Altijd mobiel bereikbaar zijn, is tegenwoordig, zo lijkt het onvermijdelijk en verplicht.
Ik kan mij nog heugen, dat ik op Twitter drie dagen na dato een antwoord gaf op een vraag. Degene die de vraag gesteld had, reageerde bijzonder fel omdat hij vond dat ik wel heel laat reageerde.
Dat ik soms wel meer te doen heb dan het beantwoorden van vragen – al dan niet op sociale media – kon hem geen biet schelen.
Mobiel bereikbaar
De vanzelfsprekendheid van directe communicatie – het liefst binnen enkele seconden – en het altijd mobiel bereikbaar zijn, is er vooral in geslopen sinds de komst van de smartphone. Uit de cijfers blijkt, dat het mobieltje vooral gebruikt wordt voor het checken van onze e-mails, zo is te zien in de tweet van Ron van der Jagt.
Waar mensen tegenwoordig hun Smartphone voor gebruiken#online #communicatie #socialmedia tnx @GerPeerboompic.twitter.com/Rgmj2hBeS5
— Ron van der Jagt (@RonvanderJagt) 3 maart 2017
Mobieltje
Jonge mensen – van de tieners zelfs 91 procent, aldus een uitgebreid onderzoek van QuestionPro tussen januari en februari van 2016 – surfen alleen nog maar op het internet via hun mobieltje. Een pc of laptop komt er niet meer aan te pas.
Onderzoek
Het onderzoek richtte zich op de beantwoording van de volgende vragen:
• Hoe bepaalt het gebruik van mobiele telefoons het koopgedrag?
• Wat is de invloed van het toenemend smartphonegebruik voor Millennials?
• Op welke manier houden Millennials het nieuws en sociale media bij?
• Zijn Millennials zich bewust van de bijwerkingen van hun smartphonegedrag?
• Hoe beïnvloedt smartphone-geassocieerd gedrag het persoonlijke leven van Millennials?
Jammer genoeg richt het onderzoek zich op de Amerikaanse markt, waarvan slechts 2009 respondenten aan de enquête hebben meegedaan. Dus, in hoeverre dit onderzoek een maatstaf kan zijn voor enige gefundeerde conclusies…
Onderzoek bureau Kantar
Gelukkig kwam het NRC in maart 2017 met een onderzoek van het bureau Kantar, dat zich wel richt op de Nederlandse markt. Wellicht leuk om deze twee resultaten naast elkaar te houden en te vergelijken. Maar dat laat ik – met permissie – aan de lezer zelf over.
Kantar nam 6.060 huishoudens en 5.195 personen van 13 jaar en ouder onder de loep. Maar liefst 93 procent van de Nederlanders maakt gebruik van internet, zo blijkt uit de cijfers. De overgebleven 7 procent die daar geen gebruik van maakt, bestaat uit lager opgeleiden en ouderen. Maar binnen deze groep stijgt het internetgebruik snel. Aldus Wilfred Takken van het NRC.
Televisie verliest
Televisie is de grote verliezer. Steeds meer mensen maken er een gewoonte van op hun smartphone te kijken in plaats van televisie te kijken. Althans in België, zo blijkt uit het artikel in De Standaard. Maar de percentages uit België zijn nagenoeg gelijk aan die van Nederland, zo is weer te zien op de infographic van Emerce.
Mobiele trends
Maar liefst 50 procent van de 18 tot 34-jarigen maakt dagelijks gebruik van Facebook. Instagram is vooral onder jongeren geliefd. Op de voet gevolgd door Snapchat.
Veel is er dus niet veranderd in het gebruik van de mobiele telefoon. Mocht je meer weten over mobiele trends, lees dan deze blog: