Hoe zet ik web analytics in?


web analytics voor innovatieWat is nu de juiste strategie voor de inzet van web analytics en welke tools zijn daarvoor het beste?

In vorige blogs heb ik aandacht geschonken aan de vraag: wat zijn web analytics? En ik heb gewaarschuwd voor het gevaar, dat je data gemakkelijk verkeerd kunt interpreteren en je dus verkeerde conclusies zou kunnen trekken.

WordPress

Zelf ben ik gecharmeerd van de eenvoudige web analytics binnen het content management systeem van WordPress. Niet moeilijk, gemakkelijk te lezen, maar misschien ook te summier om een goede strategie uit te stippelen voor mijn bedrijf. Google Analytics zou wellicht een veel betere manier zijn om mijn data uit te lezen en te interpreteren.

BBC

De BBC heeft vorig jaar een paar video’s uitgegeven over web analytics. Heel leerzaam. Eentje gaat over research en productie. “Web analytics can help test whether a new headline or video is pulling in more visitors, and therefore give you direct feedback on content”, aldus de begeleidende tekst onder de video.

Google URL Builder

Pim Lorje licht een tipje van de sluier op over de geheimen van de Google URL Builder. Goede tips voor het analyseren van de verschillende verkeersstromen naar aanleiding van je nieuwsbrieven, die je uitstuurt. Die kun je namelijk monitoren in Google Analytics. De tips van Pim Lorje vind ik nuttig, maar ook nodeloos ingewikkeld.

MailchimpMailchimp

Als je Mailchimp gebruikt voor je nieuwsbrieven is er namelijk aan het begin van het invulformulier de gelegenheid een naam te geven aan je nieuwsbrief, zodat je in Google Analytics kunt zien waar en door wie de nieuwsbrief is aangeklikt. Mailchimp zelf heeft bovendien, net als WordPress, een goede web analytics tool in het systeem zelf, zodat je gemakkelijk kunt aflezen wie welke links heeft aangeklikt en wie je nieuwsbrief überhaupt gelezen heeft.

Tips

David Booth geeft op de site van Marketingland tips, die bruikbaar zijn om toe te passen nog voordat er technische oplossingen zijn aangebracht op je website. Die oplossingen zouden namelijk gebaseerd moeten zijn op je zakelijke doelen en niet andersom, zo stelt hij. Zijn tips zijn:

 1. Neem contact op met degenen die jouw diensten nodig hebben (stakeholders).
 2. Ontwikkel een kader voor de vertaalslag van je data in “netto inkomen”.
 3. Creëer je Key Performance Indicators (KPI’s), de indicatoren die je zakelijke doelen zichtbaar maken. Denk aan “herhaalde aankopen”, “het aantal vaste bezoekers” et cetera.
 4. Breng je gegevens in kaart. Je kunt daarbij niet alleen maar bouwen op de data uit Google Analytics, maar neem ook de gegevens mee die sociale platformen je kunnen bieden en je eigen customer relationship management (CRM) systeem.

Techniek

Vervolgens ga je bedenken welke technische hoogstandjes je nodig hebt om je zakelijke doelen te bereiken. Wees gewaarschuwd, want in deze opsomming komen maar weinig punten naar voren die algemeen bekend zijn. Het is dan ook aan een professionele webbouwer om aan deze technische mogelijkheden te denken en ze te implementeren in je website.

Denk aan:

 1. Web Analytics Tools:

 • Google Analytics (en de Premiumversie),
 • Adobe Analytics
 • Marketing Cloud,
 • IBM Coremetrics
 • Enterprise Marketing Management suite
 1. Tag Management System (TMS)

 • Google Tag Manager (GTM)
 • Dynamic Tag Management (DTM)
 • Ensighten (betaald)
 • Tealium (betaald)
 • Signal (betaald)
 1. Specialty Tools

 • visuele analytics oplossingen, zoals heatmaps
 • Voice Of the Customer (VOC) data
 • Specifieke gegevens voor web apps
 • Social media monitoring
 • social media analytics data
 1. Integraties

 • content management systeem (CMS)
 • customer relationship management (CRM)
 • e-mail marketing platform
 • marketing automation platform
 • reclameplatforms
 • backend financiële systemen
 • data van derden
 • data management platforms (DMP)

Een professionele webbouwer kan helpen bij het uitzoeken van de juiste technische hulpmiddelen, die de analyse kunnen vergemakkelijken.

web analytics voor innovatieLees meer:


2 reacties op ‘Hoe zet ik web analytics in?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.