Storytelling Voor Een Persoonlijk Bedrijfsverhaal


"Zodat ze je geloven en in beweging komen."

Iedereen heeft wel een persoonlijk verhaal die in kan slaan als een bom.

Persoonlijk verhaal

Ook ik heb een verhaal. Net als elke bestuurder, ondernemer of expert wil ik niet alleen een verhaal vertellen dat geloofwaardig overkomt, maar ook het hart raken van de lezers. Mensen ontroeren of herkenningspunten geven, zodat ze zich met je kunnen identificeren. Zodat ze je geloven en in beweging komen.

Maar hoe bereik je het juiste publiek? Hoe creëer je een vertrouwensband? En hoe zorg je ervoor dat jouw verhaal een schot in de roos is?

Story-Kompas

In het boek ‘RAAK! De kracht van je persoonlijke verhaal’ laten de auteurs – Reinier Rombouts en Raf Stevens – zien hoe het Story-Kompas werkt en hoe je dit zelf kunt inzetten. Dat is een eenvoudig model voor storytelling:

  • het “ik-verhaal”: zorg ervoor, dat het verhaal persoonlijk is.
  • het “wij-verhaal”: zorg ervoor, dat anderen zich kunnen identificeren met je verhaal.
  • de actualiteit: zorg ervoor, dat het verhaal actueel is en laat zien, dat er nu actie moet worden ondernomen.

Zo benut je de kracht van je persoonlijke verhaal. Dat betekent wel, dat je jezelf kwetsbaar moet opstellen. En goed moet nadenken over de strekking van de tekst.

Schema Good Bad Future Past

Actualiteit

Het verhaal koppel je bijvoorbeeld aan de actualiteit. Want op die manier sleep je de lezer mee. Die herkent zich erin. En als het goed is, voelt die zich genoodzaakt wat te doen en onderneemt dus actie. Als je bijvoorbeeld ervaringsdeskundige bent op bepaald gebied, kun je je lezers meetrekken in je ervaringen. Omdat zij zich herkennen in je verhaal.

Persoonlijk bedrijfsverhaal: Economische Crisis

Leeg wc rolletje

Zo ben ik midden in de economische crisis begonnen met mijn tekstbureau. Vol goede moed en zonder veel aandacht te besteden aan alle waarschuwingen van anderen. Want: zou ik dat wel doen? Met die moordende concurrentie? Wie zit er op je te wachten?

Specialiteit

Ik ben geen rasechte optimist, maar ik had al snel door dat ik op het gebied van freelance tekstschrijver weinig tot geen concurrentie had. Iedere tekstschrijver bleek namelijk een andere achtergrond en ervaring te hebben. En vooral een eigen specialiteit. Bovendien ontmoette ik weinig tot geen tekstschrijvers die hun sporen verdiend hadden in de overheidscommunicatie en de journalistiek.

Combinatie

Die combinatie is voor mij belangrijk geweest.

  • In de journalistiek heb ik geleerd mij vast te bijten in onderwerpen, onderzoek te doen, door te vragen en uit te vinden waar de kern van een verhaal om draait.
  • In de overheidscommunicatie ben ik druk doende geweest de moeilijke boodschappen van overheden over te brengen in begrijpelijk Nederlands.
  • Mijn academische achtergrond hielp mij bovendien om uitgebreid onderzoek te doen naar mij totaal vreemde onderwerpen en erover te schrijven op een manier, dat ook leken begrijpen waar het over gaat.
  • Bovendien had ik het voordeel te starten in een tijd, dat sociale media hun intrede deden. Daar wist ik hoegenaamd niets van, maar ik begreep al snel hoe belangrijk ze zijn voor ondernemers, communicatie en verkoop.

Sociale Media

Ik besloot mij te focussen op het onderzoek naar sociale media en begon met mijn blogs over dit onderwerp. Van mijn lezers hoorde ik hoe waardevol ze mijn informatie vonden. En hoe gemakkelijk de blogs te lezen en te begrijpen zijn.

Expert

Zo werd ik van journalist, communicatieadviseur, tekstschrijver ook nog eens een “expert” in sociale media. Workshops, instructie geven en informeren werden steeds belangrijker voor mijn bureau. En dat zijn ze nog steeds.

