Succes dankzij persoonlijke benadering


Wie heeft hier al ervaring mee? Succes dankzij een persoonlijke benadering? Eerst een voorbeeld van een wel heel directe benadering. Daarna meer over wat experts hiervan vinden. En: hoe persoonlijk is persoonlijk?

Een deal bezegeld met een handdruk, dankzij een persoonlijke benadering!

Een goede vriend van mij is op zoek naar een nieuwe baan. Hij heeft van zijn huidige werkgever tijd en ruimte gekregen om daarmee aan de slag te gaan.

Persoonlijke benadering

Een bureau gespecialiseerd in loopbaanadviezen en het begeleiden van werkzoekenden naar een nieuwe uitdaging is ingeschakeld. Maar eigenzinnig als hij is, gaat hij vooral zijn eigen weg. En kiest hij voor een heel persoonlijke benadering.

Spontaan

Zo bezoekt hij op de bonnefooi bedrijven die hem interessant lijken. Spontaan gaat hij naar ondernemingen toe, klopt aan en krijgt het steeds voor elkaar om iemand te spreken te krijgen. Zo maakte menig directeur, HR adviseur en CEO tijd voor hem om te praten over het bedrijf en over zijn kwaliteiten.

Enthousiast

Soms krijgt hij te horen, dat er voor hem geen mogelijkheden zijn. Maar ook dan krijgt hij de kans om zijn verhaal te doen. Anderen zijn enthousiast. Ze denken met hem mee en bespreken de mogelijkheden om eventueel een toekomstige samenwerking aan te gaan. Weer anderen geven hem tips over bedrijven waar hij wellicht een goede kans heeft.

Deuren openen

Spontaniteit, een vlotte babbel en gewoon omdat hij helemaal zichzelf is. Dat alles opent deuren voor hem. En dat zette mij aan het denken. Zou het voor mij ook niet beter zijn om klanten te zoeken op een persoonlijke manier? Gewoon ergens binnenstappen kan ik toch ook?

Telefonische acquisitie

Want telefonische acquisitie werkt minder goed dan persoonlijk bij potentiële klanten binnen stappen. Dat is een veel gehoorde theorie hierachter. Klopt die ook? Volgens de wetenschap wel. UT-promovendus Harald Pol schreef hier een proefschrift over “Mastering Meaningful Customer Connections”.

Afbeelding boek Harald Pol: Mastering Meaningful Customer Connections

Gepersonaliseerde Aanpak

“Een gepersonaliseerde aanpak van klanten heeft een duidelijk positief effect op hun beleving”, zo beschrijft Nu.nl de conclusie uit het proefschrift.
Loyaliteit ontstaat op basis van gevoel. Daarom is het zo belangrijk om je als ondernemer te richten op de ervaring, de beleving.

Voorbeelden persoonlijke benadering

Persvoorlichter Laurens van der Velde van Universiteit Twente geeft daar een paar voorbeelden van in het persbericht over de promotie van Harald Pol. “Het meest bekende voorbeeld hiervan is het kopje koffie: bij een ‘normale’ horecagelegenheid betaal je hier zo’n € 2,50 voor, bij de Starbucks is dit rond de € 3,75, op het terras van een café op Place du Tertre in Parijs betaal je al gauw zo’n € 8 voor een dezelfde kop koffie.” Pol maakte voor zijn onderzoek gebruik van relatiemodellen. Want die “geven dieper inzicht in de bewuste, maar vooral ook onbewuste gedachten en gevoelens van klanten.”

Kopje koffie van Starbucks

Hoe persoonlijk is persoonlijk?

“Mensen doen zaken met mensen”, zo stelt een coach via de website van de Kamer van Koophandel. Hij geeft voorbeelden van “persoonlijke” benaderingen, zoals netwerken, het plaatsen van je foto op je website of het versturen van een kaartje in plaats van steeds via sociale media proberen contact te leggen met anderen. Hier popt bij mij de vraag op: “Hoe persoonlijk is persoonlijk?”

Digitaal

De directe methode van mijn goede vriend komt in het hele stuk niet aan de orde. Het gaat vooral om de platgetreden paden die je “persoonlijk” kunt noemen, maar toch afstandelijk – want digitaal – zijn.

Bedrijventerreinen bezoeken

Ooit heb ik het wel eens geprobeerd om het op de manier te doen, zoals mijn goede vriend het aanpakt. Halfslachtig misschien, maar okay. Op zoek naar bedrijven die geïnteresseerd zouden kunnen zijn in wat ik te bieden heb, ben ik een keer naar een aantal bedrijventerreinen gereden. Ook uit nieuwsgierigheid wat die ondernemers allemaal doen, hoe zij omgaan met klanten en wat ze precies leveren.

Persoonlijke en directe aanpak

Allemaal informatie die je ook via een website kunt bemachtigen, maar aangezien ik meer van de persoonlijke en directe aanpak ben, leek mij dit de juiste manier. Dus toog ik naar een bedrijventerrein in Arnhem en in Nijmegen.

Gesloten deuren

Gesloten poort met hangslot

Om daar erachter te komen, dat veel bedrijven verborgen zitten achter gesloten deuren waar je moet aanbellen. Of waar je eerst bij een balie belandt waar je jezelf bijna moet verantwoorden als je iemand wilt spreken.

Hordes nemen

Hordeloopsters in actie

Dat zijn voor mij hordes die ik niet kon en wilde nemen. Die goede vriend van mij doet dat overigens wel. En hij krijgt het voor elkaar om met mensen in gesprek te raken. Dat schept moed. Nu nog doen!

Acquisitiebrief

Of zal ik toch maar de weg van de “tekstschrijver” bewandelen en het voorbeeld volgen van André Driessen? Hij schreef al weer een aantal jaren geleden het artikel “Acquisitiebrief meneer? Alleen als hij gloeiend en gloeiend heet is”. Grappig, dat mij het wel lukt dergelijke brieven te schrijven voor mijn klanten, maar niet voor mijzelf…

Voorbeelden promotionele berichten

Wil je weten hoe die brieven voor mijn klanten eruit zien? Lees dan meer over de promotionele berichten die ik schreef voor mijn klanten. Ik geef hieronder een paar voorbeelden:


Een reactie op “Succes dankzij persoonlijke benadering

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.