Vergelijk gegevens niet onnodig met elkaar.
- Reken interne website bezoeken niet mee.
- Zie lang verblijf op een pagina niet aan voor een grotere betrokkenheid.
- Reken speciale actiecampagnes niet mee in je data.
Yoshi Tuk van Emerce heeft in zijn blog een vertaling gemaakt van het Engelstalige blog van Rachel Sprung. Hij bespreekt echter slechts 6 van de 10 bovenstaande aandachtspunten.
Conclusie
Webanalyse kan veel voor je betekenen, maar houd rekening met de Januskop van web analytics. Die zet je gemakkelijk op het verkeerde been en voordat je het weet, trek je verkeerde conclusies.
2 reacties op ‘De Januskop van web analytics’