Minder Tijd Voor Schrijven

Toch was er een “maar”. Ik schreef bijna niet meer. Ik had minder tijd voor mijn blogs en voor mijn klanten was ik vooral een vraagbaak, gaf ik geregeld workshops – al dan niet in samenwerking met anderen – en hielp ik mensen met LinkedIn, Facebook, Twitter of WordPress.

Schrijver

Erg leuk allemaal. Dat wel. Het “maar” zit hem hierin: ik ben een schrijver.
Om terug te gaan naar mijn corebusiness moest er iets gebeuren.

Storytelling voor je bedrijfsverhaal

Volg het voorbeeld van grote bedrijven

Storytelling In Whiskeyreclame

Storytelling is al geruime tijd “in”. De trend krijgt steeds meer vorm en ik geniet van de reclames op televisie van Hornbach, de whisky-reclames, Axe of de Albert Heijn. Allemaal gebaseerd op storytelling. Ze raken de emoties van het publiek, geven een beeld van wie zij zijn of willen zijn en zoeken naar manieren om herkenning op te wekken.

Eenheidsworst

In al die tijd dat mijn tekstbureau bestaat, heb ik ook een groot aantal websites gezien, gemaakt en er teksten voor geleverd. En als ik kijk naar de teksten van bedrijven waarvoor ik niet gewerkt heb, dan zie ik vooral veel van hetzelfde. Een eenheidsworst aan uitingen, vormgeving en boodschappen.

Oproep: vertel je bedrijfsverhaal

Onderscheid Jezelf

Mijn opdrachtgevers vertel ik altijd, dat zij hun eigen persoonlijkheid naar voren moeten brengen. Dat zij hun eigenheid moeten laten zien, zodat zij zich onderscheiden van hun concurrenten.

Techniek Van Storytelling

Nu storytelling zo’n hoge vlucht neemt en ik meerdere voorbeelden gezien heb – en toegepast heb – van hoe je die techniek kunt inzetten, kom ik nog beter beslagen ten ijs. Nu weet ik, dat de combinatie van content op de website met berichtgeving op sociale media werkt als een tierelier. Kijk maar naar onderstaand voorbeeld en de beschrijving van het proces in de blog onder bovenstaande link.

Onbedoeld virale actie Formule M
Onbedoeld virale actie werkte beter op Twitter dan op Facebook

Reclameman

Een marketeer vroeg mij laatst: “Maar wat is storytelling?”

Voor mij was het even verrassend om die vraag uit de mond van een reclameman te horen. Ik schetste hem hoe ik dat voor ogen heb.

Never Ending Story

Alle verhalen die een bedrijf kan vertellen over het productieproces, de medewerkers, de klanten, de geschiedenis van de onderneming vormen samen het bedrijfsverhaal. In mijn ogen is dat een “Never ending Story”. Wat dat betreft kun je oneindig putten uit ervaringen en verhalen schrijven over je bedrijf.

Lezers Boeien Met Verhalen

Ik beschrijf bedrijven dan wel niet zoals in de reclamefilms op televisie of YouTube, maar ik kan schilderen met woorden en een beeld schetsen van mensen, producten, diensten, klantervaringen, jubilea, evenementen en de historie van een onderneming. Of liever gezegd, lezers boeien tot het uiterste en ze uiteindelijk zover laten krijgen, dat ze zo geïnteresseerd zijn dat ze met een organisatie in zee gaan of als ambassadeur van een bedrijf willen optreden.

Strategische Inzet Sociale Media

Dat is wat ik wil doen voor mijn opdrachtgevers. En samen met een strategische inzet van sociale media kunnen we die verhalen naar buiten brengen en de aandacht trekken van potentiële klanten of opdrachtgevers.
In samenwerking met fotografen, vormgevers (infographics), illustrators en beeldmakers (film of animatie) uit mijn netwerk kan ik een breed palet aan aanbod bieden.

Meer Weten?

Neem eens contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek of vraag een offerte aan.

Samen maken wij mooie verhalen met onweerstaanbare aantrekkingskracht.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.