Speel in op de mobiele trends van 2017


mobiel betalen

De mobiele trends voor 2017: wat staat ons te wachten? Steeds vaker worden websites niet op de pc, niet op de laptop, maar mobiel bekeken. De smartphone of de tablet zijn steeds meer in beeld voor het bekijken van informatie op het internet. Daarom willen veel ondernemers “aan de app” en is het duidelijk, dat websites mobiel goed toegankelijk moeten zijn. De ontwikkelingen gaan ontzettend snel.

Internet of Things

Breder getrokken hebben marketeers en internetdeskundigen het over het Internet Of Things. Want internet sluipt steeds vaker ons huishouden binnen.

Mobiele trends

Domotica

De gezondheidszorg, thuis en in het ziekenhuis, geeft zich over aan de zogeheten “domotica”. De verwarming kunnen we op afstand hoger of lager zetten, we kunnen via de mobiele telefoon het licht aan of uit zetten en de koelkast maakt al jaren boodschappenbriefjes aan de hand van de inhoud.

TomTom

De auto kan niet meer zonder elektronica. We rijden nergens meer heen zonder de befaamde TomTom, want wie vraagt er tegenwoordig nog naar de weg? Anderen kijken gewoon op de smartphone welke route ze moeten nemen.

Integratie van internet in het dagelijkse leven

Even wat kleine voorbeelden van de integratie van internet in ons leven.

Mobiel toegankelijk

Als ik de publicaties moet geloven, is dat nog slechts het puntje van de ijsberg. Niet alleen consumeren wij veel van het internet via webwinkels, video of sociale netwerken, we zenden ook veel zelf uit aan de hand van video’s, foto’s en berichtjes. Google richt zich daarom steeds meer op de kwaliteit van internetuitingen die vooral mobiel toegankelijk moeten zijn.

Responsive websites

Websites moeten daarom “responsive” zijn: mobiel goed toegankelijk, interactief en met even veel informatie als op de desktop versie van de website. Zo stelt Eric van Hall op Emerce.nl.

Mobiele trends

Eric van Hall voorziet in 2017 ook een grotere rol voor:

 1. AMP en App streaming: Apps zijn steeds belangrijker voor smartphone gebruikers. Maar liefst 82 % van de tijd doorgebracht op mobiele telefoons wordt besteed aan apps. Ook zoekopdrachten verlopen steeds vaker via de mobiele telefoon. Accelerated Mobile Pages (AMP) zijn webpagina’s die speciaal zijn aangepast voor de mobiele telefoon. Ze laden sneller en zijn gemakkelijk mobiel te benaderen.
 2. Google Mobile Voice Study Infographic (PRNewsFoto/Google Inc.)Gesproken zoekopdrachten. “Virtuele assistenten als Google Now, Apple Siri en Microsoft Cortana raken steeds meer ingeburgerd”, aldus Van Hall in een in zijn blog aangehaalde artikel.
 3. Steeds meer inkomsten van advertenties via mobiele apparaten.
 4. Mobiele bezoekers worden vaker klant, omdat de zoekopdrachten die zij ingeven meestal urgenter zijn dan op een desktop computer.
 5. Betalen met de smartphone wordt steeds gewoner.
 6. Virtuele assistenten, kunstmatige intelligentie, big data en slimme algoritmes winnen terrein op het vlak van interactie met gebruikers en het contact met die gebruikers.
 7. Steeds meer websites zijn responsive wat het adverteren op internet lucratiever maakt en ook de advertenties aantrekkelijker maakt.
 8. Video wordt steeds belangrijker, vooral voor jonge doelgroepen.
 9. Internet of Things: denk aan gadgets, apps en wearables, elektronica verborgen in kleding of sieraden die informatie geven over ons lichaam. Daaronder vallen bijvoorbeeld Google Glass, draagbare camera’s, horloges of hart- of bloeddrukmetertjes.
 10. Micro-interacties: elke als je bijvoorbeeld je wekker uitmaakt op je cellphone of wanneer je op de rem trapt als de app op je telefoon je waarschuwt voor files of flitsers.
 11. Cards 2.0: die zorgen ervoor, dat informatie gestapeld kan worden. In plaats van “scrollen”, kun je nu “swipen” om verschillende pagina’s te benaderen.
 12. Progressive web apps: “Als een bezoeker met zijn smartphone je website twee keer bezoekt binnen twee weken, krijgt hij in zijn browser een melding met de mogelijkheid om de mobielvriendelijke website toe te voegen (‘pinnen’) aan zijn startscherm. Nadat je de icoon van de Progressive Web App (hierna: PWA) hebt geplaatst op je telefoon, kun je hem openen in full screen”, zo legt Sander Kwint uit op Emerce.nl “Met een PWA kan je namelijk push notificaties sturen, hij werkt ook offline en je hoeft hem niet te downloaden via de app store. Het idee hierachter is dat een gebruiker over langere periode een bepaalde relatie opbouwt met de website. De mobiele website wordt dus steeds meer (‘progressief’) een web app als de browser merkt dat je de website regelmatig bezoekt.”
Cards

Storytelling

Dezelfde ontwikkelingen signaleert Berry Sarah op www.technasia.com. Zij voorziet ook een grotere rol voor animaties om de bezoeker te bedienen met een begrijpelijke overdracht van informatie op een simpele manier, waarbij storytelling natuurlijk van groot belang is.

Voorspellingen mobiele toepassingen

Cassandra Naji laat een aantal deskundigen aan het woord met voorspellingen over mobiele toepassingen die de komende tijd meer en meer hun intrede zullen doen.


2 reacties op ‘Speel in op de mobiele trends van 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.