WhatsApp verbindt. Ook zakelijk.


Beginscherm van WhatsApp

WhatsApp verbindt. Dat weten we al lang. Klantenservices houden al enige tijd contact met afnemers van diensten en producten via dit medium. Meer weten? Lees dan vooral even door.

Appen is ondertussen een ingeburgerd werkwoord. De berichtjes via WhatsApp verstuur je gratis via wifi in tegenstelling tot SMS-jes. Dat maakt het medium dan ook zo populair. De app is met de jaren uitgegroeid tot het meest populaire social media netwerk.

En – dat is voor sommigen dan weer een drempel om het te gebruiken – de berichtendienst is steeds commerciëler geworden, vooral sinds hij onder de hoede van Facebook is gekomen. Velen vrezen mede daarom voor hun privacy. Niet voor niets zijn veel mensen overgegaan op de Russische tegenhanger van WhatsApp, Telegram.

WhatsApp voor klantcontact

Voor bedrijven is WhatsApp handig voor het klantcontact. Bij vragen moeten ze wel snel reageren, want dat is wat de klant verwacht. Zo meent althans Karel Geenen. Klanten kunnen op die manier snel geholpen worden als ze vragen hebben over het product of de dienst van een onderneming.

WhatsApp voor algemene vragen

Een berichtje naar het bedrijf voor navraag over de openingstijden, kortingsacties of de voorraad kan klanten helpen in hun beslissing of ze wel of niet op dat moment naar de zaak komen.

Marketing via de app

Via verzendlijsten kunnen gemakkelijk korte reclameboodschappen verstuurd worden. Karel Geenen waarschuwt wel voor spamgedrag en irritatie bij de ontvangers bij dergelijke marketinguitingen.

Evenementsapp

Tijdens evenementen is het gemakkelijk nieuws te delen over drukte op bepaalde plekken op een festivalterrein bijvoorbeeld of voor waarschuwingen bij slecht weer.

Groepschats

Via groepchats kunnen de aangesloten leden om hun mening gevraagd worden over producten of diensten van het bedrijf. De dialoog die dan ontstaat kan veel duidelijkheid scheppen over hoe de leden denken en wat hun wensen zijn.

WhatsApp op groot scherm

WhatsApp op groot scherm installeren

Het gemak dient de mens. WhatsApp is – wat veel mensen wellicht nog niet weten – te gebruiken via de mobiele telefoon en ook via de pc, de laptop of een tablet. Het enige wat je hoeft te doen om dat voor elkaar te krijgen, is de app op de mobiele telefoon te zetten, de QR-code op de website web.whatsapp.com in te scannen met de smartphone en beide apparaten bij elkaar in de buurt te houden.

Waarom WhatsApp?

“WhatsApp, Facebook, YouTube, Linkedin en Instagram zijn grootste social media platformen onder Nederlanders”, zo stelt Inge Dekkers op de site van HR-communicatie.
WhatsApp – 10,9 miljoen gebruikers
Facebook – 10,4 miljoen gebruikers
YouTube – 7,5 miljoen gebruikers
Linkedin – 4,3 miljoen gebruikers
Instagram – 3,2 miljoen gebruikers

Populaire sociale netwerken

Bedrijfsapp

Dus het zeker een overweging waard de app in te zetten voor marketing en klantcontact. Het netwerk experimenteert op dit moment met een betaalde dienst voor contact met klanten. Nu.nl en BNR wijdden aandacht aan de bedrijfsapp. Die wordt vooralsnog uitgeprobeerd via startups, zoals Airbnb, Dropbox en Cowlar. Het laatste bedrijf maakt gebruik van geavanceerde halsbanden voor koeien, die een signaal afgeven zodra er vreemd gedrag geconstateerd wordt bij het beest.

SnapChat Stories in WhatsApp?

De ontwikkelingen gaan snel, want een week geleden werden de zogeheten stories ingevoerd in de app die veel gelijkenis vertonen met het gelijknamige fenomeen in SnapChat, Twitter en Instagram. Een reeks berichten vormt dan een bundel, de story, die een beeld geeft over een bepaald thema. In WhatsApp was de invoering niet zo’n succes. Na protesten van de gebruikers is er weer een mogelijkheid gecreëerd om terug te gaan naar de “oude” app.
Ook de overheid maakt graag gebruik van het sociale medium. Denk aan de burgeralerts van de Politie.

Privacy

Voor wie zich zorgen maakt over de privacy op WhatsApp heeft iCreateMagazine een handig blog geschreven hoe de veiligheidsinstellingen aangescherpt kunnen worden en hoe je minder zichtbaar wordt voor de buitenwereld.

Denk daarbij aan:
1. Profielfoto en status afschermen
2. Online aanwezigheid uitschakelen
3. Blauwe vinkjes WhatsApp uitschakelen
4. Stalkers of spam tegenhouden
5. Geen voorvertoning
6. Berichten verwijderen
7. Automatische end-to-end encryptie
8. Extra pincode instellen

Deze onderdelen zijn gemakkelijk aan te passen in ‘Instellingen>Account>Privacy’.


Een reactie op “WhatsApp verbindt. Ook zakelijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.